Maritiem Museum Rotterdam met kinderen: reizen en werken op zee
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Miriam op 25-03-2019
Als de kinderen van Miriam een studiedag van school hebben, gaan ze eigenlijk altijd naar een museum. Het is er dan lekker rustig en ze leren op een leuke manier iets. Dit keer kozen ze voor het Maritiem Museum in Rotterdam. Het Maritiem Museum in Rotterdam is een ontzettend leuk museum om met kinderen en tieners te bezoeken. Met verschillende exposities waar kids zelf aan de slag kunnen. Kijk je mee?
Als we de plattegrond bij de kassa in handen hebben, komen we erachter dat het museum groot is. Het Maritiem Museum in Rotterdam is zowel leuk met kleine kinderen als met tieners. Voor kleintjes is er de Kinder-doe-expositie Professor Plons. De Offshore Experience is leuk voor grotere kinderen en tieners. En dan is er ook nog de Zeemonsters expositie, leuk voor alle leeftijden. Net als de museumhaven buiten.
Kinder-doe-expositie Professor Plons: vanaf 3 jaar
Voor de allerkleinsten (ik zou zeggen vanaf 3 jaar) is de kinder-doe-expositie Professor Plons een hit. Deze expositie bestaat uit een soort binnen- en buitenspeeltuin.
Buiten kunnen kinderen, net als in een echte haven, goederen met hijskranen in en van boten tillen. De kisten en zakken kunnen met een scanner gescand worden, waarna een stem zegt wat er zogenaamd in zit. Dat maakt het voor kinderen nog realistischer dat ze aan het werk zijn in een haven.
Ook kunnen kinderen die iets ouder zijn een soort ballenbuis bouwen, uit losse stukken. Als de bal in een bak valt, wordt de bal hieruit weggeblazen. Hier zijn ze wel even zoet mee.
De binnenspeeltuin bevat een leuk klein glijbaantje, een grote houten boot met allerlei spelletjes en een blaasmachine met een zeilboot, zodat kinderen ervaren hoe een zeilboot werkt.
Boorplatform Offshore Experience: vanaf 8 jaar
We hebben ook de ‘Offshore Experience’ bezocht. Dat is voor kinderen vanaf 8 jaar, maar onze kleinste van bijna 5 jaar vond sommige onderdelen ook leuk. Je start in een ruimte waar je een veiligheidsfilm te zien krijgt over het leven op een boorplatform.
Daarna pak je een helm en een jasje. Moeders met hakken kunnen, net als op een echt boorplatform, niet verder en moeten laarzen aandoen. Eenmaal aangekleed scan je in een speciaal apparaat je toegangspasje. De computer vraagt om je naam, daarna ben je klaar om te starten.
Via een deur en een trap kom je op een levensecht boorplatform. Overal om je heen zie je de zee bewegen. Dus….niet te lang naar kijken, anders wordt je zeeziek. Er zijn hier ongeveer 10 verschillende spellen te doen. Ik ben voorstander van duurzame energie en was blij verrast dat niet alles over oliewinning ging. Je kunt bijvoorbeeld een schip in elkaar zetten, een windmolen op de juiste plaats in de Noordzee zetten en containers overladen (wat echt heel moeilijk is met een deinende zee en wind).
Het allerleukste was om als een marshaller een helikopter laten landen op een helikopterdek en het bevoorraden van schepen, om ze vervolgens efficiënt naar alle boorplatforms te laten varen. Onze oudste bedacht een serieuze logistieke planning. Hij had niet door dat hij ondertussen een belangrijke vaardigheid aan het leren was.
Op het zogenaamde boorplatform stonden ook veel verschillende monitoren waar films op te zien waren, maar daar hadden onze jongens weinig rust voor. Tussen alle opdrachten door staan mooie modelboten.
Zeemonsters expositie: vanaf 4 jaar
En nog een kleine update van Maud, die een paar jaar later ook nog een keer het Maritiem Museum bezocht. Inmiddels is er nog een leuke familietentoonstelling toegevoegd: de Zeemonsters expositie. Kinderen vanaf 4 jaar ontdekken zes waterwezens. Denk aan het Monster van Loch Ness, een mega octopus, een reuzenkrab, zeemeerminnen, een grote schildpad en de walvis die Jonas opat. Ook hier kunnen de kinderen van alles zelf doen en leren allemaal weetjes over zeedieren.
De Museumhaven in de Leuvehaven
Buiten in de Leuvehaven is ook nog een heuse museumhaven. Hiervoor heb je geen museumticket nodig. De haven ligt vol indrukwekkende oude schepen en de kade staat vol kranen.
Daarnaast is er een soort klimmuur. Ook zijn hier werkplaatsen van het Maritiem Museum, waar je mee kunt kijken.
Meer informatie over het Maritiem Museum in Rotterdam
Aan andere onderdelen van het museum zijn we niet toe gekomen. Expeditie Knappen Koppen met André Kuipers en Zeekastelen nodigden zeker uit om langer te blijven, maar we waren er al vier uur en moesten helaas weer naar huis. Gelukkig hebben we een museumkaart, dus we gaan snel weer terug.
Het Maritiem Museum biedt wisselende, eigentijdse tentoonstellingen. Ze nemen jong en oud mee op reis door ons maritieme heden en verleden. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven (Leuvehaven 1) van Nederland waar bezoekers op historische schepen en kranen beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op deze plek begon.
Het Maritiem Museum ligt vlakbij de metro en treinstation Blaak, dus met het OV is het goed te bereiken.
Zoek je naast het Maritiem Museum Rotterdam nog meer leuke uitjes met kinderen? Kijk dan op onze pagina met uitjes heel Nederland.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.