Winter koekjes bakken en versieren
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 24-01-2023
Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën.
Koekjes bakken of een pak koekjes gebruiken
Heb je de tijd, dan is het leuk om zelf koekjes te bakken. Voor je koekjesdeeg kun je een pak koekjesmix of een eigen recept gebruiken. Zandkoekjes zijn ideaal omdat er geen eieren in zitten, maar ze kunnen wel een beetje saai zijn. Daarom is dit recept voor zandkoekjes met bruine basterdsuiker er in favoriet bij ons. Ook gebruik ik vaak Koopmans Zandkoekjes Bakmix (Albert Heijn).
Met een paar bakvormpjes kun je de leukste koekjes maken. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Xenos en Bol.com. Koud koekjesdeeg blijft veel beter in vorm in de oven. Zorg daarom dat je koekjesdeeg goed koud is, door het voor gebruik minimaal een half uur in de koelkast te zetten. Druk de koekjes uit het koude deeg en zet ze daarna zo snel mogelijk in de oven. Is het deeg alweer erg opgewarmd door het kneden, laat de koekjes dan voor het bakken nog even afkoelen in de koelkast.
Wil je meteen aan de slag met versieren? Dan zijn koekjes uit de winkel handig. Maria koekjes zijn mooie simpele ronde koekjes. Maar ook lange vingers, stroopwafels en eierkoeken zijn leuk om als basis te gebruiken (Albert Heijn). Rond de feestdagen kun je ook altijd koekjes kopen in de vorm van bijvoorbeeld kerstboompjes of sterren.
Glazuur en suikerlijm
Versiersels kun je vastplakken met suikerlijm, glazuur of topping. Wij hebben altijd topping in huis van Dr. Oetker (Albert Heijn).
Glazuur kun je kant en klaar kopen van Dr. Oetker (Albert Heijn), maar je kunt het ook zelf maken. Voor glazuur gebruik je 100 gram poedersuiker, een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroen. De poedersuiker doe je in een kommetje en je voegt al roerend het vocht toe, tot het goed is. Hoe meer poedersuiker je er in stopt, hoe witter het wordt. Je kunt ook een beetje voedingskleurstof toevoegen voor een kleurtje, dat koop je bij de bakker. Wanneer je de glazuur aanbrengt lijkt het eerst nog wat rommelig, maar als je het dik genoeg aanbrengt trekt het langzaam glad.
Suikerlijm maak je ongeveer hetzelfde, maar dan met nog minder vocht. Je mengt poedersuiker en een heel klein beetje water. Klontjes kun je wegkloppen met een garde.
Versiering voor op de koekjes
Misschien wel het belangrijkste als je mooie winter koekjes wil bakken en versieren: de versiersels. We hebben altijd van alles in de keukenlade liggen. Voor de koekjes in dit artikel gebruikten we de volgende spullen, gekocht bij Albert Heijn:
- Unicorn mix, zilveren parels, suikeroogjes en decoratiestiften van Dr. Oetker
- Strooipret met letters en poederpret van Leentjes
- Ronde chocolaatjes: M&M’s en Smarties
- Blauw met witte muisjes van De Ruijter
- Rode en witte fondant
- Mini mallows van Frisia
- Poedersuiker om glazuur te maken
Ronde winter koekjes versieren
Dit keer besloten we het bakken over te slaan en meteen te beginnen met het versieren van de winter koekjes. Het zijn Maria koekjes. Die zijn niet al te zoet, wat wel zo fijn is aangezien er zoetigheid op komt. Bij alle koekjes gebruikten we dun glazuur om de versiersels vast te plakken.
Dit gebruikten we voor de koekjes, van boven naar beneden van links naar rechts:
- Blauwe eenhoorn sneeuw: blauwe poedersuiker uit de strooipret en eenhoorns uit de unicorn mix
- IJskristal: blauwe M&M’s en omgekeerde suikeroogjes
- Sneeuwpop: witte fondant, blauwe M&M’s en strooisels uit de unicorn mix
- Brrrrr: spikkels en letters uit de strooipret met letters
- Beschuit met muisjes: blauw met witte muisjes van De Ruijter
- Mannetje met blauw haar: witte fondant, staafjes uit de unicorn mix, blauwe M&M en suikeroogjes
- Blauwe spikkels: spikkels uit de strooipret met letters en blauwe muisjes van De Ruijter
- IJsbeer: poedersuiker, witte fondant, blauwe M&M en suikeroogjes
- Witte spikkels: blauwe poedersuiker uit de strooipret en witte muisjes van De Ruijter
- IJskristal van muisjes: een blauwe M&M en blauw met witte muisjes van De Ruijter
- Mannetje met muts: blauw met witte muisjes van De Ruijter, een blauwe M&M en suikeroogjes
- Blauw rondje: blauw met witte muisjes van De Ruijter en blauwe M&M’s
- Disco mannetje: blauwe M&M’s en spikkels en hartje uit de strooipret met letters
- Frozen ijskristal: blauwe M&M’s en witte fondant
Sterren koekjes versieren
Sterren horen bij kerst, maar ook bij de rest van de winter. We hebben verschillende maten sterrenvormpjes in huis. Als je verschillende formaten gebruikt, kun je hele leuke koekjes maken, bijvoorbeeld met jam in het midden.
Koekjes met een ster van jam in het midden zijn heel makkelijk te maken. Steek twee sterren uit je koekjesdeeg, maak ze niet te dik. Leg een ster op de bakplaat en smeer jam in het midden. Steek uit de andere ster nog een kleinere ster en leg deze bovenop de andere. Zo heb je een koekje met jam in het midden.
Weet je dat je Smarties gewoon kunt meebakken? Met M&M’s ging dat bij ons dat minder goed. De Smarties druk in het gevormde koekje, voor je het in de oven bakt.
Sneeuw van poedersuiker
Met poedersuiker krijg je een leuk winters sneeuw effect. Poedersuiker kun je het beste in een zeefje strooien en dan voorzichtig over de koekjes. Voor het patroon gebruikten we een malletje van Ikea, dat is helaas niet meer te koop, Bol.com heeft wel vergelijkbare malletjes. Een tekenmalletje werkt ook goed, of een zelfgemaakte mal.
Gingerbread cookies
Rond kerst kun je overal mix voor gingerbread kopen, oftewel peperkoek. Daarmee kun je makkelijk zelf koekjes maken. Ze zijn lekker stevig, dus makkelijk te versieren. Daarnaast vind je bij Albert Heijn verschillende recepten.
Voor deze koekjes gebruikten we witte en rode fondant, daarmee heb je gelijk een leuke basis. Daarnaast gebruikten we verschillende kleuren decoratiestiften en versiersels uit de decoratiemix van Dr. Oetker.
Peperkoekhuisje of snoephuisje recept
Ze zijn zo leuk: de peperkoekhuisjes. Je kunt er natuurlijk helemaal zelf een maken, maar je kunt ook een bouwpakket kopen. Rond kerst vind je die pakketten bijvoorbeeld bij de Hema of de Ikea. Dit huisje is gemaakt van zo’n kant en klaar pakket, waarbij je met suikerlijm de muren aan elkaar vast plakt. Daarnaast vind je bij Albert Heijn verschillende recepten.
Je kunt ook gewone biscuitjes gebruiken. Verkade Knappertjes (Albert Heijn) zijn mooi vierkant. Daar kun je dus goed mee bouwen. Dat bouwen is best moeilijk, geen klusje voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Meer iets voor tieners en volwassenen. Helpen met versieren kunnen peuters, kleuters en jonge kinderen natuurlijk wel.
Wij hebben witte topping (Albert Heijn) gebruikt om de koekjes elkaar te plakken. Voor je verder gaat, moet je het goed laten uitharden.
Wij smeerden de buitenkant in met botercrème (Dr. Oetker). Dan kijkt het net of er sneeuw op het peperkoekhuisje zit.
Vervolgens kun je het huisje versieren met allerlei verschillende snoepjes. Wij gebruikten mini mallows van Frisia en bolletjes uit een mix van Dr. Oetker. De ogen en mond van het sneeuwpopje maakten we met decoratiestiften van van Dr. Oetker. Ook leuk om te gebruiken: smarties of andere kleine snoepjes.
Pinguïns op koekjes
Cathelijne maakte deze pinguïns van Maria biscuits en Zoenen. Het gezichtje, het buikje en de pootjes zijn gemaakt van marsepein.
Verder lezen
Naast deze koekjes om te bakken en versieren, vind je hier nog veel meer inspiratie voor de winter. Bijvoorbeeld ons overzicht met recepten om te bakken met kinderen. Daarnaast delen we ook regelmatig leuke recepten op Instagram.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.