Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 10-01-2024
Het is winter, echt weer om binnen te knutselen met kinderen! We pakken iets warms te drinken en gaan lekker gezellig bij elkaar zitten. In januari gaan we altijd aan de slag met activiteiten in winter thema. Daarom vind je hier leuke winter knutsel ideeën, voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen en tieners. Kijk je mee?
Sneeuwpop knutselen met kinderen voor de winter
Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken 🙂 De sneeuwpop tekende hij eerst op gekleurd papier en knipte hem daarna uit. Hij maakte deze sneeuwpop in groep 3, maar het is ook een leuke makkelijke winterknutsel voor peuters en kleuters.
Sneeuwpop knutselen met strijkkralen
Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Het enige wat je nodig hebt zijn strijkkralen en strijkkralenbordjes en speciaal papier dat je over de strijkkralen legt bij het strijken (bakpapier werkt ook). Een sneeuwpop knutselen is een leuke winteractiviteit. Mijn jongen maakte deze sneeuwman in groep 4. Strijkkralen zijn leuk voor kleuters vanaf groep 2, maar ook voor oudere kinderen.
Een sneeuwpop in de winter knutselen met wc rollen
Bij kerstmis denken we ook aan sneeuw. WC rollen worden bij ons thuis altijd opgespaard door de kinderen. Je kunt er leuke makkelijke winterknutsels mee maken. Mijn jongen besloot in groep 7 deze sneeuwpop te knutselen. Hij verfde een rolletje wit met plakkaatverf. Na het drogen maakten hij met zwarte stift de ogen mond en knopen. Van oranje gekleurd papier maakte hij een hoed en wortel neus. Met twee in elkaar gedraaide chenille draden maakte hij een sjaal.
Daarnaast maakten we deze sneeuwpop van wc rollen. We gebruikten naast wcrollen, ook watten, Zpagetti touw en tapasprikkers. Mijn dochter en ik knutselden deze samen toen ze in groep 2 zat. Met peuters en kleuters moet je dit echt samen knutselen, oudere jongens en meiden kunnen het misschien al zelf.
Een sneeuwpop knutselen met kralen in een winterlandschap
Ons meisje knutselde deze sneeuwpop van houten kralen. Ze verfde ze wit. De kralen maakte aan elkaar vast door er een stukje chenilledraad in te lijmen. Ze zette het op een ster van piepschuim. Ook het sjaaltje is van chenilledraad. De hoed is gemaakt van strijkkralen. Tot slot tekende ze de ogen, neus en knopen met permanentstiften.
De achtergrond maakte ik met gekleurd papier. Ik vouwde eerst een wit A4-tje dubbel. Op de bovenste helft plakte ik blauw papier. Daarna maakte ik groene bergen en plakte er stukjes wit papier op. Met een perforator maakte ik sneeuwvlokken. Op de grond liggen watten.
Chocolademelk met sneeuwpop
Bij koud weer hoort chocolademelk, vinden de kinderen. Groot gelijk hebben ze! En dit is het leukste recept voor chocolademelk, met sneeuwpop.
Een skiër knutselen voor wintersport
Hoe schattig zijn deze skiërs? Leuk als je gaat skiën met kinderen! Deze wintersport knutsel is wel wat ingewikkelder. Bovendien gebruikten we een lijmpistool om alles vast te plakken. Geschikt dus voor wat oudere kinderen, tieners en volwassenen. Ik maakte deze skiers met mijn meisje in groep 5.
Het lijf vouwden we van chenille draden oftewel pijpenragers. De benen zijn een pijpenrager, het lijf is ook een pijpenrager. De sjaals zijn kleine stukjes pijpenrager. Door de pijpenrager van het lijf om die van de benen te vouwen en die van de benen vervolgens een paar keer om het lijf, maak je het steviger. Bij het lijf maakten we een lange nek, zodat de kraal daar later op kon.
Het hoofd is namelijk een houten kraal met gat er in. Met permanent stiften van Edding tekenden we het gezicht en het haar. De mutsen zijn pompons.
Voor de skistokken gebruikten we stukjes dik ijzerdraad uit de schuur. Op de uiteinden plakten we strijkkralen. Mijn dochter wil er ook nog een winterlandschap omheen knutselen, ik ben benieuwd.
Een peperkoekhuisje knutselen
Ze zijn zo leuk: de peperkoekhuisjes. Samen zo’n huisje maken en versieren is een heel gezellig moment. Hier vind je voorbeelden en recepten voor peperkoekhuisjes.
Een schaats knutselen
De dochter van Suus maakte deze schaats als surprise. De schoen is van gekleurd karton. Het schaatsijzer is een stukje karton ingepakt in zilverfolie. Daarnaast gebruikte ze echte veters.
Een winterlandschap knutselen
Peuters en kleuters vinden winterknutselen met gekleurd papier leuk. Dit is een winter landschap met kerstbomen er in, je kunt ook andere bomen maken. Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken.
Winter hangers knutselen met kinderen
Knutselen met zoutdeeg
Iets maken met zoutdeeg is voor veel van ons heel nostalgisch, dat deden we zelf ook al in de peuterklas en op de kleuterschool. Zoutdeeg is net klei, je kunt het zelfs een aantal dagen in de koelkast bewaren.
Leuk om samen te doen met peuters en kleuters of om zelf te doen voor oudere jongens en meiden. Ik hoor zelfs wel mensen die zoutdeeg met een baby knutselen, maar dat lijkt me erg opletten. Hier vind je ons recept om zoutdeeg te maken.
Voor winterknutselen is zoutdeeg ideaal. Met koekjesvormpjes kun je leuke vormen uitsteken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een mooie vorm uitsnijden. Of een poppetje kleien.
Als het zoutdeeg helemaal gedroogd is, kun je de knutselwerkjes schilderen. Ook kun je er op tekenen met permanentstiften.
Een winter hanger van zoutdeeg knutselen
Bij een winter thema denken we aan sneeuwballen en ijskristallen. Een leuke winter activiteit met mijn zoon in groep 5. We staken daarvoor rondjes uit zoutdeeg om er ijskristallen hangertjes van te maken. Met een staafje maakten we een rondje, daardoor wordt het een hanger.
Vervolgens hebben we knoopjes en strijkkralen in de hangers gedrukt. Bij het gaatje hebben we de strijkkraal er helemaal doorheen gedrukt, zodat daar later een koordje doorheen kon. Als er nog wat deeg in de strijkkraal zit, dan kun je dat met een saté prikker er uit halen. Toen de ijskristallen na een paar dagen helemaal droog waren, hebben we ze voorzichtig wit geschilderd.
We vonden in het bos een mooie berkentak. Daar boorde manlief met de schroefboormachine kleine gaatjes in. Ook maakten we de tak met verf nog wat witter, net alsof er sneeuw op ligt. Met blauwe katoenen wol hingen we de ijskristallen aan de tak.
Kristallen hangers
Leuk voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Sinds Frozen zijn die populair bij mijn meisje en ze horen natuurlijk bij de winter 🙂
Onderzetters met sneeuwvlok van strijkkralen
Deze onderzetters in de vorm van sneeuwvlokken zijn ook leuk om met de kinderen te knutselen in de winter. Onze kinderen maakten deze zelfstandig in groep 5 en 7, inmiddels hebben we een hele set. Een prima winteractiviteit als je griep hebt… Ze gebruikten strijkkralen en een rond strijkkralen bordje.
Winter bloemen knutselen
Tulpen horen bij het thema winter. Als kerst voorbij is, zie je in januari, februari en maart opeens overal tulpen in de winkels. Deze tulpen van vilt en chenilledraad zijn leuk voor grotere kids, tieners en volwassenen om zelf te knutselen. Ik maakte hem samen met mijn dochter in groep 4.
Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier. Prachtig als raamhanger!
Winterlichtjes knutselen
Ook kaarsen mogen natuurlijk niet missen in een winter thema. Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken. We versierden een glazen weckpot met stipjes.
Met permanent stiften en met masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje. Bij peuters en kleuters moet je er wel bij blijven.
Een winter lantaarn knutselen
Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere maanden. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids. Ik maakte deze winterknutsel met mijn jongetje in groep 5.
Het pak kun je beplakken met plakfolie of met inpakpapier. De raampjes maakten van we vliegerpapier.
Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan de rest van de winter gezellig in huis blijven hangen. De basis van de ster is bruin inpakpapier. Om de lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt. Mijn meisje en ik maakten deze lampion in groep 4.
Voor de kinderen kocht ik deze knutsel huisjes, waarvan het lampje brandt op zonne-energie. Ik kocht ze bij I love speelgoed, ze zijn van Litogami. Je krijgt het als plat pakketje in de brievenbus en vouwt het dan zelf in elkaar. De kinderen versierden ze met pailletten van de kringloopwinkel.
Een kerst kaars van een wc rolletje knutselen
Ook leuk om te winter knutselen met kinderen: een kaars. Deze kaars maakten we van een wc rolletje. Eerst plakten we er met lijm gekleurd papier op. Vervolgens knipten we een rondje met een klein gaatje in het midden, daar komt de kaars in. De vlam vouwden we van chenilledraad. Dat is even priegelen. De vlam stopte we in het rondje. Dat rondje met de vlam plakten we met een lijmpistool in de kaars. Tot slot versierden we hem met masking tape.
Dit is echt een knutselwerkje voor kinderen in groep 7 en 8 of voor tieners. Het is een wat moeilijker knutselwerk, je moet er een goede fijne motoriek voor hebben. Bovendien gebruikten we een lijmpistool, dat is niet geschikt voor jongere kinderen.
Een kaars versieren
Zoonlief versierde deze kaarsen met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden.
Oude elektrische led kaarsen versieren
Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame recycling knutsel!
Dit is geen winterknutselproject voor kleintjes, nagellak is behoorlijk chemisch en geeft vlekken. Voor tieners of volwassenen is het wel een leuke winter knutsel. Nagellak kan behoorlijk stinken, dus lucht de ruimte goed. Als de nagellak erg stinkt, kun je de elektrische kaarsen in een schuur of op een lege zolder laten drogen.
Raamdecoratie in winter thema
Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering. Leuk voor in een basisschool in de kleuterklas of peuterklas.
Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. Een amaryllis is echt zo´n winterbloem, sneeuwvlokken zijn ook leuk. Deze Amaryllissen zag ik bij Lisanne van de Klift, winters en vrolijk! Je maakt het met een krijtstift voor op het raam. Leuk voor in de bovenbouw, maar ook in de onderbouw.
Marijke tekende deze huisjes met krijtstift. Na Sinterklaas haal je de stickers er af en laat je de tekening lekker de rest van de winter staan. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.
Oud en nieuw knutselen
Bij winter knutsel ideeën horen natuurlijk ook oud en nieuw knutsels. Deze vuurpijlen maakten de kids voor oud en nieuw. Met wc rollen, gekleurd karton en gekleurd papier. Zo maakten we deze vuurpijlen.
Met wc rollen kun je vuurwerk stempelen. Maak aan een kant van het wc rolletje allemaal knipjes, van een paar centimeter. Vouw de ontstane strookjes naar buiten uit. Doop dit in de verf en stempel het op een gekleurd papier. Bekijk hier meer knutsel tips en recepten voor oud en nieuw.
Vogelvoer knutselen
In de winter knutselen we ook altijd dingen voor de in de tuin met de kinderen. Door de sneeuw en kou was Marijke in januari geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor buiten op de tuintafel. Ze legt uit hoe je deze winter knutsel maakt.
Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels.
Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Lekker even buiten winterknutselen. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Mijn jongetje maakte deze winterknutsel in groep 3, voor peuters en kleuters is het rijgen met een naald te lastig.
Winter koekjes knutselen
Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Het is natuurlijk ook een hele leuke vorm van winterknutselen. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën voor winter koekjes.
Cathelijne maakte deze pinguïns, leuk als pinguïn toetje of traktatie. Hier lees je er meer over.
Verder lezen
Nog niet klaar met winter knutselen met de kinderen? Of zoek je juist heel andere knutseltips? Kijk dan even op onze verzamelpagina over knutselen. Daar vind je nog veel meer knutselideeën om wat moois te freubelen met de kinderen. Waaronder ook knutseldeeën voor peuters en kleuters. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig knutselwerkjes.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.