Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 12-05-2019
Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Bij ons op school zijn ze enorm met de natuur bezig. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen.
Kinderen hebben gelijk: bijen zijn ook hartstikke belangrijk. De overgrote meerderheid van de gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen. Met andere woorden, zonder bijen zouden we heel veel bloemen moeten missen, maar ook allerlei voedselgewassen.
Een insectenhotel voor de bijen maken met kinderen
Als je aan een bij denkt, dan denk je al snel aan een bijenkorf, maar wilde bijen zijn vaak “solitaire bijen”. Die solitaire bijen leven in kleine holletjes, voor hun is een insectenhotel een fijne plek. Vorige week leerde Oerrr van Natuurmonumenten ons dat je heel makkelijk zelf een insectenhotel kunt maken.
Deze heeft de vorm van een vogelhuisje. Op de voorkant is gaas getimmerd, maar je kunt een vergelijkbaar patroontje natuurlijk ook met ijzerdraad maken. In het huisje zitten dennenappels waartussen de bijen een nestje kunnen maken. Onze kinderen knutselden allebei een bijenhotel. Dat krijgt een mooi schaduwrijk plekje in onze nieuwe tuin.
Dit driehoekje is gemaakt van drie plankjes met stukjes bamboestok er tussen. Je kunt het vastzetten met spijkertjes. In lijm zitten vaak giftige stoffen, dat kun je beter niet gebruiken.
Hier zijn boomstammetjes en bakstenen met gaatjes geïntegreerd in een muurtje. Dat is ook een mooi insectenhotel. Deze zagen we in de Tuinen van Appeltern.
Deze kwamen we ook tegen in de Tuinen van Appeltern, maar die is wel erg groot voor in de tuin. Ik zou bij dit formaat bang zijn dat er een compleet wespennest in komt en dat is dan weer niet de bedoeling 😉
Vind je het te veel werk om een insectenhotel zelf te maken? Je kunt een compleet insectenhotel kopen bij Xenos en Bol.com. Een bouwpakket kun je kopen bij Natuurmonumenten.
Dit prachtige bijenhotel is van Capi Europe en in dezelfde lijn zijn er ook design vogelhuisjes. De stijlvolle lijn bestaat uit recyclebare producten. Ze zijn te koop bij Bol.com.
Bijen hebben ook bloemen nodig
Als je een insectenhotel in je tuin ophangt, dan kun je wilde bloemen erbij zaaien, want de bijen hebben ook een insectenrestaurant nodig 😉 Wilde bijen halen namelijk vooral nectar uit wilde bloemen.
De kinderen maakten zaadbommen, dat zijn bolletjes van aarde gemengd met zaadjes van wilde bloemen. Je kunt de zaadjes natuurlijk gewoon in de grond stoppen, maar op deze manier zorg je dat de zaadjes goed verdeeld worden. Bovendien kun je dan tijdens een wandeling de zaadbommen in de wijk uitstrooien. Zo staat je buurt deze zomer ook nog gezellig vol bloemen!
Wil je samen met de kinderen zelf ook aan de slag met wilde bloemen en een insectenhotel voor bijen maken? Op de website van Oerrr kun je gratis het actiepakket voor kinderen aanvragen. Daarin zit een zakje zaadjes voor wilde bloemen, maar ook een folder met ideeën om zelf aan de slag te gaan.
Op Leuk met kids kun je van alles lezen over hoe je kinderen in aanraking brengt met de natuur. Wij zijn helemaal geïnspireerd geraakt én we krijgen binnenkort een tuin, dus je zult hier de komende tijd nog veel meer lezen over natuurlijke activiteiten met kinderen.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.