Tiener veroorzaakt ongeluk met opgevoerde fatbike, ouders failliet
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 12-06-2024
Denk jij dat jouw tiener wel veilig op een opgevoerde fatbike kan rijden? Think twice, want als een minderjarige jonge tiener een ernstig ongeluk met opgevoerde fatbike veroorzaakt, dan ga je als ouders failliet.
Ik ben geen fan van opgevoerde fatbikes. Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook al is mijn tiener nog zo verstandig. Dat ding is niet gemaakt om 45 kilometer per uur mee te rijden. Op een brommer mogen ze ook niet voor hun zestiende en niet zonder helm. En ik houd ze graag heel.
Maar deze podcast van Het Parool opende mijn ogen nog meer. Waar ik nog niet over nagedacht had: je bent niet verzekerd op een opgevoerde fatbike. Als je op een illegaal opgevoerd voertuig een ernstig ongeluk veroorzaakt, dan moet je het letsel van de ander zelf vergoeden, want je WA verzekering of persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt geen illegale daden (luister vanaf minuut 16 tot 19 in die podcast). En dat geldt dus waarschijnlijk ook als ze de fatbike van een vriendje gebruiken…
Bij een ernstig fatbike ongeluk gaat het vaak niet om milde bedragen. En bij jonge tieners betalen de ouders, want die zijn verantwoordelijk.
De podcast heeft het over minderjarigen, maar op de site van de overheid blijkt het iets genuanceerder te liggen. Bij een kind onder de 14 ben je als ouders aansprakelijk. Is je kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder je kind tegen had kunnen houden. Dat lijkt me bij een opgevoerde fatbike vaak wel het geval en dan ben je dus ook aansprakelijk. Het Parool schrijft op 15 juni 2024 dat ouders van kinderen tot 16 jaar de volledige verantwoordelijkheid dragen bij een ongeluk met fatbike.
Als jonge tieners een ernstig ongeluk veroorzaken met een opgevoerde fatbike, dan gaan ouders dus vaak failliet, letterlijk of figuurlijk. Het kan zomaar zijn dat die ouders bijvoorbeeld hun huis moeten verkopen en kleiner gaan wonen. Al het gespaarde studiegeld voor hun kinderen inleveren. Zwaar in de schulden komen. Of een combinatie daarvan. Want het letsel bij een zwaar ongeluk kunnen de meeste mensen niet betalen met hun spaargeld.
Wellicht ten overvloede: als je tiener wat ouder is en zelf aansprakelijk is, wordt het verhaal niet vrolijker. Dan is die schuld door letsel natuurlijk ook een drama, maar dan voor zijn of haar toekomst.
Via de lokale tamtam ken ik inmiddels meerdere afgrijselijke verhalen over ongelukken van pubers op opgevoerde fatbikes. Jij kent die verhalen misschien ook. Dat zijn niet allemaal losgeslagen pubers, dat zijn vaak leuke tieners. En soms weten de ouders niet eens dat hun kind de fatbike opgevoerd heeft.
Pubers kunnen de gevolgen van wat ze doen nog niet goed overzien. Ze hebben een andere risicoperceptie dan volwassenen, oftewel ze kunnen risico’s niet voldoende inschatten. Maar zelfs als je tiener heel verantwoord rijdt, dan kan er toch iets gebeuren. Sterker nog, het kan ons allemaal overkomen dat we een ongeluk veroorzaken.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus ook met een opgevoerde fatbike. Op de eerste hulp krijgen ze veel slachtoffers van fatbike ongelukken binnen, lees ik bij de NOS en in NRC. En meer dan de helft van de slachtoffers zijn kinderen tussen 10 en 14 jaar, aldus RTL Nieuws. Dus onze tieners krijgen geen fatbike en al helemaal geen opgevoerde. En als ze op een opgevoerde fatbike van een vriendje gaan zitten, dan hebben ze ook een probleem, met ons als ouders om precies te zijn.
Wil je toch een deugdelijke fatbike kopen? Kijk dan even bij de ANWB voor tips. Bijvoorbeeld dat een kwalitatief goede (lees: veiligere) fatbike minimaal 2700 euro kost… En kies een fatbike die niet op te voeren is en waar geen gashandle op zit.
Teken deze petitie
Een update: er is een petitie voor strenge regels voor fatbikes. Door deze petitie te tekenen, verzoek je om een minimumleeftijd voor fatbikebestuurders van 16 jaar én het dragen van een helm te verplichten voor fatbikegebruikers.
In de praktijk betekent dit waarschijnlijk strengere regels voor alle e-bikes en e-steps. Wat mij betreft prima, want het probleem ligt natuurlijk niet alleen bij fatbikes. Het is vooral de hoeveelheid (opgevoerde) fatbikes en de leeftijd van veel berijders, die het urgent maken.
Kinderen mogen immers ook pas met zestien op een snorfiets, die 25 km per uur gaat. Dat is omdat de wetgever er vanuit gaat dat jongere kinderen nog niet met dit soort snelheden om kunnen gaan.
Meer dan de helft van de slachtoffers bij fatbike ongelukken zijn kinderen tussen 10 en 14 jaar, aldus RTL Nieuws. Dat betreft zowel opgevoerde als niet opgevoerde fatbikes.
Tot slot
Voor de volledigheid: ik ben geen jurist, maar een bezorgde ouder en dit is geen juridisch advies. Natuurlijk is de juridische werkelijkheid in ieder geval anders en zullen er situaties zijn waarin ouders en kinderen niet verantwoordelijk zijn. Er zijn vaak verzachtende of verzwarende factoren, waardoor iets anders kan uitpakken. Bovendien is de situatie rond opgevoerde fatbikes relatief nieuw, waardoor ook niet alle juristen het in iedere casus met elkaar eens zullen zijn.
Of jij of je kind uiteindelijk voor de schade opdraait, dat doet er uiteindelijk misschien ook niet zo veel toe, in beide geval is de ellende niet te overzien. En dan hebben we het nog niet eens over de fysieke en mentale ellende als gevolg van een ongeluk.
Sommige mensen vragen waarom ik hier geen aandacht aan het letsel van slachtoffers besteed. Over dat letsel zie je vaak berichten in de media. Maar helaas schrikt dit risico op letsel bij hun eigen kind en andere weggebruikers veel ouders niet af. Misschien is dat risico te complex om te overzien. Daarom wilde ik eens een andere invalshoek kiezen.
De fatbike op de foto is ter illustratie, dit is niet specifiek een opgevoerde fatbike.
Op Leuk met kids vind je nog veel meer blogs over tieners.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.