Van fietsstoeltje en moederfiets tot bakfiets: alle manieren om je kind mee te nemen op de fiets

Persoonlijk vond ik het best een zoektocht: wat is de ideale manier om je kind te vervoeren op de fiets? In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht, met alle opties op een rijtje, inclusief voor- en nadelen. Allereerst moet je natuurlijk goed nadenken hoe je de fiets gaat gebruiken: om dagelijks mee naar crèche, school en werk te gaan, om boodschappen mee te doen of vooral voor uitstapjes in het weekend. Vraag ook eens bij vrienden naar hun ervaringen.

Van fietsstoeltje en moederfiets tot bakfiets alle manieren om je kind mee te nemen op de fiets

Het kinderzitje

Bij de meeste oplossingen heb je ook een fietsstoeltje nodig. Meest verkocht in Nederland zijn de Yepp en de Bobike.

De voorzitjes heten mini en zijn geschikt vanaf ongeveer 9 maanden tot 3 jaar (tot 15 kg), je kind moet zijn nek goed rechtop kunnen houden, dus echt goed alleen kunnen zitten. De Bobike mini is in een aantal varianten te koop, de Exclusive is door de Consumentenbond als beste getest. De Yepp mini vind ik persoonlijk erg mooi, maar we kregen van buren een Bobike en daar zijn we ook heel tevreden over. Beide zitjes kun je aanvullen met accessoires als een windscherm en een slaaprol.

De achterzitjes heten maxi, meestal te gebruiken tot 22 kilo. Je kunt een achterstoeltje ook vanaf 9 maanden gebruiken, maar veel ouders vinden het fijn om hun baby in het zicht te hebben. De Bobike Maxi kun je direct op je bagagedrager monteren als die stevig genoeg is of met een beugel aan je zadelbuis. De Yepp Maxi heeft een stoeltje dat je aan de zadelbuis kunt bevestigen en eentje die met het zogenaamde easyfit systeem aan de bagagedrager kunt vastmaken, dit zijn echt twee verschillende stoeltjes, je kunt het montage systeem niet vervangen. De Yepp Maxi is door de consumentenbond als beste getest. Wij kozen voor deze laatste omdat die ontzettend degelijk zijn. De variant met de beugel heeft een stalen beugel, wel zo veilig. Ook de geïntegreerde spaakafscherming en makkelijk verstelbare voetsteunen vind ik plezierig.

De moederfiets

Bij een gewone fiets is de ruimte tussen een voorzitje en het zadel erg klein. Veel moeders vinden opstappen daardoor eng, zeker als de restanten van je zwangere buik er nog zitten of als je weer opnieuw zwanger wordt. Een mamafiets heeft daarom een grotere ruimte tussen het zadel en het stuur. Er zijn allerlei merken. Van de bekende merken hebben Cortina en BSP betaalbare opties. De merken Gazelle en Sparta zijn juist wat duurder. Het voordeel van een moederfiets is dat het voelt als een gewone fiets, hij is alleen wat langer. Het nadeel is dat je er minder bagage op kunt meenemen en maximaal twee kinderen. Als je fietstassen wil in combinatie met een kinderzitje dan heb je een speciale verlenger voor de bagagedrager nodig. Yepp heeft handige uitklapbare bagagemanden voor voorop je fiets, waardoor je extra bagageruimte hebt maar toch je fiets in een fietsenrek kunt parkeren.

De tweelingfiets

Een speciale moederfiets is de tweelingfiets, bijvoorbeeld van Azor of de Fietsfabriek, die voorop geen extra ruimte ruimte heeft, maar waarop achterop twee zitjes passen. De ANWB testte deze fiets.

Je eigen fiets aanpassen

Wil je geen nieuwe fiets kopen, dan kun je ook overwegen om je zadel wat naar achter te zetten. Met een zadelpen van Steco komt je zadel wat naar achter te staan en heb je dus meer ruimte tussen je zadel en je kind. Met een rokzadel kun je de ruimte tussen je stuur en het zitje ook nog wat vergroten. Steco heeft nog meer handige oplossingen, zoals een moederstuur waar het kinderzitje in komt te zitten. Het voordeel van deze optie is dat het zeer betaalbaar is, het nadeel is dat het natuurlijk geen echter moederfiets is en dat de ruimte kleiner is dan bij een echte moederfiets. Wij gingen in eerste instantie voor deze optie, ik wilde graag mijn oude fiets blijven gebruiken. Toen we twee kinderen op de fiets gingen vervoeren vond ik deze oplossing niet meer voldoende, ik wilde meer ruimte hebben om op te stappen.

De bakfiets

Wil je veel kinderen en/of veel spullen vervoeren, dan kan een bakfiets handig zijn. Bakfietsen zijn relatief duur, al verschillen de prijzen enorm. Koop je een bakfiets in plaats van een (tweede) auto, dan valt de prijs natuurlijk erg mee. Wil je een bakfiets aanschaffen, denk dan in ieder geval na over deze punten:
*Bakfietsen passen niet in iedere schuur of berging, ze zijn  langer en hebben een grotere draaicirkel dan een gewone fiets. De ene bakfiets kan beter tegen buiten staan dan de andere, daar kun je indien nodig rekening mee houden. Bakfietsen worden overigens ook vaak gestolen, dus buiten zetten is niet in iedere stad verstandig.
*Er zijn bakfietsen in verschillende formaten te koop, al zijn ze nooit echt klein. De Fietsfabriek heeft bijvoorbeeld kortere en langere bakfietsen. De Gazelle Cabby heeft een inklapbare bak.
*Er zijn bakfietsen met twee of drie wielen, de meeste mensen vinden de tweewielers bakfietsen het meest licht en stabiel fietsen. Het voordeel van een driewieler is dat deze niet om kan vallen als je stilstaat.
*Wil je ver fietsen of woon je in een gebied waar het hard waait, dan kun je een electrische bakfiets overwegen, veel bakfietsen hebben ook een electrische variant.
*Er is een groot prijsverschil tussen bakfietsen. Afhankelijk van je wensen kun je voor een goedkopere versie kiezen.
*De ene bakfiets is veel zwaarder dan de andere. De Dolly Bike is bijvoorbeeld heel licht, ik heb wel eens een proefrit gemaakt en was verbaasd over hoe makkelijk deze stuurt.
*De meeste bakfietsen hebben allerlei accessoires zoals kussens en regenhuifjes, kijk van tevoren welke accessoires je belangrijk vindt.
*Met een babyschaal of peuterschaal kun je een kind vanaf heel jong vervoeren, kijk bijvoorbeeld eens naar de opties bij Bol.com. In veel bakfietsen kun je ook een maxi cosi vervoeren.

De fietsersbond heeft een bakfietsentest gedaan, daarin zie je de voor- en nadelen van de verschillende merken handig op een rijtje. Bakfiets.nl komt als beste uit de test, maar het is natuurlijk ook een kwestie van voorkeuren. Ook op Veiligheid.nl vind je handige kooptips.

Een familietandem

Een variant op de bakfiets is een fiets met twee zadels, een voor het kind en een voor de ouder, bijvoorbeeld van Gebré of van Onderwater. Meestal zit het kind voor de ouder. Handig voor kinderen die tot op wat hogere leeftijd niet kunnen of willen fietsen.

Maxi cosi drager

In een fietsstoeltje kunnen kinderen pas worden vervoerd als ze hun nek goed rechtop kunnen houden, gemiddeld vanaf negen maanden. Je kunt je baby achterop je fiets vervoeren in de Maxi Cosi drager van Steco.

De fietskar

Je kunt een fietskar achter je fiets hangen om 1 of 2 kinderen te vervoeren. Ze zijn er in allerlei prijsklassen, variërend van ruim 100 euro tot ruim 1000 euro, met bijbehorend kwaliteitsverschil natuurlijk. Kijk eens bij Bol.com naar de verschillende modellen en hun mogelijkheden. Veel van deze karren kun je ook los gebruiken als kinderwagen, met de fiets naar het winkelcentrum en lopend verder dus. In veel van deze karren kun je jonge kinderen met een speciale schaal vervoeren, bij Bol.com zie je een aantal merken. Je kunt eventueel een fietsvlaggetje erbij bestellen om de kar beter zichtbaar te maken. Veiligheid.nl beschrijft waar je op moet letten bij het kiezen van een veilige fietskar.

De aanhangerfiets

Voor wat grotere kinderen kun je een aanhangerfiets achter je fiets monteren. Niet alle merken kun je combineren met een fietsstoeltje op de bagagedrager. De Roland Add+Bike kan dit bijvoorbeeld wel, al dan niet met een speciale bagagedrager. Een wat goedkopere merken is en Vantly. Tips om de aanhangerfiets veilig te gebruiken vind je op Veiligheid.nl.

Het extra zadeltje

Voor grotere kinderen kun je een extra zadel en voetsteunen op de framebuis monteren. Dit is natuurlijk alleen veilig als je kind bereid is rustig te zitten.

Een helm

Je ziet het steeds meer: een fietshelm voor kinderen, zowel op hun eigen fiets als bij hun ouders op de fiets. Kijk eens bij Bol.com naar de verschillende mogelijkheden.

Mijn eigen keuze

We hebben zoals gezegd allerlei opties bekeken uiteindelijk voor een mamafiets gekozen, de Cortina Roots Transport. We gebruiken de fiets vooral voor uitjes, crèche en school zijn dichtbij. De fiets is lichtgewicht en relatief betaalbaar. De bagagedrager achterop zit ouderwets aan het frame vast, wel zo stevig. De fiets ziet er niet uit als een moederfiets, maar als een stoere transporter. Doordat de ruimte tussen het zadel en het voorzitje groot zijn stap je makkelijk op. De voordrager is wat naar voren geplaatst, waardoor hij niet in de weg zit voor het voorstoeltje.

Van fietsstoeltje en moederfiets tot bakfiets

We hebben een Bobike mini voorstoeltje, met neerklapbaar windscherm (dat scheelt een heleboel tegenwind als je kind er niet in zit). Het achterstoeltje is een Yepp Maxi met easyfit, in de bagagedrager van de fiets zit een uitsparing waardoor je die er makkelijk in klikt. Manlief heeft een Yepp met zadelbuiscontructie, die werkt ook prima. Als we met zijn vieren gaan fietsen zitten beide kids vaak achterop. Dan is het erg handig dat de voetsteunen van de Yepp Maxi in een handomdraai aan te passen zijn. Als ze beide achterop zitten kunnen de kids gezellig met elkaar kletsen. Of dochterlief valt in slaap, zoals hier op de foto 🙂

Verder lezen?

Informatie over veilig fietsen vind je bij Veiligheid.nl. De ANWB deed een test met zes verschillende gezinsfietsen.

Verder lezen op Leuk Met Kids? Klik dan op onderstaande plaatjes.

Cadeautips voor kids in alle leeftijden De leukste loopfietsen  Kinderwagen hacks: zo haal je het maximale uit je trouwe vriend Tutorial: een fietsmandje zelfmaken voor loopfiets, driewieler of fiets diy patroon kinderfiets kiezen, hier let je op DIY draagkoord voor loopfiets DIY kussentje Bobike fietsstoeltje DIY duowagen: een veilig tweede zitje aan je kinderwagen maken van het Bugaboo meerijdplankje en een fietsstoeltje

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids