Tips om hoest te onderdrukken bij kinderen, vooral ’s nachts
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 07-02-2024
Het is zo sneu: sommige kinderen hoesten hun longen uit hun lijf, het ergste ’s nachts in bed. Maar wat doe je tegen hoesten bij je kind, hoe kun je het stoppen? Hier vind je tips om heftige hoest te onderdrukken bij kinderen.
Laatst was het weer zo ver. Ons meisje hoestte haar longen uit haar lijf, het ergst ’s avonds in bed. Ik herken het, vooral als kind had ik het ook.
Soms denken mensen dat kinderen overdrijven met hoesten. Hoe meer een kind de hoest in probeert te houden, hoe minder “echt” het klinkt. Maar sommige kinderen kunnen het gewoon niet tegenhouden. Het kan zelfs zo erg zijn dat een kind gaat overgeven van het hoesten.
Vroeger noemden ze dit soort gevoelige luchtwegen bronchitis en gaf de huisarts codeïne. Maar tegenwoordig mogen kinderen geen codeïne meer. Ik weet hoe duf je van codeïne wordt, dus ook als de kids ouder worden zou ik het niet snel geven. Bovendien is codeïne niet verstandig als je ook vastzittend slijm hebt.
Maar wat helpt dan wel tegen heftig hoesten? We hebben in de loop der jaren zelf allerlei oplossingen bedacht. Daarnaast vroeg en kreeg ik laatst op Instagram veel fijne tips. Beide lees je in dit artikel.
Tips om hoest te onderdrukken bij kinderen
Bed omhoog
Veel kinderen hoesten het ergste ’s nachts in bed. Overdag lijkt het prima te gaan. Maar zodra ze in de avond en nacht in bed liggen gaan ze hoesten.
Het helpt dan om het hoofdeind van het bed een beetje omhoog te zetten. Heb je geen verstelbare lattenbodem, dan kun je een kussen onder het matras aan het hoofdeind leggen.
Neus spoelen
De neus spoelen met zout water kan verlichting geven. Je spoelt daarmee ook eventuele allergenen weg.
Wij gebruiken daarvoor een Rhino Horn neusdouche (bij Bol.com en bij de Online Drogist). Wat oudere kinderen, tieners en volwassenen kunnen dit prima zelf. Met babies, peuters en kleuters is het niet makkelijk.
Even lekker douchen voor het slapen kan ook werken. Of stomen met warm water, maar dat vind ik met kleine kinderen best eng.
Oma’s middeltjes
Je oma zei het waarschijnlijk al: een opengesneden ui naast je bed helpt tegen hoesten en snotneuzen. Het is wel heel vies als je er naast ligt zonder verstopte neus.
Middeltjes van de drogist tegen hoesten
Op Instagram vroeg ik lezers om tips om hoest te onderdrukken bij kinderen en om de ellende te verlichten.
Daarbij werd één middel heel veel genoemd: Fluimucil. Het werkzame bestanddeel is acetylcysteïne, dat verdunt taai slijm in je longen. Daardoor hoef je minder hard te hoesten om dat slijm kwijt te raken. Fluimucil is bij de drogist te koop, maar er zijn ook andere merken met acetylcysteïne. Bij ons leek dit ook goed te werken.
Ook Noscapine of noscapect wordt veel genoemd. Ik heb het middel zelf ook wel eens gebruikt. Dit middel onderdrukt de hoestprikkel.
Let bij een hoestdrank goed op wat er in zit. Soms zitten er stoffen in die je helemaal niet aan je jonge kind wil geven. En ook vaak zoetigheid, wat de hoest soms alleen maar erger maakt. Hetzelfde geldt voor hoestsnoepjes. Waarbij je natuurlijk ook moet oppassen dat je kind er niet mee in slaap valt.
Veel ouders blijken Luuf, Vicks of Toco Tholin op de voetjes te smeren tegen hoesten. Wij smeerden vroeger vaak Luuf op de borst. Maar de geur kan heftig zijn. Op de voetjes zit de geur wat verder van de neus.
Doet het hoesten veel pijn of krijg je er hoofdpijn van? Dan kun je paracetamol overwegen.
Lees bij alle middeltjes goed de bijsluiter en kijk naar de minimum leeftijd en dosering per leeftijd. Overleg met een huisarts. Je kunt ook bij de drogist of apotheek overleggen wat het beste werkt tegen vastzittende hoest, droge hoest of kriebelhoest.
Een puffer
Kinderen met astma krijgen doorgaans een puffer. Maar ook kinderen zonder astma kunnen een puffer van de huisarts krijgen, als ze tijdens verkoudheid last krijgen van benauwdheid. Dat is doorgaans een puf met Salbutamol, de blauwe puffer, de relatief lichte variant.
