Uitje met kids: wetenschapsmuseum Boerhaave, met veel experimenten en interactieve spelletjes
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 03-02-2018
Rijksmuseum Boerhaave noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Niet het eerste museum waar ik aan zou denken voor kleine kinderen, maar het blijkt ontzettend leuk te zijn!
Mijn vriendin Miriam en ik gingen met onze zoontjes van zes jaar naar Museum Boerhaave in Leiden, we vermaakten ons wel vijf uur in het museum. Kijk je mee waarom we ons zo goed vermaakten?
Je begint in het museum met een introductiefilm in het Anatomisch Theater. De film laat zien waar de wetenschap en het museum Boerhaave over gaan, met uitleg door de koptelefoon en projecties op de muren, het plafond en de pop die midden in de ruimte ligt. Vroeger lag er op de plek van de pop een lichaam van een overledene, vanuit de collegebanken er omheen konden artsen in opleiding en andere geïnteresseerden meekijken hoe het lichaam werd opengemaakt en daarmee hoe de mens in elkaar zat.
Nu zaten onze kleine mannetjes in het Anatomisch Theater vol enthousiasme en fascinatie naar de film en de projecties te kijken, een paar keer achter elkaar en op het einde moesten we nog een keer terug. “Oh kijk dat nou!” riepen ze de hele tijd.
Overal in het museum staan interactieve schermen, zoals deze in de zaal van de Gouden eeuw, waarbij je zelf door een boek over planten kunt bladeren. Er zijn natuurlijk ook heel veel dingen in vitrines die meer voor grote mensen zijn, maar daar renden de jongens snel langs, op weg naar het volgende voor hun interessante onderdeel.
Dit scherm met de projectie op je arm vonden de jochies ook fascinerend, het lijkt alsof je arm opengemaakt wordt. Eindeloos konden ze kijken hoe onder hun huid botten, aderen en spieren zitten. Eng? Nee juist gaaf.
In de ruimte over ziektes en gezondheid is er ook een mooie projectie van de binnenkant van je lijf. Je kunt ook naar het kloppen van “iemands” hart luisteren met een stethoscoop. Kun je je voorstellen dat mensen met slechte longen met hun hele lijf in deze machine moesten liggen? Tegenwoordig is er een draagbare versie 🙂 Vanzelfsprekend kun je in deze ruimte ook door de microscoop naar ziektes kijken.
In de ruimte over water, stroom en data konden de kids ook weer zelf aan de slag, bijvoorbeeld met meten en inpolderen. Het historische spelletje pacman vonden ze natuurlijk ook heel leuk.
In de ruimte van de grote vragen was er een DNA spel wat de meeste aandacht trok van de jongens.
De familietentoonstelling wiskunde vonden de jongens misschien wel het allerleukste. Denk aan een draaikolk maken, allerlei experimenten met rollende knikkers, schaduwprojecties, door een microscoop kijken, een spelletje met landkaarten en nog veel meer.
In de Einsteinzaal kon je zelf patronen puzzelen zoals in het Alhambra, exponentiële patronen tekenen op een computerscherm en fractals maken.
Onze kleine mannetjes waren dus super enthousiast, wij hebben lekker bijgekletst en ondertussen ook nog wat geleerd! Wil je meer weten, kijk dan op de site van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
Ga je wat langer naar Leiden? Ga dan ook eens naar onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis Biodiversity Center. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief ging er met school heen en was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Miriam ging er na de verbouwing heen en geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.