Review Museumpark Archeon met kinderen, met 10 tips
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 04-11-2023
Op zoek naar een leuk buiten uitje? Onze kinderen houden van geschiedenis en vinden Archeon een tof openluchtmuseum annex themapark. Bekijk onze review van Museumpark Archeon, met 10 handige tips voor gezinnen met kinderen. Op reis door de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen.
Naar Archeon met kinderen
Ga je met je kinderen naar Archeon, dan is het goed om te weten dat je drie verschillende historische delen kunt bekijken.
Eerst de Prehistorie, van 8800 voor Christus tot 12 voor Christus. Langs verschillende huisjes wandel je door de tijd heen.
Dan de Romeinse Tijd: van 12 voor Christus tot 406 na Christus. Met het Romeinse dorp Trajectum ad Rhenum.
Tot slot de Middeleeuwen: van 406 na Christus tot 1500 na Christus. Eerst de vroege middeleeuwen en de Vikingtijd en daarna de late middeleeuwen, met het middeleeuwse stadje Gravendam.
Naast deze thematische gebieden, is er nog een klein apart museum in Archeon, namelijk Archeologiehuis Zuid-Holland.
1. Bedenk van tevoren je route door Archeon met kinderen
Bekijk van tevoren de plattegrond van Archeon. Je kunt de route door Archeon op verschillende manieren lopen, afhankelijk van wat bij je kinderen past. Kijk ook even naar het dagprogramma, misschien wil je op een specifieke tijd ergens zijn.
Voor jonge kinderen is het waarschijnlijk verstandig om de route chronologisch te lopen. Dat maakt het makkelijker om de volgorde van de geschiedenis te begrijpen. Laat je kinderen van tevoren een tijdlijn zien en neem die eventueel uitgeprint mee.
Onze jongen wilde sowieso de Romeinse Tijd zien, vanwege een project op school. Aangezien het weer wat onvoorstelbaar was, begonnen we daar. Gelukkig konden we ook de andere tijden zien, het bleef langer droog dan verwacht.
2. Bekijk het dagprogramma
Bij binnenkomst krijg je een plattegrond met het dagprogramma. Maar je kunt het dagprogramma ook online bekijken. In de schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten.
Zijn er dingen die je sowieso wil zien, pas je route daar dan op aan. Zo vonden onze kinderen het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag. Miriam had er al over verteld, dus het stond op ons dagprogramma.
Archeon is ook in de herfst en winter gewoon open. Zo heet Archeon rond Sinterklaas de Stad van Sinterklaas. Rond de kerstvakantie verandert Archeon in een winterse wereld en kun je vaak schaatsen.
3. Download de audiotour thuis alvast
In Museumpark Archeon staan allerlei borden met teksten, maar dat is voor kinderen niet zo toegankelijk. We werden bij de kassa niet op een audiotour gewezen, maar toen ik ging zoeken bleek er toch een te zijn.
Daarvoor moet je eerst op je telefoon de app izi.TRAVEL downloaden. Vervolgens zoek je in de app naar Archeon. Dan zie je 3 verschillende tours: de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Die kun je het beste thuis even downloaden.
Als je een audiotour eenmaal gestart bent, dan herkent de app het als je bij een volgend punt komt en begint dan gelijk het volgende verhaaltje. Je kunt ook halverwege starten, je hoeft niet bij het begin te beginnen. Het verhaal gaat er wel vanuit dat je de route chronologisch wandelt.
4. Ga naar de ambachtslieden en doe workshops
In de huisjes vind je allerlei bewoners van Archeon. Deze mensen kunnen je van alles vertellen over hun tijd. Stel ze ook vooral vragen.
Zo mochten onze kinderen de krijgsuitrusting van een middeleeuwse ridder passen. Compleet met maliënkolder, helm, schild en zwaard. Ook liet een prehistorische vrouw zien hoe je vuur kunt maken met een vuursteen.
Daarnaast zijn er rondleidingen en workshops waaraan je kunt meedoen. Kijk voor de tijden naar het dagprogramma (al stond niet alles er op). Zo gingen onze kids boogschieten in de middeleeuwen. Daarnaast maakten ze een fibula, een Romeinse broche. Ook een tip die ik vooraf al van Miriam kreeg.
5. De tuinen van Archeon zijn leuk met kinderen
Archeon heeft een aantal mooie tuinen die leuk zijn om te bezoeken met kinderen. Zo is er in de Romeinse Tijd de Hortus Aromaticus. In de Middeleeuwen is er het Kloosterhof. Het is grappig om te zien dat veel planten van toen, ook nu nog bij ons in de tuin staan.
6. Archeon heeft een leuke speeltuin met kinderen
Midden in Museumpark Archeon vind je een leuke speeltuin, leuk om even uit te rusten met kinderen. Deze speeltuin ligt naast de ingang van de Romeinse tijd, bij het doolhof. Bij de speeltuin staan picknickbanken, dus je kunt hier ook even lunchen.
7. Eten in het restaurant of broodjes mee?
Archeon heeft twee restaurants. Bij pannenkoekenhuis Het Klooster eet je middeleeuwse pannenkoeken met lokale ingrediënten. Wij gingen naar de Romeinse Herberg, je eet hier broodjes, soepen en snacks.
Maar je kunt natuurlijk ook je eigen bammetjes meenemen als je dit uitje goedkoop wil houden. Die kun je bijvoorbeeld opeten op de picknickbanken bij de speeltuin.
8. Kies een (grotendeels) droge dag
Archeon is een openluchtmuseum. Je kunt op allerlei plekken naar binnen. Maar je moet ook flinke stukken door de openlucht lopen. Als het de de hele dag regent is dat dus niet ideaal. Het voordeel van een wisselvallige dag, is natuurlijk wel dat het lekker rustig is.
Er zijn wat paadjes over het water en je kunt kanoën. Dat soort dingen is natuurlijk leuker op een mooie dag.
9. Neem de juiste kleding en spullen mee
Je bent vooral buiten in Archeon. Historische huisjes hebben vaak geen deur, dus ook daar kan het koud zijn. Neem daarom in de herfst en winter voldoende warme kleding mee. Vergeet op een wisselvallige dag je paraplu, regenjas en regenlaarzen niet. En wellicht een extra outfit voor de kids.
Je loopt flinke stukken bij Archeon, dus trek makkelijke schoenen aan. Voor kinderen kan een buggy, bolderkar of draagzak handig zijn.
Bij Museumpark Archeon is je Museumkaart geldig. Dus vergeet die ook niet.
10. Je kunt ook overnachten in Archeon met kinderen
Weet je dat je ook kunt overnachten bij Archeon?
Met Expeditie Archeon kun je bijvoorbeeld slapen in een lodgetent. Na sluitingstijd mag je in de speeltuin en het park rondlopen. Daarnaast kun je zwemmen in het Romeinse zwembad, wat normaal niet mag.
Met een Middeleeuwse Vakantie ga je terug naar 1350. Je slaapt in het middeleeuwse stadje Gravendam. Je verkleed je in historische kleding, voor de complete beleving. Ik dacht eerst even dat die verklede mensen in Archeon werkten, maar sommige bleken gasten te zijn.
Zelf sliepen we bij Landal Reeuwijkse Plassen. Dit vakantiepark ligt vlakbij Archeon en heeft stijlvolle vakantiehuisjes aan het water. Met voor kinderen een grote houten speeltuin, avonturenroute en binnenzwembad. In de zomer kun je daarnaast varen, suppen en surfen. We vertellen er alles over in deze review van Landal Reeuwijkse Plassen.
Verder lezen
Wil je meer weten, kijk dan op de website van Archeon. Museumpark Archeon ligt in Alphen aan den Rijn, niet ver van Leiden, Gouda, Zoetermeer en Woerden.
Naast Museumpark Archeon, vind je hier nog veel meer leuke musea voor een bezoek met kinderen. Daarnaast delen we regelmatig tips op Instagram.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.