Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje

De komst van de baby kan voor je oudste zoon of dochter best even wennen zijn. Hij of zij wordt opeens grote broer of grote zus en moet de aandacht delen. Hoe maak je het zo makkelijk mogelijk?

Bedenk van tevoren wanneer je de baby wil introduceren. Negen maanden wachten is lang voor een peuter, je kunt er na de zwangerschapstest nog even mee wachten.

Bespreek samen met je kind de komst van de kleine. Lees bijvoorbeeld samen Kleine Pluis van Dick Bruna (bij Bol.com), waarin Nijntje grote zus wordt.

Waarschijnlijk heb je wel een app met “plaatjes” van de baby in je buik, die kun je aan je kind laten zien. Dan snapt je kind tijdens de echo’s meteen wat hij ziet en dat er in die bolle buik een baby zit. Die mag hij natuurlijk af en toe aaien of een kusje geven.

Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje

Tijdens je verlof kun je samen met je kind een cadeau of kledingstuk voor de baby kopen, zodat je kind dat na de geboorte kan geven. Andersom kun je ook een cadeau voor je oudste kind kopen, dat hij krijgt na de geboorte van de baby.

Beperk grote veranderingen voor je kind en laat even zo veel mogelijk alles bij het oude. Krijgt je kind een nieuwe kamer of nieuw bed, laat het dan op tijd “verhuizen”. Dit is geen periode om nieuwe dingen te leren, zoals zindelijk worden. Houdt gewoontes juist vast, zoals elke avond een boekje lezen of elke zondagochtend met zijn allen in het grote bed.

Als je kind het broertje of zusje voor het eerst gaat ontmoeten, leg de baby dan niet in je armen, maar in de box of het wiegje. Het kan heel gek zijn voor je kind om opeens de nieuwe baby in de armen van papa of mama te zien: “dat is toch mijn mama?!”

Zorg dat je oudste kind na de geboorte voldoende aandacht krijgt. Zeker als je borstvoeding geeft, dan zit je als moeder veel met je baby op schoot. Dit is ook een prima moment om de oudste een boekje voor te lezen, zodat die zich niet buiten gesloten voelt. Als hij het leuk vindt kan hij ook af en toe helpen, bijvoorbeeld door dingen aan te geven. Doe ook af en toe iets alleen met je oudste kind, de andere ouder kan dan bij de baby blijven.

Tot slot: bedenk dat het helemaal niet gek is als je oudste kind niet altijd blij is met de geboorte van de baby, of zelfs vraagt wanneer de baby weer weggaat. De baby vraagt veel aandacht en bovendien kun je er niet eens mee spelen, dat is gewoon even wennen. Hoe meer begrip je toont, hoe sneller je kind went. Zo was onze oudste de eerste maand weliswaar heel lief voor zijn zusje, maar heel stout voor ons. Na een maand was het opeens over, hij was gewend.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids