Micropia museum: uitje voor nieuwsgierige kinderen, met Amsterdam tips
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 21-02-2020
Museum Micropia is echt zo’n uitje voor nieuwsgierige kinderen, naast dierentuin Artis in Amsterdam. Een wereld vol fascinerende microscopen en de microben die je daarmee ziet.
We zijn al een paar keer bij Micropia geweest, zoonlief is fan. Toen we voor het eerst gingen was hij er met vijfenhalf jaar eigenlijk veel te klein voor. Op school had iemand over microben verteld, daarna hadden ze zelf een microbe geknutseld. Hij vond het destijds leuk, maar zijn concentratie was snel op en hij was te klein om bij de microscopen te kunnen. We hebben een museumkaart, dus een museum proberen kost “niks”. Even kijken was dus al hartstikke leuk, maar we zouden over een paar jaar nog eens terug gaan.
Inmiddels is hij acht jaar, oud genoeg dus. Een paar weken geleden waren we uitgenodigd voor de opening van een nieuw museumonderdeel in Micropia. Sindsdien heeft zoonlief een nieuwe held erbij, Ruben, de bioloog van Micropia en Artis. Hij gaf ons na sluitingstijd een rondleiding in een leeg Micropia, de kleine man vond het zo gaaf. (Op Instagram stories deelde ik de beelden van deze avond.) Zoonlief wilde heel graag terug, dus in de voorjaarsvakantie gingen we een dagje samen de stad in. Om negen uur ’s ochtends stonden we voor de deur van Micropia. De rest van de dag gingen we lekker de stad in.
Ga ja naar Amsterdam en heb je nieuwsgierige kinderen, dan is Micropia een heel leuk uitje. Je kunt het eventueel combineren met Artis. Maar je kunt er in de buurt nog veel meer leuke dingen doen. Kijk je mee?
Micropia: uitje voor nieuwsgierige kinderen in Amsterdam
Mocht je het je afvragen, ik heb het even nagevraagd. Microben zijn alle “onzichtbare mini beestjes”, waaronder bacteriën, virussen, algen en schimmels. Micropia laat de wereld van microben zien. Maar dan wel op een manier die voor nieuwsgierige kinderen heel leuk is. Viezigheid op je tandenborstel of badeendje of je telefoon, van dichtbij te zien door de microscoop. Wat er allemaal met algen gemaakt wordt, van brandstof tot cosmetica en voedsel. De kiss-o-meter: hoeveel bacteriën wissel je uit met zoenen?
Voor kinderen is er een stempelkaart waarop ze microben kunnen verzamelen. Zoonlief was heel trots dat hij bij ons laatste bezoek alle 30 microben verzamelde.
De lift in
Bij binnenkomst ga je eerst met de lift naar boven. In de lift krijg je met een 3D film alvast een gave introductie in de wereld van de microben. Als je boven komt, dan is het donker, want dan zie je de microben het best.
Naast iedere microscoop kun je op een scherm live meekijken wat er in de microscoop te zien is. Maar op dat scherm kun je ook een filmpje zien. Dat filmpje vertelt meer over het onderwerp dat je door de microscoop ziet. Dat maakt dat het voor kinderen echt gaat leven. De tekst bij het filmpje is geschreven, in Nederlands en Engels. Voor zoonlief ging de tekst te snel, dus ik moest veel voorlezen.
Ook staan er een paar toffe projecties. Zo kun je zien hoeveel microben er op je eigen lijf leven. En als je virtueel klikt op je lijf, dan zoom je daarop in.
Terug naar beneden
Beneden zijn er veel installaties die je meer leren over hoe microben nou precies werken. Hoe werken virussen en bacteriën in je lichaam, bijvoorbeeld. Zo kun je aan de slag om een patiënt beter te maken.
Micropia heeft sinds kort een nieuw museum onderdeel “Niet van gisteren”. Dit gaat over gist, een nuttige schimmel. Hier ontdek je hoe gist gebruikt wordt om duurzame producten te maken, zoals gezonde suikervervangers en bio-plastics. En natuurlijk ook een biertje, dat Micropia speciaal hiervoor ontwikkelde.
Het flink uitvergrootte beerdiertje fascineert ook enorm, ook omdat zoonlief er een knuffeltje van kreeg bij Micropia. Het beerdiertje is microscopisch klein, maar een echt diertje. Met acht pootjes, ogen, zenuwen, spieren en een bek met een snuitje.
Meer weten over Micropia en Artis
Je had het al gezien: wij vinden Micropia een heel leuk uitje voor nieuwsgierige kinderen in Amsterdam. Micropia zit op de Plantage Kerklaan 38, naast dierentuin Artis. Je kunt een combinatie ticket kopen, maar in Micropia is de Museumkaart ook geldig. Daarnaast kun je ook kortingstickts kopen via Get Your Guide en via Tours & Tickets. Artis heeft een eigen parkeerplaats, met een vast dagtarief.
Nog meer leuke dingen in Amsterdam met kinderen
Nadat we een paar uur in Micropia hadden rondgelopen, gingen we natuurlijk ook nog even de stad in. Zowel vlakbij Micropia, als meer richting het centrum is van alles te doen.
De omgeving van Artis en Micropia
Naast Micropia zit Artis, dat is natuurlijk een leuke combinatie. Wij gingen even een taartje eten bij Café Restaurant De Plantage (Plantage Kerklaan 36). Voor het restaurant moet je reserveren, in het café deel kun je gewoon binnenlopen. Vanuit Micropia hadden we al even naar binnen gekeken. De twee zijn namelijk verbonden via grote glazen ramen. Café de Plantage is zo’n fijne statige plek, waar je even lekker een krant leest. En vol ontzag kijkt naar de gigantische vijgenboom.
Misschien komt die vijgenboom wel uit de Hortus (Plantage Middenlaan 2), niet ver van Micropia. Ook de Hermitage (Amstel 51) is in de buurt. Deze sloegen we dit keer beide over. We liepen verder naar de stad. Via het Wertheimpark, waar de kleine man onder de indruk was van het Auschwitz monument.
Het Waterlooplein en de Nieuwmarktbuurt
We gingen maar eens naar het Waterlooplein, dat moest de kleine man toch eens zien, als geboren Amsterdammer. Maar eerlijk gezegd: als je niet op zoek bent naar vintage kleding is er niet zo veel aan. Je vindt er tegenwoordig vooral veel toeristen prullaria. Vervolgens gingen we naar een paar bijzondere winkels die ik hem graag wilde laten zien.
Allereerst naar A. Boeken (Nieuwe Hoogstraat 33A), de winkel die uitpuilt met stoffen en fournituren. De eindeloze hoeveelheid knopen maakte grote indruk. Maar het allerleukste was de grote hoeveelheid strijkpatches, er gingen er veel mee naar huis. Ernaast zit ook nog wolwinkel Stephen & Penelope (Nieuwe Hoogstraat 29).
Even verderop keken we onze ogen uit bij cadeauwinkel It’s a Present! (Kloveniersburgwal 44). Wat een leuke spullen en wat een gaaf interieur! Verder is de Nieuwe Hoogstraat absoluut geen aanrader, er lopen vooral veel toeristen. Snel een stukje lopen over Kloveniersburgwal dus. Richting café De Jaren (Nieuwe Doelenstraat 20), om even een broodje te eten. Het is een fijn groot luidruchtig café, waar je in de zomer ook prachtig aan het water kunt zitten.
Daarna gingen we verder naar de circuswinkel Amsterdam Circus Shop (Staalstraat 3). De kleine man had een wensenlijst: een clownsneus en jongleerballen. Daar gaat hij later dit jaar mee optreden op school, zegt hij. Bij papierwinkel De Vlieger (Amstel 34) keken we onze ogen uit. Ze hebben er zo veel mooie papierwaren, spullen voor schilders en heel veel masking tape.
De Kalverstraat
Eigenlijk hou ik helemaal niet van de Kalverstraat, veel te druk. Maar er zitten wel hele leuke winkels. Allereerst natuurlijk LEGO winkel, de LEGO Flagshipstore (Kalverstraat 57). Twee verdiepingen vol van je favoriete speelgoed, hoe cool is dat. Maar ook de AJAX winkel zit hier: de AJAX Official Fanshop (Kalverstraat 124).
Even verderop zit nog een fijne chocoladewinkel. Bij de Tony’s Chocolonely Super Store (Oudebrugsteeg 15) kun je heel veel smaken van het bekende fairtrade merk proeven. Een klein beetje misselijk ging zoonlief de deur uit, met een paar smaken voor thuis. Binnenkort opent hier ook een chocolademelk cafeetje.
Verder lezen over Amsterdam
We schrijven regelmatig over Amsterdam met kids. Zoek je nog meer tips in Amsterdam? Lees dan ook leuke dingen om te doen in Amsterdam en kindvriendelijke restaurants in Amsterdam.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.