Kerstlunch of kerstbrunch met kinderen: kindvriendelijke recepten
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 22-12-2019
Het is ideaal voor een gezin met kinderen: een kerstlunch of kerstbrunch. In de avond zijn de kids vaak moe, overdag zijn ze veel gezelliger. Bovendien kunnen ze na de lunch lekker buiten gaan spelen, terwijl je zelf nog een koffietje drinkt. Om daarna een flinke wandeling te maken met zijn allen. Ik deel de recepten van onze kerstlunch met de kinderen.
Wij hadden de kerstlunch of kerstbrunch voor acht personen gemaakt, vier volwassenen en vier kinderen. Maar het zou ook makkelijk genoeg zijn voor twaalf personen. Nou is het ook helemaal niet erg als je wat meer maakt, want dan kun je er de komende dagen van genieten. Een deel van de recepten kun je de dag van tevoren al maken, wel zo handig. De panettone en cheesecake moet je zelfs een dag van tevoren maken. Ook de ragout is het lekkerste om een dag van te voren te maken, daarnaast kun je de hamburgertjes alvast maken.
Onze recepten voor een kerstlunch met kinderen
- Kerst cheesecake
- Panettone
- Kerst hamburgers
- Kerstprikkers van getoast brood
- Kerstbal wraps
- Pasteitjes met ragout
Kerst cheesecake
Dit heb je nodig
- Leev Biologisch mix voor cheesecake (Albert Heijn)
- 80 gram kokosolie
- 100 gram dadels
- 600 gram roomkaas
- 400 gram Griekse yoghurt
- 75 gram honing
- 5 eieren
- 1 citroen
- pot aardbeien jam
- AH Delicata Chocolade ster rood musket (Albert Heijn)
- Dr. Oetker zachte parels zilver Albert Heijn
- bakpapier en/of boter
Zo maak je het
Maak de cheesecake volgens de verpakking en laat hem een nacht opstijven in de koelkast. Ik gebruikte bakpapier in de springvorm, dan kun je springvorm makkelijk verwijderen.
Zet de cheesecake op een mooi bord. Smeer hem in met jam. Bij mij was er een scheur in het midden ontstaan, die heb ik ook opgevuld met jam. Leg de rode sterren in het midden van de taart en de zilveren parels aan de rand van de taart. Niet te dicht op de rand, want dan glijden ze er af. Een super makkelijk recept, maar een prachtig effect!
Deze cheesecake van Leev is glutenvrij, de versiersels die wij gebruikten zijn niet glutenvrij.
Cheesecake is best wel zwaar en onze kids vinden de bodem het allerlekkerste. Wij gaan daarom volgende keer de vulling halveren.
Panettone
Dit heb je nodig
- 150 milliliter halfvolle melk
- 500 gram tarwebloem
- 14 gram gedroogde gist
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 6 middelgrote eieren
- 1 citroen
- 1 medium handsinaasappel
- 250 gram gezouten boter op kamertemperatuur
- 100 gram sukade
- 200 gram studentenhaver
- Poedersuiker
Zo maak je het
Wij gebruikten een recept van Albert Heijn. Let op: dit deeg moet twaalf plus drie uur rijzen, dus begin op tijd.
Kerst hamburgers
Dit heb je nodig
- 600 gr (biologisch) rundergehakt
- 6 el paneermeel
- 2 eieren
- beetje sambal
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Provençaalse kruiden of naar smaak andere gedroogde kruiden
- 2 pakken mini hamburgertjes
- 1 verpakking AH Kerstboombolletjes Albert Heijn
- Kropsla
- Mayonaise
- Ketchup
Zo maak je het
Gebruik het recept voor Hamburgers van Dennis. Maak er kleine hamburgertjes van ongeveer 5 centimeter van.
Voor je begint maak je eerst een foto van de kerstboom, zodat je hem later kunt namaken. Breek de broodjes los en bak ze af. Leg ze op een mooie schaal en vul ze met een hamburgertje, een blaadje sla en een sausje van mayonaise en ketchup.
Kerstprikkers van getoast brood
Dit heb je nodig
- 6 sneetjes wit of bruin brood
- 8 plakken parmaham
- 200 gram (oude) kaas
- Aardbeienjam of abrikozenjam
- Cocktailprikkers
Zo maak je het
Dit recept vonden we bij Leuke Recepten. Je kunt variëren wat je tussen het geroosterde brood stopt, wij maakten er een aantal zonder ham en met abrikozenjam.
Kerstbal wraps
Dit heb je nodig
- 2 wraps
- 12 blauwe bessen
- 2 bananen
- Aardbeienjam of abrikozenjam
- Cocktailprikkers
Zo maak je het
Dit recept vonden we bij Leuke Recepten. Ook hier gebruikten we zowel aardbeienjam als abrikozenjam.
Pasteitjes met ragout
Dit heb je nodig
- 300 gram kalfslappen
- 175 gram kleine champignons
- bouquet garni van tijm, rozemarijn, salie, peterselie, oregano en laurier
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- ½ knolselderij
- 1 ui
- nootmuskaat
- 1 ½ deciliter room
- ½ citroen
- 20 gram boter om de ui in te fruiten
- 70 gram boter voor de blanke roux
- 40 gram bloem
- 4 topjes van takjes verse peterselie
- 2 pakken Jos Poell Mini pasteitjes (Albert Heijn)
Zo maak je het
Met kerst maakte mijn moeder altijd pasteitjes met kalfsragout bij het kerstontbijt, met Pasen trouwens ook. Die traditie hebben wij overgenomen. Gelukkig heeft mijn zusje het recept uitgewerkt, op haar blog De avonden @ 2 hoog. In plaats van grote pastei bakjes, gebruiken we hier mini bakjes. We maken wat extra ragout voor eerste kerstdag, dan gebruiken we gewone ragout bakjes.
Nog meer lekkers
Naast al deze lekkere dingen, zetten we natuurlijk nog meer op de kersttafel:
- Drinken: koffie, vlierbessen sap met bruiswater, vers sap
- Vers fruit: aardbeien, blauwe bessen en druiven
- Een tafelkleed, vrolijk gekleurd servies en kaarsen
Verder lezen
Ben je op zoek naar makkelijke recepten voor het kerstdiner met kinderen? Bekijk dan ook het overzicht met alle kindvriendelijke recepten voor kerstdiner en kerstontbijt – op school en thuis.
Naast deze recepten voor een kerstlunch of kerstbrunch met kinderen, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. De mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips voor kinderen, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.