Die puffer kun je dan bij heftige verkoudheid en benauwdheid gebruiken. Zodat het hoesten niet leidt tot overgeven. Wij gebruikten hem in de peuter en kleuter leeftijd zodra er een verkoudheid opkwam, om te voorkomen dat het zo heftig werd. Je kunt met je huisarts overleggen of het voor jullie een oplossing is.
Inmiddels hebben we de puf nog maar zelden nodig. Want gelukkig groeien de meeste kinderen er (grotendeels) overheen. Zelf heb ik het ook nog maar eens in de paar jaar.
Essentiële oliën
Als onze kinderen verkouden zijn, vinden ze het heel fijn als ik onze aroma diffuser aanzet. Hij is van Zenful en vernevelt waterdamp met essentiële oliën in de lucht.
Bij verkoudheid gebruik ik eucalyptus, munt en lavendel. Je kunt proberen wat voor jullie werkt. Maar check bij kleintjes wel of ze oud genoeg zijn voor deze specifieke etherische oliën. Bij een baby, peuter of kleuter mag je niet alles gebruiken.
Sowieso is de gezellige geur natuurlijk troostend als je ziek bent. Maar wij hebben ook echt het idee dat het de symptomen van verkoudheid verlicht.
Kinderen kunnen ook juist heftig reageren op bepaalde essentiële oliën. Het kan ook dat ze reageren op wasmiddel of op jouw parfum.
Check de luchtvochtigheid
In nieuwbouwwoningen is de luchtvochtigheid vaak te laag. Oude huizen zijn soms juist te vochtig. Check of dat bij jullie het geval kan zijn.
Je kunt de luchtvochtigheid verbeteren met speciale apparatuur. Maar bij een te lage luchtvochtigheid kun je ook een bakje water aan de verwarming hangen. Net zoals vroeger.
Drinken om hoest te onderdrukken bij kinderen
Een flesje water naast het bed is altijd fijn. Ook lauwwarme thee kan verlichting geven. Door te hoesten veroorzaak je weer nieuwe irritatie en dan wordt het steeds erger. Met een slokje water of thee kun je de vicieuze cirkel van irritatie, kriebel en hoest doorbreken.
Wat een paar ouders aanraadden: thee maken van verse tijm. Eventueel met honing, al kun je van zoetigheid ook van gaan hoesten. Gemberthee vinden wij ook fijn, eventueel met honing en citroen. Check of een specifiek kruid geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.
Een bijzondere tip: spa rood om de keel te verlichten. Niet ieder kind lust spa rood, maar het is een eenvoudige oplossing.
Kalmerende ouders
Als kinderen eenmaal slapen, dan hoesten ze vaak nauwelijks meer. Maar dan moet je ze wel eerst in slaap krijgen.
Kinderen raken vaak helemaal overstuur van het hoesten. Zeker als een broertje of zusje ook nog geïrriteerd reageert op het hoesten. Het kind raakt dan overprikkeld en gaat nog meer hoesten. Op zo’n moment heeft een kind vooral troost en kalmte nodig. Bij ons betekent dat tegen mama aan in slaap vallen.
Het schijnt dat kinderen kalmeren van de hartslag van hun moeder, omdat ze dat uit de baarmoeder herkennen. Maar de borstkas van de vader werkt natuurlijk ook om tegenaan in slaap te vallen.
Iets luisteren
Een licht afleidend geluid op de achtergrond helpt ook. Geen spannend luisterboek waar je wakker van blijft. Maar wel het monotone geluid van een podcast, ook fijn voor ouders die naast hun kind zitten. Het leidt je zelf namelijk ook een beetje af van het gehoest, want dat is voor ouders ook heftig.
Vroeger zochten we op Spotify naar de Fisher Price Lullaby of Woezel en Pip slaapliedjes. Of de muziek van Manu Chao, dat werkte ook verrassend goed. Als er echt helemaal niks werkte, dan keken we samen een slaapverwekkend filmpje.
Inmiddels is het allemaal makkelijker, ook omdat je oudere kinderen en tieners kunt uitleggen wat er aan de hand is. Bij een baby, peuter of kleuter is dat niet of nauwelijks mogelijk.
Tot slot
Voor de volledigheid: ik ben geen arts, gewoon een moeder met iets meer dan gemiddelde interesse voor gezondheid. Neem dus eerst contact op met de huisarts voor een diagnose, als je kind bijvoorbeeld een longontsteking of kinkhoest heeft, dan heb je vaak andere oplossingen nodig. En lees zeker ook de tips op huisartsensites. Hopelijk heb je daarnaast wat aan deze tips om hoest te onderdrukken bij kinderen.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.