Vegetarische en vegan kookboeken voor gezinnen
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Jildert op 03-08-2020
Steeds meer gezinnen kiezen vegetarische of vegan recepten, niet zo gek dus dat er ook steeds meer leuke kookboeken verschijnen. Jildert test deze kookboeken!
Little Green Kitchen
Dit is de opvolger van bestseller The Green Kitchen. Een lekker vrolijk boek, met veel foto’s en verhalen. Over hoe je toch heel gezond en gevarieerd kunt eten met kids. Ze geven bij elk recept ook aan wat een kind kan doen om te helpen. Hun mantra is dat je van groente sterk wordt en van toetjes blij!
Het eerste wat me opvalt is het concept “de bakplaat”. Groenten roosteren en dan bonen, pesto, appel, spinazie en mozzarella toevoegen. Ook de variant met zoete aardappels, rijst, tofu en pinda ziet er heerlijk uit. Maar beide zou ik bij mijn kids met veel moeite naar binnen krijgen. Dus zocht ik de wat kindvriendelijker recepten. De tortellinisoep ging er goed in. Mijn kinderen zijn sowieso dol op verse ravioli en tortellini (die van de natuurwinkel is erg aan te raden). Maar door het te koken in een tomatensoepje met wortel en bleekselderij, krijgen ze ook de broodnodige vitaminen binnen.
Voor de lunch maakte ik de watermeloensalade. Eigenlijk heel simpel met kerstomaten, munt, kikkererwten, veldsla, gebakken halloumi blokjes. En een zure dressing van limoen en olijfolie als tegenhanger voor de zoete meloen. Er moet ook vegan halloumi te koop zijn, maar niet bij mijn natuurwinkel. Dit is echt een aanrader als je lunchgasten krijgt en je wel je best wil doen maar met niet teveel moeite. En mijn dochter vond het erg leuk om de foto uit het boek na te doen!
Ouders versus kinderen
De gevulde tomaten waren een hit bij de kinderen. Ik vond de smaken nogal lafjes. De vulling was gemaakt met rode rijst, gehakte tofu, zwarte bonen en kaneel. Deed me een beetje denken aan vegetarisch eten in de jaren ‘80. De gevulde zoete aardappel vonden ze dan weer te kruidig. Nadat ik de zoete aardappels 50 minuten gepoft en gehalveerd had, holde ik ze uit en maakte een vulling met kikkererwten, griekse yoghurt, vadouvan en de zoete aardappel. 15 minuten in de oven met wat geraspte kaas. Wat een smaakexplosie!
Er staan nog ontzettend veel leuke en verrassende gerechten in. Wij Nederlanders moeten wel een beetje grinniken om de uberhippe lunchtrommeltjes met platbroodrolletjes, havercourgette pannenkoeken en tortilla. Onze kids eten fluffy fijnvolkorenbrood met kaas en chocopasta. Maar zelfs daar hebben David en Luise wat voor bedacht, chocoladespread op basis van kikkerwerwten met cacao, dadels, pindakaas en honing. Die ga ik komend weekend maar eens maken.
The Little Green Kitchen is uitgegeven door uitgeverij Becht en te koop bij Bol.com.
Gewoon Vegan
Snel, simpel, voor elke dag, voor elk gezin. Dat belooft schrijver Alexandra Penrhyn Lowe ons en dat is het ook. Het is een fijn boek voor de wat minder getalenteerde thuiskok die behoefte heeft aan inspiratie. Met af en toe mooie pareltjes voor de ervaren kok. Er staan ontzettend veel recepten in, maar helaas niet met foto’s, dat vind ik wel jammer.
Voor mij is de ontbijtsectie niet heel spannend, met smoothies, havermout en fluffy pancakes. Die zitten al in mijn standaardmenu. Maar voor veel andere vegans en vegetariers is het een mooie basis. En zo is het boek ook bedoeld, niet voor keukenprinsen en prinsessen, maar juist niet te moeilijk en vooral gezond. De wraps vind ik juist wel heel origineel en bieden veel mogelijkheid tot variëren. Met mooie Koreaanse varianten of met een basis van gesmoorde aubergine of tempé bacon.
Op zoek naar chipotle
Soms maakt Alexandra wel erg snelle keuzes. Bij de vegan boerenkoolstamppot vervangt ze de melk door plantaardige melk en de spekjes door vega spekjes. Dat is natuurlijk niet wereldschokkend. Maar op de volgende pagina krijg je dan weer een mooi recept voor een “comfort-style chili met rokerige chipotlepeper”.
Ik ben best een ervaren kok, maar Mexicaans is niet mijn specialiteit. Ik vind het juist leuk als ik door een kookboek nieuwe ingrediënten ga toevoegen aan mijn keuken. Dus ik ging op zoek naar chipotle. Door Alexandra werd ik gewezen op het merk La Morena, dat verkrijgbaar is bij Albert Heijn. Er ging een wereld voor me open, ik kende alleen Casa Fiesta nog uit mijn studententijd. Het blikje met chipotle peper in tomatensaus ziet er al ontzettend retro uit. Maar nog belangrijker, geeft de chili een hele mooie diepe smaak. Van La Morena at ik ook de tortilla chips van gele mais en avocado-olie, aangevuld met een flinke schep chili en een handje kaas. Even onder de grill en je hebt de beste borrelhap, aangevuld met homemade guacamole en crème fraiche.
Verder staan er veel makkelijke klassiekers in het kookboek, zoals curry’s, risotto, lasagne en pasta pesto. Juist de net wat anders dan anders recepten vind ik erg leuk, zoals de dumplings met erwten-edamamevulling en de paddestoelen-tofuvulling. Maar ook de Banh Mi met oesterzwammen en limoenmayonaise. Banh mi is een Vietnamees stokbroodje met vlees, mayonaise en ingemaakte groenten. Dat wordt hier uitgevoerd met pulled oesterzwammen. De Fransen introduceerden het stokbrood in Vietnam en dat wordt heel mooi gecombineerd met de heerlijke kruidige Vietnamese keuken.
Gewoon Vegan is uitgegeven door uitgeverij Spectrum en te koop bij Bol.com.
Verder lezen
Naast deze vegetarische en vegan kookboeken voor gezinnen, vind je op Leuk met kids ook regelmatig recepten, kookboeken en andere tips over eten. Eerder schreven we bijvoorbeeld ook over dit kookboek met recepten voor groente pizza. Daarnaast delen we op Instagram ook regelmatig ideeën.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.