Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 04-04-2024
Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het, wat is de uitleg? Zo kun je zelf papier maché maken.
Veel sinterklaas surprises worden van papier maché gemaakt. Maar ook allerlei andere dingen kun je ermee maken.
Zelf papier maché maken
Je kunt speciale papier maché knutsellijm kopen. Maar behangerslijm gebruiken werkt ook. Het is nog goedkoper om gelijke delen water en bloem te mengen en er een lijmpasta van te maken.
Wij kiezen behangerslijm. Die behangerslijm maak je aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Daarnaast heb je papier of oude kranten nodig. Scheur dat papier in repen, zodat je het goed in model kunt brengen.
Verder heb je een basis nodig voor je kunstwerk, waar je de papier maché op aanbrengt. Dat kan bijvoorbeeld een ballon zijn of een doos. Of een prop kranten met zilverfolie gemodelleerd.
Smeer je kunstwerk in met lijm en breng een laag papier aan. Ga hiermee door tot de vorm goed is.
Als je kunstwerk goed gedroogd is, kun je het verven. Of er bijvoorbeeld iets op plakken.
Harry Potter van papier maché
Bij Luce knutselden opa en oma deze Harry Potter surprise voor hun kleinkinderen. De basis papier maché.
Harry Potter is geschilderd. Van ijzerdraad maakten ze de bril en de ogen zijn wiebeloogjes. Zijn haar is van vilt, zijn kleding van papier. Daarnaast heeft hij een echte das om.
De uil genaamd Hedwig is bekleed met watten. Haar neus is van vilt, ogen van papier en wiebeloogjes.
Een olifant van papier maché
Zoonlief ging met school naar KinderKunstBiënnale in de OBA en deed een leuke kunstworkshop bij De Rode Loper op School. Daarbij maakte hij een olifant van oude kranten, een soort stokpop. Die op de eerste foto is het voorbeeld, op de collage die van zoonlief.
Het enige wat je nodig hebt zijn oude kranten (zonder nietjes), schilderstape, spuitverf of gewone verf, kinderlijm en een stok. Je kunt plakoogjes gebruiken, maar je kunt het oog er ook op tekenen. Naast deze workshop deden we nog veel meer ideeën op om te knutselen met kinderen, die zie je dus terug in dit artikel.
Van een blad uit de krant rol je een mooie ronde bol. Die zet je vast met schilderstape. Er in stop je de stok. Voor de neus vouw je een stuk krant op, tot je een lange staaf hebt. Nadat je hem rond hebt gevouwen, plak je hem met tape vast. Daarna maak je de oren, die moeten wat breder worden dan de neus.
Tot slot maak je van een half stuk krant de mond. Daarna kun je je olifant verven, met gewone verf of met spuitverf. Gebruik je spuitverf, hou je knutselwerk dan vast in een grote kartonnen doos, dan kun je netter werken. Tot slot plak je er plakoogjes op of teken je de oogjes er op.
Een pop met ijzerdraad
Ook een leuk idee: een pop gemaakt van oud papier en ijzerdraad. Een leuke manier om de verhoudingen van het menselijk lijf te leren begrijpen! Je kunt je kind eerst zichtzelf en een volwassene laten opmeten en het dan uitwerken. Deze foto maakte ik op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA.
Ballon inpakken
Geen papier, wel dezelfde lijm. Met een ballon kun je deze hanger maken. Het voordeel is dat deze ballon veel langer meegaat dan de originele ballon.
Vulkaan van papier maché maken
Onze jongen maakte deze vulkaan op school. Hij zat in groep 4. Onder de vulkaan zit een flinke papieren beker, daarover zijn met papier maché lagen aangebracht. Nadat het goed gedroogd was is de vulkaan geverfd.
Donald Duck van papier maché maken
Het meisje van Cathelijne knutselde in groep 8 deze mooie Donald Duck, als Sinterklaas surprise. De basis is een ballon met papier maché er omheen, die ze wit verfde.
De muts is gemaakt van karton en crêpepapier. De rest van het gezicht is van gekleurd papier. Donald Duck staat op een platte doos.
Flamingo knutselen
De zoon van Hanna knutselde deze flamingo als surprise. Hij maakte de poten van een bamboe stok. Het lijfje vormde hij met alluminium folie. Daarna maakte hij er papier maché overheen. De nek maakte hij van ijzerdraad, aluminiumfolie en papiermache. Tot slot staat de flamingo op een doos versierd met gekleurd papier crêpe papier.
Wollig schaap knutselen
De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.
Hondje van papier maché en wol maken
Het neefje van Wilma maakte dit schattige hondje van papier maché. Hij lijkt toch net echt? De haren van de hond zijn van wol, stuk voor stuk op het lijf geplakt. De mond, neus en ogen maak je van vilt.
King Boo van Mario
King Boo van Mario van papier maché maken, heel erg leuk voor Nintendo fans! Hij is prachtig gemaakt van een ballon, papier maché, hobbyverf en gouden karton. De ogen en mond zijn gemaakt met dikke permanent stiften.
Eend in het water
De dochter van Nieke maakte deze eend als surprise. Ze maakte de eend en verfde deze vervolgens. De vijver is gemaakt van gekleurd papier, compleet met origami kikkers, zwaan en vissen. In de bloemen zitten papieren rietjes en ze zijn beplakt met bolletjes bruin crêpepapier.
Slang van oude kranten
Onze kleine meid mocht deze slang op school knutselen in groep 5. Ze maakten hem van lijm en oude kranten. Daarna verfde ze de slang groen.
Verder lezen
Naast deze uitleg hoe je papier maché kunt maken, vind je hier nog veel meer ideeën om te knutselen, kijk bijvoorbeeld eens naar het overzicht met knutselideeën. Ook op Instagram delen we vaak inspiratie.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.