Recept: soep maken zonder bouillonblokje

In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Daarnaast laat ik onze favoriete life hack zien om verse kruidenplantjes langer mooi te houden.

De soep moet natuurlijk een tijd pruttelen, maar daar heb je geen werk aan. Zonder vlees moet je ongeveer een uurtje rekenen, met vlees drie uur.

Natuurlijk geeft vlees extra veel smaak aan soep, maar het is absoluut niet nodig. Sterker nog: ik maak de soep bijna altijd zonder vlees. Wij maken altijd veel soep, zodat we er een paar dagen van kunnen eten. Ieder dag lekker veel verstopte groente voor de kinderen!

In plaats van bouillonblokjes gebruik ik kruiden en wat peper en zout. Veel verse kruiden zitten juist vol gezonde vitamines en mineralen. Ik gebruik het liefst verse kruiden, maar als je die niet hebt kun je natuurlijk ook gedroogd kruiden gebruiken.

Ook veel groentes geven smaak aan je gerecht. Zo smaakt bleekselderij bijvoorbeeld kruidig en zout. Daarom gebruiken de Italianen het zo graag samen met wortel in soepen en sauzen. En als je het eenmaal gewend bent, dan is soep maken zonder bouillonblokje net zo makkelijk als met.

Hoe ongezond zijn bouillonblokjes?

Tja, dat is aan jezelf om in te schatten. Allereerst zit er veel zout in bouillonblokjes.

Maar daarnaast zitten er vaak smaakversterkers in. Met name ve-tsin, ook wel E621, natriumglutamaat, mononatriumglutamaat of MSG genoemd. Dit is een voedingsstof die ik persoonlijk probeer te vermijden vanwege allergieën bij ons thuis.

Bij veel bouillonblokjes staat E621 of een synoniem op de verpakking. Maar soms staan er ook onduidelijke termen als aroma of kruiden, dan weet je niet precies wat er in zit. Wil je er meer over weten, Google er dan eens op.

Recept: soep maken zonder bouillonblokje. In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Wij maken altijd veel, zodat we er een paar dagen van kunnen eten.

Dit heb je nodig

Ingrediënten om bouillon te maken:

  • Milde olijfolie of kokosolie om in te bakken
  • 3 gesnipperde (rode) uien, 1 gesnipperde knoflook en eventueel 1 gesnipperde Spaanse peper zonder zaadlijsten
  • Beetje peper en zout, (Keltisch) zeezout heeft extra veel smaak
  • Een hand verse kruiden naar keuze: oregano, citroenmelisse, salie, tijm, rozemarijn, bieslook (peterselie, munt)
  • Eventueel 2 kalfsschenkels met beenmerg

Ingrediënten om vervolgens soep te maken: 

  • 2 à 3 kilo groenten naar keuze: wortel, pompoen, pastinaak, bleekselderij, courgette, tuinerwten, bloemkool (aubergine, paprika, tomaten)
  • Om de soep lekker dik te maken eventueel (zoete) aardappel
  • Eventueel een paar appels om het licht zoet te maken
  • Voor erbij brood met smeersels
  • Voor in de soep geraspte kaas, room of huttenkäse

We gebruiken een pan van 10 liter en een staafmixer.

Vaak heb ik in de diepvries wat zakken groenten liggen. Ook als de koelkast leeg is, hebben we dan een voorraad groenten in huis. Ideaal als je geen tijd hebt boodschappen om boodschappen te doen. Met die groente maken we dan een snelle pastasaus of soep.

Ook gebruik ik voor soep vaak alle groente die nog in de koelkast ligt. Zo hoeft er niks weg.

Dit recept is lactosevrij als je de kaas vervangt voor een vegan alternatief. Als je de ingrediënten tussen haakjes weglaat is dit een histamine arm recept voor soep.

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Stap 1: bouillon maken zonder bouillonblokje

Als je kalfsschenkel wil gebruiken, begin daar dan mee. Laat deze zachtjes in water koken. Dat duurt ongeveer 2 uur, tot het vlees en het merg loslaat van het bot. Het vlees moet de hele tijd onder water staan. Verwijder als het vlees gaar is het bot uit de kalfsbouillon.

Fruit eerst de ui, bak daarna de knoflook en eventueel peper mee. Voeg nu een paar liter kokend water toe, niet te veel, want meer kan altijd. Hierna voeg je de kruiden toe en laat ze een paar minuten mee pruttelen.

Als je de bouillon in een ander gerecht gebruikt, dan kun je nu peper en zout toevoegen. Gebruik je de bouillon om soep te maken, dan kun je peper en zout beter later toevoegen.

