Vierkante meter moestuinbak: tips en zaaikalender
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 12-07-2019
Bijna alle kids vinden het super leuk om te tuinieren en een moestuinbak is een ideaal overzichtelijk tuintje. Het is een leuke manier om te zien hoe planten groeien en de groenten op je bord worden er ook meteen leuker van. Telkens worden de plantjes wat groter en uiteindelijk gaan we er heerlijke groente uit eten! Ik deel onze tips om aan de slag te gaan met de moestuinbak, inclusief zaaikalender.
Aan de slag
Er zijn verschillende moestuinbakken te koop. Bakken op pootjes, hele grote en hele kleine bakken. Wij hebben gekozen voor een vierkante meter moestuin met negen vakjes er in. Je kunt de bak zelf maken, maar ze zijn ook te koop bij Bol.com en Dille en Kamille. Ze zijn niet te groot en niet te klein en meestal zit er al een worteldoek bij. Door de bodem van de bak te bedekken met worteldoek, zorg je dat andere planten niet via de wortels in je moestuinbak kruipen.
De meeste groenten hebben een mooi zonnig plekje nodig, maar bij voorkeur niet de hele dag zon. Sommige kruiden staan liever in de schaduw, basilicum kun je bijvoorbeeld beter niet in de volle zon zetten. Ook moet je goede verse potgrond in de bak zetten, er is speciale potgrond voor moestuintjes te koop. Daarnaast kun je de planten af en toe wat extra voeding of mest geven. Er is speciale voeding voor eetbare gewassen te koop.
De meeste gewassen kun je zowel binnen als buiten zaaien, maar binnen gaat het meestal makkelijker. Je kunt ze het beste in een afgedekt kweekbakje zaaien, of er een doorzichtige deksel overheen leggen, dat werkt als minikas. Als ze de plantjes groot genoeg zijn en de vorst voorbij is kunnen ze naar buiten. Je kunt vanaf dat moment ook buiten zaaien.
Als je direct in de bak zaait, dan staan de plantjes waarschijnlijk te dicht bij elkaar als ze opkomen. Je kunt er dan wat plantjes uithalen.
Wanneer zaai je wat
Wat je kiest, hangt er natuurlijk helemaal van af welke groente, fruit en kruiden de kids lekker vinden. Ook ben je afhankelijk van het seizoen. Wij gingen pas in mei zaadjes kweken, sommige zaadjes moet je al eerder zaaien. Om meteen wat te zien groeien in de bak, heb ik een gekochte tomatenplantje en een eerder gekweekte peperplant voorin de bak gezet. Daarnaast hebben we nog meer cherrytomatenplantjes gezaaid en ook courgette, wortel, komkommer en rucola. Eigenlijk heeft courgette veel meer ruimte nodig, dat moeten we waarschijnlijk nog gaan verplaatsen.
Niet alles past even goed in een moestuinbak en bovendien moeten de kids het lekker vinden, anders zijn ze snel klaar met het tuinieren. Je kunt het beste gewassen kiezen die niet te veel ruimte nodig hebben. In dit overzicht heb ik alleen groenten opgenomen die niet te veel ruimte nodig hebben.
De meeste groenten en kruiden groeien natuurlijk in de lente en zomer, maar er zijn ook wel wat die in de herfst en winter groeien. Het is leuk om daarin af te wisselen, zodat er altijd wat groeit.
Ik heb hier een selectie gemaakt, een heel uitgebreide moestuinkalender vind je bijvoorbeeld bij Mijn Moestuin.
Verder lezen
Er zijn heel veel verschillende boeken over moestuinieren. Zelf heb ik het Zakboek voor de stadstuinier. Dit boek bevat behalve een zaaikalender, ook allerlei andere handige tips voor je moestuinbak. Daarnaast laat het ideeën zien voor tuinieren op een kleine ruimte. Denk aan composteren, verticaal tuinieren, creatieve plantenbakken en een insectenhotel. Er zijn ook speciale moestuinkalenders, te koop bij Bol.com.
Op Leuk met kids vind je nog veel meer inspiratie voor in je tuin. Bijvoorbeeld hoe je een insectenhotel maakt, een leuke inspiratietuin om te bezoeken en nog meer moestuin ideeën voor kids.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.