Museum Naturalis met kinderen: 5 redenen om te gaan
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Miriam op 10-03-2023
Dino’s, Freek Vonk… Naturalis in Leiden kent bijna iedereen. Maar Naturalis is veel meer dan alleen een uitje voor dinosaurus fans. Hieronder deelt Miriam hun top vijf redenen waarom iedereen een keertje museum Naturalis zou moeten bezoeken met kinderen.
Miriam komt regelmatig met haar zoons in Naturalis. Ze kreeg na de verbouwing in 2019 de unieke kans om voor openingstijd het vernieuwde Naturalis te bezoeken. Zij en haar zoontje van destijds acht jaar keken hun ogen uit in de zeven themazalen.
Vorig weekend gingen Miriam en Maud samen naar Naturalis. Met alle kinderen: twee jongens van 11 jaar en een meisje en een jongen van 8 jaar. Er zijn inmiddels weer leuke nieuwe dingen toegevoegd, zoals de Rexperience. Tijd voor een update dus!
1. Dino’s met een grote D!
De reden dat mijn kinderen naar Naturalis wilden was in eerste instantie toch voornamelijk vanwege de skeletten van dinosaurussen. Inmiddels weten ze dat er veel meer te zien is. Maar eerlijk is eerlijk: die dino’s zijn geweldig! Achter alle skeletten zijn hele lange doeken opgehangen, waar bewegende dinosaurussen op te zien zijn. Daardoor worden we nog meer de wereld van de dino’s in getrokken.
De Camarasaurus is zo groot dat we naar het plafond moeten kijken om zijn hoofd te zien. Jammer dat je niet omhoog kunt klimmen, zoals in het oude Naturalis. Daar kon je toen lange, grote dieren vanaf verschillende niveau’s bekijken. De Tyrannosaurus rex is de bekendste van alle dinosauriërs geworden, doordat hij gezien wordt als het grootste landroofdier uit de wereldgeschiedenis.
Naturalis heeft een van de drie meest volledige skeletten van een Tyrannosaurus rex ter wereld en die heet Trix. Als we door een donkere gang naar dit skelet wandelen, horen we gebrul achter ons en er verschijnen voetsporen op de grond. We rennen snel weg naar de T-rex. Wow, dit dinoskelet is bijna 67 miljoen jaar oud.
Onvoorstelbaar, maar het kan nog ouder: om de hoek staan we oog in oog met een skelet van de Plateosaurus, een van de eerste plantenetende dino’s uit het Trias. Het Trias is een geologische periode van ongeveer 252 tot 201 miljoen jaar geleden. Ik krijg het zoonlief niet uitgelegd hoe oud dat precies is, omdat ik het zelf niet eens bevat. Het is onbeschrijfelijk bijzonder dat resten van deze beesten nog bestaan en dat we ze als gewone mensen kunnen zien! Achtereenvolgens zijn dit de Triceratops, Tyranosaurus rex Trix en de Edmontosaurus.
De Rexperience van Naturalis
Inmiddels heeft Naturalis nog wat leuks: de Rexperience. In deze beleving reis je terug naar de tijd van T. rex Trix. Onder leiding van reisleider Dave (de vader uit De Regels Van Floor) kom je oog in oog met Trix te staan.
Deze VR achtige beleving vonden de kinderen natuurlijk heel tof. Wij volwassenen trouwens ook. Het is echt weer wat heel anders dan de rest van het museum.
Voor deze Rexperience moet je vooraf reserveren en het kost 2 euro extra. De adviesleeftijd is 8 jaar.
2. Nederland in de ijstijd
In Naturalis leren kids dat de wereld veel ouder is dan hun wereld van vandaag. In de zaal ‘IJstijd’ ligt heel groot de vorm van Nederland op de vloer. Het laat het landschap zien in de IJstijd. Om de maquette heen staan skeletten van onder andere een mammoet. Ook staan er verrekijkers. Als we er door heen kijken, zien we een animatie van de dieren die vroeger tijdens de IJstijd in ons land leefden. De animatie wordt abrupt afgesloten met wat er nu op deze plek te vinden is, bijvoorbeeld een vliegveld of een snelweg. Persoonlijk vind ik dat best confronterend om te zien.
In deze zaal liggen ook losse botten, die we mogen oppakken en de zaal in mee mogen nemen om te kijken van welk dier het afkomstig is. Zoonlief pakt meteen de grootste. Het blijkt een van de vele ruggenwervels van een mammoet. Bizar dat die ooit in Nederland leefden.
In deze zaal en de naastgelegen zaal ‘Aarde’ leren kids dat de aarde beweegt. Zo wordt bijvoorbeeld op een hele eenvoudige manier met behulp van fruit en groenten uitgelegd hoe aardplaten over elkaar schuiven en hoe aardbevingen en vulkanen ontstaan. In een donkere ruimte, de mijn genaamd, gaan we naar binnen met een helm met een lamp op ons hoofd. Als we de lamp op de vitrines met kristallen richten licht er soms één op en horen we de naam van het kristal. We vinden bijna alle 14 ‘verborgen’ kristallen.
3. Voortplanting op een leuke manier uitgelegd
Geen mensen, dieren en planten zonder voorplanting! En ook al is het onmisbaar, toch praten we er niet altijd makkelijk met onze kids over. In museum Naturalis is het onderwerp op een geweldig toegankelijke en leuke manier bij de kop gepakt. Dat maakt het makkelijker om te bespreken met kinderen. De vormgeving in Jugendstil alleen al is een bezoekje waard.
Voor zoonlief zijn de spelletjes het hoogtepunt 😉 Op twee skippyballen verkleed als spermacel kunnen de kids laten zien wie de snelste spermacel is, door zo hard mogelijk ermee te springen. En in een speciale flipperkast moeten we eerst 3 slechte spermacellen tegenhouden voordat we de kwalitatief goede cel mogen doorlaten.
Maar er zijn nog veel meer dingen hier te doen. We leren hoe hard moedervogel moet werken om al haar jongen te voeden. Door onze handen in de mondjes te stoppen worden de kuikentjes stil en gaan de rode lampjes uit. Het duurt niet lang of ze beginnen weer te piepen. Verder kun je hier als een baby onder aan een buik proberen te hangen en zelf een nest bouwen. Deze ruimte bevat verreweg de meeste spelletjes voor kinderen en zoonlief is hier dan ook niet weg te slaan. De andere zalen hebben veel minder interactieve elementen voor kinderen. In aparte ruimtes zijn verschillende workshops en lezingen.
In de ruimte naast de zaal over voorplanting en verzorging ligt een zaal over met een tegenovergesteld thema, de dood. Voorplanting en dood kunnen we na vandaag veel makkelijker bespreekbaar maken door de voorbeelden, die hier in Naturalis getoond worden.
4. Een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld
Naturalis heet voluit voluit Naturalis Biodiversity Center en is een wetenschappelijk instituut. De meer dan 800 medewerkers van Naturalis, zoals Freek Vonk, werken dagelijks aan onderzoeken die ons klimaat en leefomgeving raken. Naturalis heeft een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. De grote grijze toren van het complex is bijna 17.000 m2 groot en bevat 42 miljoen natuurhistorische objecten. Slechts een klein deel van de collectie kunnen we als bezoekers zien. En dat is al heel indrukwekkend.
De opgezette dieren staan in de zaal ‘Leven’. Als we er binnen lopen horen we mooie muziek, zien coole lichtprojecties, verschillende televisieschermen en vooral veel opgezette dieren. De grote olifant in het midden pakt de aandacht, maar als we langer kijken zien we ook kleine muisjes en vlinders.
De meeste museumzalen zijn erg donker. Ik had dat mijn zoontje vooraf aan ons bezoek verteld, omdat hij niet van donkere ruimtes houdt.
5. Architectuur
Iedereen zou het nieuwe Naturalis moeten zien om zijn schitterende architectuur. Modeontwerpster Iris van Herpen ontwierp, in samenwerking met Neutelings Riedijk Architects, het gebouw en het interieur van het vernieuwde museum. Als we binnenkomen zien we een enorme hal met hoge trap. We zien meteen dat de vormgeving geïnspireerd is op vormen uit de natuur.
De buitenmuur lijkt honingraat, kattenogen of zijn het toch bladeren? Gedurende de dag schijnt het licht steeds anders de hal in. Elke keer als we een zaal uitkomen, verrast de hal ons weer opnieuw.
Vergeet niet om ook de buitenkant van dichtbij te bekijken. Want daarop zijn fossielen nagemaakt. Net als naast de trappen. En dan natuurlijk wel prachtig geïntegreerd in het ontwerp.
Heb je een kinderwagen mee, dan zul je deze niet graag de enorme trappen op willen sjouwen. Houd dan rekening met de wachttijden bij de lift. Op een drukke dag kunnen die soms lang zijn.
Nog een keer Museum Naturalis met kinderen
We hebben enorm genoten van ons eerste bezoekje aan het kersverse museum Naturalis. Echt wat om te doen met nieuwsgierige kinderen. We konden in een ochtend lang niet alles zien en gaan snel weer terug!
Wil je meer weten? Kijk dan even op de website van Naturalis. Vergeet ook niet de app te downloaden. Museum Naturalis ligt vlakbij het station van Leiden, op ongeveer 10 min lopen. De Museumkaart is geldig bij Naturalis.
Mocht je wat langer naar Leiden willen? Leiden heeft een mooie historische binnenstad en verschillende (rijks)musea. Bijvoorbeeld Rijksmuseum Boerhaave. Ook heel geschikt voor kinderen. Ze noemen zich de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.
Nog een leuk weetje: wist je dat de vader van Melle uit de Gorgels ook in Naturalis werkt? Het museum speelt zelfs een grote rol in het eerste boek.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.