Stap 2: soep maken zonder bouillonblokje

Schil alle overige groenten en snijdt ze in grove stukken. Voeg nu de groenten toe en eventueel (aard)appels. Laat dit een half uur tot een uur pruttelen, tot de groente zacht is. Gebruik je paprika, tomaat en wortel, dan kun je die eventueel eerst roosteren in de oven, voor extra smaak.

alt="Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Je kunt nu eventueel nog wat extra water toevoegen.

Voeg naar smaak peper en zout toe. Niet te veel, je kunt altijd meer toevoegen. Als je zout als laatste toevoegt, heb je minder zout nodig. En als je echt jonge kids hebt, dan kun je ook alleen voor de volwassenen zout toevoegen aan tafel.

Als je het lekker vindt kun je geraspte kaas, room of huttenkäse door de soep roeren. Serveren met stokbrood, Turks brood of dikke plakken gewoon brood. Bij soep is boter op brood heerlijk.

Met deze soep krijgen de kinderen super veel verborgen groente binnen, zonder dat ze het doorhebben. En zoals je ziet, soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk. Ga vooral experimenteren met combinaties van kruiden en groenten. Na een tijdje ontwikkel je jullie favoriete combinatie. Eet smakelijk!

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Altijd verse kruiden in huis

Als je soep wil maken zonder bouillonblokje, is het het lekkerste om verse kruiden te gebruiken. In de zomer staat onze tuin vol kruiden, maar in de winter willen we ook graag verse kruiden. Daarom vind ik deze kruidenpotjes van Mepal heel handig. Wat mij betreft de beste lifehack voor in de keuken. Potjes verse kruiden uit de winkel blijven er namelijk veel langer goed in.

Een paar jaar geleden moesten we in de zomervakantie op de kruiden van de buren passen. Zoals dat gaat in de zomervakantie, hadden de kruidenplantjes eerst al een week bij andere buren gelogeerd. En toch zagen zowel de basilicum als de munt er prachtig uit. Eet er vooral lekker van, had de buurman gezegd en dat deden we natuurlijk.

Ook na een week bij ons in huis, zagen de kruiden er nog prachtig uit. Hoe anders zagen onze eigen basilicumplantjes er uit… De plantjes van de buren zaten in de kruidenpotjes van Mepal. Die wilde ik dus ook!

Mepal kruidenpot, de lifehack om kruidenplantjes langer te laten leven. Deze kruidenpotjes van Mepal zijn heel handig. Potjes verse kruiden uit de winkel blijven er namelijk veel langer goed in. Duurzaam en uiteindelijk ook goedkoper.

Zo werkt het kruidenpotje

Het systeem van de Mepal kruidenpot is heel eenvoudig. Er is een pinnetje met dik touw er aan, dat je in de onderkant van het kruidenplantje stopt. Onder in de Mepal kruidenpot zit een waterreservoir, waar het touwtje in hangt.

Als je de touwtjes na gebruik schoonmaakt, dan kun je er lang mee doen. En als de touwtjes op of kwijt zijn kun je nieuwe bestellen. Mepal verkoopt namelijk ook losse onderdelen van producten.

Er is een enkele kruidenpot, maar ook de twin variant die je op de foto ziet. Die twin variant vind ik het handigste, omdat je daarin goed kan zien of er nog water in het reservoir zit. Wil je meer weten over deze kruidenpot, kijk dan even op de website van Mepal.

Mepal kruidenpot, de lifehack om kruidenplantjes langer te laten leven. Deze kruidenpotjes van Mepal zijn heel handig. Potjes verse kruiden uit de winkel blijven er namelijk veel langer goed in. Duurzaam en uiteindelijk ook goedkoper.

In dit Instagram Reels filmpje laat ik zien hoe het potje precies werkt. Je kunt het bekijken via mijn Instagram profiel.

Verder lezen

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Mepal. Ik ben een paar jaar ambassadeur geweest van Mepal, een van mijn favoriete merken! De producten van Mepal hebben precies wat ik belangrijk vind. Ze zijn mooi, praktisch en duurzaam. Je ziet Mepal hier dus regelmatig terug, maar ook op mijn Instagram.

Op Leuk met kids deel ik regelmatig blogs over eten met kinderen. Ook verzamel ik onze favoriete recepten.

Recept: soep maken zonder bouillonblokje. In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Wij maken altijd veel, zodat we er een paar dagen van kunnen eten.

Kerstvakantie bucketlist

Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids