Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Het is nuttig voor kinderen om nu alvast te leren programmeren en gelukkig verschijnt er de laatste tijd super leuk speelgoed om dat spelenderwijs te doen. Een tijdje geleden schreef ik al over een iPad spel, waar we hier erg over te spreken zijn. Fisher Price introduceerde kort geleden de Co-de-Rups om kinderen te leren programmeren. Deze programmeer-rups is meteen uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2016 voor kinderen van 4 en 5 jaar, daar was ik dus wel benieuwd naar. Ook zoonlief was meteen enthousiast toen hij hoorde dat we de Co-de-Rups van Fisher Price mochten uitproberen. Lees snel mee wat we ervan vinden!

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

De rups bestaat uit de kop met de startknop en acht losse “codeblokken”, een soort USB sticks die je in elkaar klikt. Met deze codeblokken programmeer je de rups om vooruit te lopen, opzij te gaan of een muziekje te spelen. Je kunt de blokken in iedere mogelijke volgorde in elkaar klikken.

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Je bedenkt hoe je de rups wil laten lopen en klikt de codeblokken in elkaar. Als je dan op start drukt lichten eerst alle onderdelen op, zodat je ziet dat alle delen goed verbonden zijn (of dat je ze nog iets beter in elkaar moet klikken). Vervolgens gaat de rups bewegen in de volgorde die je hem verteld hebt. Telkens knippert het codeerblokje dat de rups op dat moment uitvoert, waardoor kinderen heel snel zien hoe het werkt. Als de rups dus niet doet wat ze willen kunnen ze heel goed zien wat ze kunnen aanpassen en het gewoon nog een keer opnieuw proberen.

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Je vraagt je dan waarschijnlijk af hoe je dat nou allemaal voor je moet zien, daarom hebben we ook even een filmpje gemaakt. De rups legde hier een parcours af onder de bank. Er zijn ook een start en een eind plaat bij, je kunt de rups dus ook van start naar eind laten lopen.

De Co-de-Rups is voor kinderen van drie tot de met zes jaar. Dochterlief van tweeënhalf is natuurlijk nog te jong om de rups te kunnen programmeren, maar vindt het al wel leuk om hem aan te zetten en te zien hoe de rups gaat lopen. Vervolgens loopt, kruipt en tijgert ze enthousiast met de rups mee terwijl hij door de kamer loopt. Dat de rups met het muziekje wiebelend en dansend door de kamer beweegt is zeker een van de redenen van haar enthousiasme. Als ze wat ouder wordt kan ze het langzaamaan leren, eerst met een paar codeblokken aan elkaar (want dan werkt de rups ook) en dan met steeds meer blokken.

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Zoonlief van vijf jaar snapte snel hoe het werkt en liet de rups al snel parcourtjes lopen en overal langs slalommen. Of hij liet hem juist expres tegen dingen aanlopen, want botsen is natuurlijk ook heel stoer voor kleuterjongens. Hij is nogal technisch ingesteld, zo’n kind dat op jonge leeftijd al alles uitgebreid onderzoekt, dus dit is natuurlijk heerlijk speelgoed om mee te experimenten. Sowieso was zoonlief meteen gek op rups, hij noemde hem al snel liefkozend “Cootje” en praat tegen de rups alsof het een huisdier is 🙂

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

In sommige landen kun je al een aantal uitbreidingssets met extra codeblokken bij de rups kopen, de planning is dat deze in 2017 ook in Nederland in de winkels komen. Ze zijn te koop in setjes van drie codeblokken. Wij gaan dan zeker voor het setje met de extra bochten en herhaling er in (dat is de onderste), want daar kun je dan nog ingewikkeldere parcoursen mee maken. Maar voorlopig is zoonlief nog wel even zoet met de huidige set blokken 🙂

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Ook leuk om te weten: op je smartphone of tablet kun je de Engelstalige Code-a-Pillar app downloaden, met spelletjes waarin je onder andere ook de rups kunt laten lopen door virtuele codeblokken neer te leggen. Aangezien de app Engels is moet je de kinderen in het begin wel helpen, maar het is wel een goede manier om ze extra snel te laten snappen hoe het programmeren van de rups werkt. Je vindt hem in de app stores onder de naam Code-a-Pillar of via de site van Fisher Price.

Kleuters en peuters leren programmeren met de Co-de-Rups

Als de rups gaat lopen speelt hij een aantal melodietjes, die werkten op onze kids erg verslavend en stiekem vinden wij ze ook wel gezellig. Gelukkig maar, want de kinderen pakken de rups al wekenlang bijna dagelijks uit de kast 🙂 Het zal je niet verrassen aan het einde van deze review: wij zijn heel enthousiast. De kinderen vinden het gewoon super leuk speelgoed en tot mijn verbazing praten ze tegen de rups alsof het een huisdier is. Zelf vind ik het heel leerzaam speelgoed, ik zie dat het de creativiteit enorm prikkelt. Wij vinden het dus een aanrader. Wil je meer weten, dan kun je even op de site van Fisher Price kijken. De Co-de-Rups is onder andere te koop bij Bol.com.

Verder lezen op Leuk Met Kids

 Verjaardagscadeau voor kids van 4 jaar of 5 jaar: leuke cadeau tips voor kleuters De leukste rugzakken voor kinderen

Sinterklaas tips

Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids