Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

De scholen zijn weer dicht. Dus de school van je kind verwacht dat je thuis tijdens de Corona lockdown thuisonderwijs geeft. Met deze tips kun je het voor iedereen een beetje leuk houden.

Het besluit om de scholen te sluiten kwam dit keer onverwacht. Toch hebben de docenten weer snel geschakeld. Je merkt ook dat ze ervaring hebben met thuisonderwijs. Bij ons op school is er deze keer een veel strakker ritme en van vriendinnen hoor ik hetzelfde. Ik ben iedere keer weer onder de indruk van wat de docenten voor elkaar krijgen. Hulde aan al die docenten die zo keihard werken!

Voor kinderen vanaf vijf jaar geldt de leerplicht. Vandaar dat de school van je kind tijdens de Corona lockdown thuisonderwijs moet organiseren. Dat was in het voorjaar opeens even iets heel nieuws, maar het went denk ik nooit. Je hoort wel eens over homeschooling en nu word je geacht om je ermee bezig te houden. Terwijl je zelf waarschijnlijk ook nog aandacht aan je werk moet besteden. Deze ideeën en tips helpen je hopelijk om het samen fijn te houden.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school. De scholen zijn weer dicht. Dus de school van je kind verwacht dat je thuis tijdens de Corona lockdown thuisonderwijs geeft. Met deze tips kun je het voor iedereen een beetje leuk houden.

Keep calm

De school verwacht nu dus dat je met je kind aan de slag gaat, met het materiaal dat zij aanreiken. Maar ze verwachten niet dat je hetzelfde programma draait als op school. Dat kan ook helemaal niet. Je hebt waarschijnlijk nog je eigen baan, meerdere kinderen en allerlei andere dingen die je moet regelen. Oh ja en je bent ook geen docent, dat is een vak. Dit thuisonderwijs tijdens de Corona uitbraak is een unieke situatie, voor ouder, kind en school. Het gaat dus allemaal wat minder gestroomlijnd. Bedenk je ook dat kinderen op school niet alleen leren, maar ook spelen. Want ook van spelen leren ze heel veel.

Met kinderen thuiswerken is wat anders dan alleen thuiswerken. Wil je het voor iedereen gezellig houden, dan moet je accepteren dat je zelf ook wat minder doet. Een goede werkgever zal dat ook accepteren, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Dit artikel is zeker niet bedoeld om te zeggen wat je allemaal moet doen. Het is bedoeld om om leuke ideeën aan te reiken. Kies er uit waar je wat aan hebt en laat de rest lekker zitten. Voor werk en school geldt eigenlijk hetzelfde. Je doet je best en dat is goed genoeg!

Een school in huis creëren

Als je een aparte werkplek kunt creëren is dat ideaal. Daar doe je school dingen, als je klaar bent ruim je op en sluit je het af. Ik heb een kantoor aan huis, daar hebben we voor iedereen een plekje gemaakt. Als je die luxe hebt, dan is dat ideaal. Maar ook in de woonkamer kun je natuurlijk een fijne plek maken. Een krijtbord waar iedereen zijn schema op heeft is ook ideaal.

Vooruitziende blik? Je zou het bijna denken, aangezien we net voor deze nieuwe lockdown twee aparte bureautjes voor de kids hadden gekocht bij Ikea. Dat was natuurlijk toeval, maar de bureautjes komen wel heel goed van pas in de thuisschool. Als de kids klaar zijn kunnen ze hun spulletjes opruimen in de lade.

Goede spullen zijn ook fijn. In eerste instantie leek het er op dat het thuisonderwijs maar twee weken zou duren. Een paar weken met zijn vieren op drie apparaten werken moest wel kunnen dacht ik. Maar het is inmiddels al niet meer zo zeker dat de scholen na twee weken weer open gaan en onze kids doen veel digitaal. Ik heb daarom toch maar die nieuwe kinderkoptelefoons gekocht, die ik al een tijdje wilde. Kinderkoptelefoons hebben een geluidsbegrenzing, we hebben dit keer draadloze koptelefoons gekozen (van Philips bij Bol.com), want de draad sneuvelde vorige keer. Daarnaast heb ik een simpele kleine Samsung tablet besteld, met zo’n stevige kinderhoes van iMoshion. Dat is iets waarvan ik verwacht dat de kids het ook in de toekomst meer nodig gaan hebben voor school.

Veel kinderen missen school. Ze missen hun vriendjes en de juf en meester. Het kan dan helpen om thuis echt schooltje te spelen. Onze kinderen vonden het tijdens de eerste lockdown leuk om de termen die ze op school gebruiken, ook thuis te gebruiken. Denk aan de huishoek, de klas, de pauze, gym, dat soort dingen. En wij werden opeens juf Mama en meester Papa genoemd. Prima, als ze zich er goed bij voelen.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Werkverdeling tussen partners

Heb je een partner, dan is de vraag hoe je de begeleiding van je kinderen goed verdeelt tussen jou en je partner. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Begeleid je allebei een kind? Of verdeel je de dagen? Het is goed om na te denken wat voor jou een werkbare manier is.

Tijdens de eerste lockdown hebben mijn partner en ik allebei één kind begeleid. Nadat het kind klaar was met schoolwerk, kon je zelf pas echt aan de slag. Dat was best wel slopend, dus dat gaan we dit keer anders doen. We verdelen nu de dagen. En op de dagen dat ik beide kinderen met school begeleid, ga ik niet proberen ook nog een werkdag te draaien. Natuurlijk komen er wat mailtjes of kleine klusjes voorbij, maar het echte werk bewaar ik voor de andere dagen. Om dat mogelijk te maken ga ik een dag in het weekend werken, maar ik ga ook minder werken dan normaal.

Ik hoor ook van mensen om me heen dat ze de thuisschooldagen met ouders van klasgenootjes verdelen. Als dat voor jou en je kind werkt, dan kan dat ook een goede oplossing zijn.

Structuur in de dag

Veel kinderen gedijen het beste bij een vaste structuur. Ze weten nou eenmaal graag waar ze aan toe zijn. Bovendien zijn ze dat op school ook gewend. Tijdens de eerste lockdown hebben we de structuur die ze op school hebben als basis genomen. Tijdens deze lockdown krijgen onze kinderen een veel strakker schema, waarop ze dagelijks moeten videobellen voor lessen.

Ook voor jezelf is een structuur fijn. Zeker als je moet werken, want dan weet je door die structuur ook wanneer je zelf even door kunt werken. Voor je gevoel van ritme is op tijd opstaan ook bevorderlijk. Al mag natuurlijk best een beetje later dan normaal. De vraag is of je kinderen het daarmee eens zijn 😉

Dit is het schema dat wij tijdens de eerste lockdown hebben gemaakt. Als het kan, dan is het handig om de schema’s van de verschillende kinderen op elkaar aan te passen. Zodat je samen pauze kunt houden. Natuurlijk hebben we het schema telkens een beetje aangepast. Het is iets heel persoonlijks en dat moet zich vormen. Ook zal de dag de ene keer wat anders lopen dan de andere. Wij hebben zelf een digitaal schema gemaakt dat we hebben uitgeprint. Als je een krijtbord hebt dan is dat natuurlijk ook ideaal.

8:00 Ontbijt
9:00 Spelling
9:45 Fruit eten
10:15 Lezen
11:00 Met zijn allen buitenspelen
12:00 Lunch
12:30 Rekenen
13:15 Luisterboek en/of spelen
15:00 Wandelen
16:00 Luisterboek en/of spelen
18:00 Eten
18:30 Televisie

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Lesstof

Kinderen vanaf groep 3 hebben als het goed is een duidelijk programma van school. Voor kleuters is dat wat ingewikkelder, die leren op school heel veel door te spelen. Bij de vorige lockdown was onze jongste nog kleuter, zij wilde ook heel graag wat te doen wilde hebben. Haar broer had opdrachten gekregen en zij wilde ook. Veel scholen spelen daar inmiddels op in. Mocht dat niet het geval zijn, dan heb je misschien wat aan deze tips.

Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook de Denksport Puzzelboeken (Bol.com) doen de kids graag.

Allerlei websites bieden de mogelijkheid om lesmateriaal te oefenen. Zo kun je oefenen met lesstof van school bij Junior Einstein (deels gratis, deels betaald), Oefenweb (betaald, proefabonnement mogelijk) en Squla (betaald). Leestrainer.nl is een citotoets trainer. Uitgeverij Zwijsen heeft werkbladen voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Spelen en leren heeft werkbladen voor rekenen en spelling, die je kunt printen. Bij SmartGames kun je online denkspelletjes doen. Al deze dingen zijn natuurlijk niet nodig, want scholen geven kinderen al werk.

Tijdens de eerste lockdown zond SchoolTV dagelijks uit, ik heb nog niet gehoord of dat nu weer gaat gebeuren. Via de tv-zender NPO Zappelin extra konden basisschoolkinderen tijdelijk elke doordeweekse ochtend SchoolTV kijken. Daarnaast kun je via de NPO app en op de SchoolTV website heel veel uitzendingen bekijken.

Oefenen met rekenen

Op tafeldiploma.nl kun je de tafels oefenen met spelletjes. Bij redactiesommen.nl kun je sommen oefenen, van groep 3 tot en met groep 8.

Oefenen met lezen

Voor veel kinderen is het belangrijk om regelmatig te oefenen met lezen. Omdat ze net begonnen zijn met lezen, of omdat ze lezen moeilijk vinden. Op school bepalen ze welk AVI niveau je kind heeft, dan weet je welke boeken geschikt zijn. Onze school vraagt aan alle ouders om hun kind dagelijks te laten lezen.

Bij Yoleo kun je een boek meelezen, terwijl het ondertussen wordt voorgelezen. Voor kinderen die lezen lastig vinden is dit fijn. De boeken zijn ingedeeld op AVI niveau, dus je kunt een boek kiezen dat bij het niveau van je kind past. Je kunt gratis inloggen met een account voor de openbare bibliotheek. Als je kind een boek leest krijgt het daarvoor punten, daar kan het later een spelletje mee spelen, als extra motivatie.

Veel kinderen lezen graag tijdschriften. Zo lezen onze kinderen graag de Donald Duck (Junior) en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kope

Luisterboeken vind ik een ideaal. Terwijl de kinderen spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kinderen die pas net kunnen lezen, kunnen de eerste jaren vaak nog niet echt leuke boeken lezen. Als ze cognitief wel aan die moeilijke boeken toe zijn, dan kunnen ze die boeken luisteren. Natuurlijk is zelf lezen belangrijk voor kinderen, maar van boeken luisteren leren ze ook heel veel.

Bol.com heeft wat leuks georganiseerd: iedere week delen ze een paar gratis luisterboeken en e-books. Dat wil zeggen, de voorgelezen boeken zijn gratis, de luisterboeken en e-books zijn bijna gratis want die kosten 1 cent per boek.

Oefenen met schrijven

Veel ouders ontdekken dat het handschrift van de kids wel wat verbetering kan gebruiken. De werkbladen van Junior Einstein vind ik daar ideaal voor. Je kunt er twee per dag gratis downloaden. Ook voor allerlei andere onderwerpen vind je daar handige werkbladen.

Nog een aanrader: de rollerball pen van Frixion, een uitwisbare pen. Wij zijn er thuis fan van. Je kunt wat je geschreven hebt uitgummen met de achterkant van de pen. Het is ideaal voor bij je agenda, maar ook om mee te tekenen, brieven schrijven of bij het thuisonderwijs dus. Hij is te koop in allerlei kleurtjes, bij Bol.com. Wil je meer weten? Hier vertel ik meer over de uitwisbare pen.

Ideaal: uitwisbare pen in vrolijke kleurtjes van van Frixion Rollerball

Spelen is ook leren

Kinderen leren ook heel veel van spelen. Van alleen spelen, van met elkaar spelen en van met ouders spelen. Kinderen leren bijvoorbeeld veel van knutselen, bouwen met KAPLA en LEGO, rollenspel en gezelschapsspelletjes. Contact met de natuur is ook heel goed voor kinderen. Dat kan in de tuin, of tijdens een wandeling.

Voor bijna alle dingen die je samen met je kind doet geldt dat ze er veel van leren. Zo leert je kind van samen iets lekkers bakken of koken. Bijvoorbeeld rekenen door de hoeveelheden te verdubbelen en lezen door het recept zelf te lezen. Van een hut bouwen leer je heel veel over constructies. Er zijn vast leuke dingen die je kind graag doet, waar je ondertussen van leert. Leren hoeft niet altijd achter een bureau!

Gymles en buitenspelen

Vergeet de gymles en het buitenspelen niet! Kinderen spelen iedere schooldag ook buiten. Van bewegen leren kinderen ook heel veel én het is gezond. Bovendien hebben ze de speelpauze nodig om zich daarna weer te kunnen concentreren.

Kijk wat een fijne vorm van bewegen voor jullie allemaal is. Vorige keer zijn we met zijn allen gaan buitenspelen als pauze. Dit keer willen we kijken of we de pauze buiten tegelijkertijd met de buurkinderen kunnen doen. Ook maken we iedere dag een wandeling.

Yoga voor kinderen is een fijne manier om even te ontspannen of om de dag te beginnen.

Dansen is ook leuk. Op YouTube heb ik verschillende playlists met leuke dansnummers voor kinderen, die streamen we met de Chromecast naar de televisie. De Switch spelcomputer is ook populair, met Just Dance gaan ze lekker dansen.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Creativiteit

Op school is creativiteit ook belangrijk. Knutselen, theater, zingen en dansen, kinderen vinden het bijna allemaal heel leuk op school.

Zoek je leuke ideeën om te knutselen? Kijk eens naar mijn overzicht met heel veel leuke knutselideeën of met ideeën met strijkkralen. Onze oudste zoekt ook vaak zelf knutselideeën op Pinterest. Kleurplaten zoek ik ook vaak op Pinterest.

Sommige docenten zijn begonnen met leuke online cultuurlessen, zo sympathiek! Zo geeft Buro Bis op Instagram theaterlessen voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Klik op IGTV en je kunt beginnen. De Muziekschool Amsterdam geeft op IGTV muziekles. Er zijn verschillende lessen voor groep 1/2, groep 3/4 en groep 5/6.

Zoonlief heeft op school geleerd om met de naaimachine om te gaan. Dat doen we dus thuis nu ook. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor kinderen.

Online cursus of masterclass

Bij Het Klokhuis kun je een masterclass volgen. Denk aan Varkentje Rund striptekenen, goochelen en gebaren leren.

Als kind heb ik wel eens een cursus blind typen gedaan, daar ben ik nog steeds blij mee. Destijds was de cursus heel saai, inmiddels zijn er leuke cursussen. Met de online typecursus van LOI Kidzz of van Pica typen. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Les krijgen van bioloog Freek Vonk, hoe cool is dat? Op zijn website deelt hij filmpjes, die hij ook op YouTube deelt.

Er zijn ook leuke taalcursussen voor kinderen. LOI Kidzz heeft er bijvoorbeeld een aantal. Bij de cursus Engels ontrafel je een mysterie. In de cursus Spaans versla je een heks.

Leren programmeren is ook super nuttig en het stimuleert creatief denken. Met de MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor wat oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Osmo Coding is een spel-systeem met iPad app, om spelenderwijs te leren programmeren voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Het voordeel vind ik dat dit heel intuïtief is, ik schreef er een review over.

Lees ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Peuters en kleuters

Voor de peuters en kleuters hebben niet alle scholen een uitgebreid programma. En juist die kleintjes vermaken zichzelf vaak niet vanzelf. Bovendien willen ze vaak ook taakjes krijgen, net als hun grote broer of zus. Op Instagram kreeg ik de vraag of ik voor deze groep ook specifieke tips heb. Ik schreef eerder al een artikel over hoe je kleuters kunt helpen op school, daarin vind je ook veel tips die voor nu bruikbaar zijn.

Peuters en kleuters leren vooral heel veel van spelen, met elkaar en met volwassenen. Hoe leuk dat ook is, het kan een enorme uitdaging zijn als je ondertussen ook nog moet werken.

Voor kleintjes is een vaste dagstructuur fijn, net als voor grotere kinderen. Maar kleintjes kunnen nog niet of nauwelijks lezen, dus met een schema kunnen ze niet zoveel. Tenzij je dat schema met pictogrammen maakt!

De meeste kinderen zijn veel gezelliger als ze voldoende beweging krijgen en dat geldt zeker voor kleintjes. Je kunt bijvoorbeeld dansen, buitenspelen, (loop)fietsen en steppen. Monkey Moves heeft een free running avontuur voor peuters bedacht.

Boeken voor peuters en kleuters

Er zijn leuke kleurboekjes en doeboekjes die je samen kunt doen. Zo vinden wij deze speel- en oefenboeken erg leuk, voor kinderen vanaf 3 jaar.

Onze kinderen luisteren al vanaf heel jong naar luisterboeken met ons luisterboeken abonnement. Terwijl de ze spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kleintjes kunnen bijvoorbeeld Jip en Janneke of het Muizenhuis luisteren.

De gratis luisterboeken van Bol.com zijn er voor kinderen vanaf 2 jaar.

Filmpjes, websites en apps voor peuters en kleuters

SchoolTV heeft in de NPO app leerzame uitzendingen vanaf groep 1, die zijn ook voor veel kleuters als leuk.

De websites en apps om lesmateriaal te oefenen starten vanaf groep 1 of 2: Junior Einstein, Oefenweb en Squla. Dit is niet nodig, maar kan leuk zijn als je een leergierige kleuter hebt.

Er zijn heel veel leuke apps voor kleintjes. Ik maakte een lijstje met onze favoriete apps voor peuters en kleuters.

Tijd voor jezelf

Neem regelmatig een moment voor jezelf. 24 uur per dag alles samen doen houd je niet vol. Als je met je partner afspraken maakt heb je beide af en toe even niks te doen. Heb je geen partner, dan is er misschien wel iemand anders om taken mee te verdelen. Of kijken de kinderen gewoon net even wat meer naar een schermpje dan normaal. Want deze periode is niet normaal en iedereen moet het kunnen volhouden.

Verder lezen

Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips voor thuisonderwijs tijdens de corona lockdown en hopelijk mag je kind snel weer naar school!

Veel thuis zijn betekent natuurlijk ook gewoon lekker veel spelen. Op Leuk met kids vind je daar heel veel tips voor. Bijvoorbeeld 101 tips om kinderen thuis te vermaken tijdens de Corona uitbraak, zowel binnenshuis als rondom het huis.

Kinderen thuis vermaken tijdens de Corona uitbraak: 101 tips binnen en rondom huis

Buiten afspreken is nu ideaal, in de tuin of om te wandelen, maar hoe blijf je warm? Scandinaviërs vinden het heel normaal om op koude donkere winterdagen buiten af te spreken. Ben je benieuwd wat wij kunnen leren van de winter gewoontes in Noord Europa? Ik schreef er een blog over, vol tips om warm te blijven.

Buiten afspreken met vrienden: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin

Vinden jouw kids het lastig om zich in de tuin te vermaken, of zelfs op het balkon? En heb jij juist behoefte aan af en toe een momentje voor jezelf? Lees dan ook dit artikel: Buitenspelen in je eigen tuin: tips om kinderen te stimuleren.

Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren

Kleine meis was jarig tijdens de Corona uitbraak. Het is een hele rare tijd om jarig te zijn. Toch had ze ondanks de Corona beperkingen een hele leuke verjaardag!

Verjaardag vieren tijdens Corona, zo is je kind toch echt jarig

Herfstvakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids