Herfst knutselen met kinderen: meer dan 70 leuke ideeën
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 22-10-2024
Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Of gewoon lekker herfst knutselen met papier. Voor thuis of op school in de klas. Kijk je mee voor inspiratie om te herfstknutselen?
Scroll lekker door de lijst met herfst knutsels of klik meteen door naar:
Knutselen met herfst materialen: kastanjes, dennenappels en eikels
Kastanjes, eikels, dennenappels en blaadjes zijn onze favoriete materialen voor herfst knutselen met de kinderen! Ook omdat het verzamelen van al die spullen ook een leuke herfstactiviteit is. Niet alleen voor peuters en kleuters, maar zeker ook voor oudere kinderen.
Knutselen met eikels
Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. Deze maakte ik met onze jongen in groep 4.
We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje.
Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Deze makkelijke herfstknutsel maakte ik met peuter en kleuter.
Knutselen met dennenappels
Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie herfstknutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels en kralen.
Dennenappels kun je beschilderen met allerlei kleuren. Zoonlief heeft deze gemaakt in groep 2 als kleuter: “En ook een roze voor jou mama!”
In de tuin hangt ook een slingertje van dennenappels. Het koord is wat steviger, we maakten het aan de bovenkant van de dennenappels vast. Tussen de vogelhuisjes is het weer eens wat anders.
Knutselen met kastanjes
Bij herfst knutselen met kinderen denken veel mensen allereerst aan kastanjes. Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn zusje altijd kastanjes voor de kinderen.
Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei.
Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar. Deze eenvoudige herfstknutsel is ook leuk voor peuters en kleuters.
Deze poppetjes kunnen kleintjes ook zelf herfstknutselen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken. Toen we deze herfstknutsel maakten zat onze jongen groep 3.
Deze kastanje dieren schilderde ik met mijn dochter in groep 6. De ene is een egel en de anderen meer fantasie dieren. Eerst schilderden we het rondje wit met plakkaatverf. Daarna tekenden we de gezichtjes erop met permanentstift. De vlekken maakten we met een dun kwastje en verf.
Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, lintjes en pijpenragers. Wat een gaaf een resultaat!
Met mijn kleine meisje in groep 1 knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.
Een dromenvanger en andere hangers met kastanjes
Fenne knutselde met haar zoon en neven ook deze toffe dromenvangers, allemaal grote jongens. Maar het zijn natuurlijk ook hele herfst knutsel ideeën voor (tiener) meiden.
De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje. De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren.
Van kastanjes kun je ook een leuke hanger herfstknutselen. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang.
Daarna hebben we de kastanjes op ijzerdraad geregen. Er aan vast maakten we een takje rozemarijn en een paar lavendel bloemen.
Een spinnenweb van kastanjes
Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds! Wat ons betreft een van de leukste ideeën voor herfst knutselen met peuters en kleuters, maar ook met oudere kinderen.
Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.
Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.
Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken.
Vervolgens knip je een pijpenrager (oftewel chenille draad) in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met wiebeloogjes is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.
Een ketting van kastanjes knutselen
Van kastanjes kun je ook een leuke ketting maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor de kinderen natuurlijk.
Vervolgens kunnen de kinderen de kastanjes aan een koord rijgen. Daarvoor hebben we een stompe naald aan de draad gemaakt. We hebben er ook nog wat kralen tussendoor gebruikt.
Bij deze kastanje ketting ligt de nadruk op het hartje. Veel kastanjes hebben namelijk een heel mooi hartje. Bij deze herfst knutsel zat ons meisje in groep 3, onze jongen in groep 5.
Knutselen met herfst materialen: gedroogde blaadjes en bloemen
Buiten liggen de meest prachtige herfstbladeren voor het oprapen, onze peuter en kleuter vinden het heerlijk. Vergeet niet om ze eerst te drogen, anders trekken ze krom. Leg ze zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is.
Voor deze bloem gebruikten we naast gedroogde bladeren ook vouwblaadjes. De vormen drukten we uit met een pons.
Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes, met ons meisje in groep 4. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes.
In de herfst drogen bloemen uit, zo ontstaan vanzelf droogbloemen. Maar ook nog bloeiende bloemen uit de tuin kun je gebruiken, of uit je vaas. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is.
Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton. Hier vind je nog veel meer tips om te knutselen met bloemen.
Verven en tekenen met gedroogde blaadjes
Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape. Een van de makkelijkste ideeën voor herfst knutselen met peuters en kleuters.
Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.
Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven. Ook een leuk herfst knutsel idee voor tieners.
Deze herfst knutsels maakte ik met mijn meisje in groep 5. Het linker blaadje maakten we ook met knijpverf. Achter het vijfbladige blad van de wilde wingerd plakten we gekleurd papier. Daardoor blijft het netjes in vorm. De oogjes zijn pailletten. Door een ijsblokje kun je het oppakken.
Het rechter blad maakten we met Pintor markers van Pilot. Dit legt echt een laagje op het blad, waardoor wit goed pakt en je een oog kunt tekenen.
Daarnaast maakten we een vlindertje van blaadjes en een eikel. En de stipjes die kleine meis op het blaadje maakte vind ik ook erg leuk.
Stempelen met blaadjes
Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf. Deze makkelijke herfst knutsel maakte ik samen met mijn dochter als peuter.
Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag. Samen met mijn zoon in groep 3 brachten we verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.
Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.
Herfstblaadjes van stof
Deze herfstblaadjes knipte ik uit vilt. Vervolgens tekende ik de nerf en randen met een permanentstift er op. Ik naaide de herfstblaadjes op elkaar en daarna op een hoed, voor een feest in herfst thema.
Herfst knutselen met gekleurd papier
Voor herfst knutselen met kinderen is het leuk om herfst materialen te verzamelen. Maar het hoeft natuurlijk helemaal niet. Met gekleurd papier kun je ook allerlei leuke dingen herfstknutselen.
Mijn nichtjes knutselden deze regenboog raamhanger in groep 1 en groep 3. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier.
Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier, toen mijn zoon in groep 7 zat. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.
Deze cupcake paddenstoel kun je knutselen van cupcake vormpjes en papier.
Vossen van papier knutselen in de herfst
Kleine meis wilde op een herfstige dag graag vossen knutselen. Want een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te maken is van papier. Mijn dochter zat in groep 4 bij deze knutsels.
Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier. Origami met vossen dus. Volg de stappen zoals met de pijltje aangegeven, dan heb je de basis.
Vervolgens kun je de witte oren en wangen maken en de plakoogjes opplakken. Om de wangen mooi rond te maken hebben we een rond bordje gebruikt, om de lijn mee te tekenen.
Vervolgens is het even meten om het op maat te krijgen. Tot slot hebben we het neusje gemaakt met een perforator en zwart papier.
Dit geometrische vosje kun je ook leuk natekenen, op ruitjespapier. Daarmee kunnen kinderen op een speelse manier oefenen met verhoudingen. Kleine meis tekende met een uitwisbare pen. Die kun je net als een potlood uitgummen, maar werkt net wat makkelijker.
Voor deze vos plakten we twee ronde velletjes papier op elkaar: een witte en een goudkleurige. Heb je geen rond papier, dan kun je met een bord en een potlood makkelijk een ronde vorm tekenen om vervolgens uit te knippen.
Om de wangetjes te maken vouwden we het papier om. De neus is een eikeltje, de oortjes zijn gedroogde bladeren en tot slot maakten we er plakoogjes op.
Herfst knutselen met verf
Zoonlief had als kleuter in zijn schoolklas een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school in herfst thema had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen! Klik rechts voor meer foto’s.
Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉 Past dat ook in het herfst thema?
Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.
Stempelen met verf en je vingers
Deze paddestoelen hebben we gestempeld met verf, op een gekleurd papier. Mijn meisje van 10 jaar stempelde met haar pink de witte stam, ik met mijn duim de rode hoed. De witte stippen brachten we aan met een wattenstaafje. Je moet de verf na ieder deel goed laten drogen, andere wordt het vlekkerig. Met kleintjes kun je gewone kinderverf gebruiken, met oudere kinderen gebruiken wij de wat betere Talens verf die beter dekt. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.
Herfstknutselen met schuimmarkers
Deze regenboog tekenden we met stiften en stempelden we met deze schuimmarkers. Schuimmarkers zijn een soort combinatie tussen verf en stiften en zijn vanaf heel jong te gebruiken. Ook een eenvoudig herfst knutsel idee voor peuters en kleuters dus.
Deze herfstboom stempelden we ook met schuimmarkers. Hier delen we een filmpje hoe je de herfstboom maakt.
Herfst tekenen
Heerlijk als het buiten koud en nat is: samen tekenen aan de keukentafel. We gebruikten gum pennen, dan kun je foutjes corrigeren. Na het tekenen, kleurden we het plaatje in met potloden. Zo tekenden we deze paddenstoelen in het gras.
Ook leuk om te tekenen: een rood met witte stippen paddestoel of juist een bruine zwam. Het lijkt moeilijker dan het is. Als je de lijnen natekent is het waarschijnlijk makkelijker dan je dacht. Na het tekenen knipten we ze uit en plakten ze op gekleurd papier.
Deze vos tekende ik met fineliners en ik kleurde hem in met stiften. Als inspiratie voorbeeld gebruikte ik het strijkkralen knutselwerkje elders in deze blog. Ik plakte de vos op papier uit een oude Flow.
Aquarel met esdoorn zaden
Je kent ze vast wel, de propellerachtige vleugels van esdoorn zaden. Ik vond ze ergens en nam er wat mee voor de kinderen. Mijn meisje in groep 5 en ik besloten er vogels van te maken, die boven een zee zweven. We maakten deze tekening met aquarel potloden.
Tekenen op het raam
Marijke tekende deze huisjes met krijtstift. Na Sinterklaas haal je de stickers er af en zijn het prachtige kersthuisjes. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.
Stoepkrijten in de herfst
De kans dat je stoepkrijt kunstwerk wegregent is groter in de herfst. Maar dat is helemaal niet erg. Van de regenboog wordt iedereen vrolijk. Deze met wolkjes is extra leuk!
Achter de wolken schijnt de zon. Soms heel toepasselijk, zeker in de herfst 🙂
Knutselen met oude materialen
Dit paddenstoel lichtje maakten we met een witgeverfd wc rolletje en een vouwblaadje.
Voor deze eierdoos paddestoelen knipten we dakjes uit een lege eierdoos.
Nog een eierdoos paddestoel. Deze paddestoel hebben we helemaal uit een eierdoos geknipt.
Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels van het uiltje zijn gemaakt van veertjes.
Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. We kwamen het tegen in het knutselatelier van Landal Heideheuvel. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.
Herfstdoos verven
Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamel box in herfstthema voor al je herfstschatten. Kleine meis schilderde in groep 4 eerst de blauwe en groene achtergrond. Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.
Buiten in de tuin knutselen
Hoe leuk is dit kaboutertuintje? Deze kabouters en met kabouterhuisje kwamen we tegen bij vakantiehuisje The Oakhouse (review). Gemaakt van oud hout en wat verf.
Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje herfstknutselen. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelhuisje maakten. Mijn meisje en ik maakten deze herfstknutsel toen ze in groep 3 zat.
Herfst knutselen met strijkkralen
Onze kids zijn gek op knutselen met strijkkralen. Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen.
Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?
Knutselen met kaarsen
In de herfst komen de kaarsen weer uit de kast. Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken. We versierden een glazen weckpot met stipjes.
Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje. We gebruikten met dunne en dikke permanent stiften.
Wel hoog zetten als je een baby, dreumes, peuter of kleuter hebt.
We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom maakte ik deze potjes met paddenstoeltjes. Wat Helleborus uit de tuin maakte deze herfst knutsel met paddenstoelen af.
Oude elektrische led kaarsen versieren
Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit, daarom versierde ik ze. Voor tieners of volwassenen is ledkaarsen pimpen een leuke herfstknutsel.
Sint Maarten lampion knutselen
Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. En voor dit herfst feest knutselen de kinderen ieder jaar mooie lampionnen. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.
Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt. Ik maakte deze lampion samen met mijn meisje in groep 4. Om de lampion zelf te maken moeten kinderen wat ouder zijn. Voor sommige kinderen is dat groep 5 of 6, voor anderen is dat in groep 7 of 8 als tieners.
Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken. Leuk voor in de vensterbank, of als lampion. Ik maakten deze mijn mijn zoon in groep 4.
Deze leuke eenhoorn lampion knutselde mijn meisje in groep 4.
Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn makkelijk zelf te maken. Ook veel kinderen in groep 3 en 4 zullen deze lampion zelf kunnen maken, peuters en kleuters hebben zeker hulp nodig.
Deze paddenstoel lampion maakten we met een witgeverfde keukenrol en een vouwblaadje.
Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Zo maakten we deze Sint Maarten lampion. Onze jongen zat in groep 6.
Halloween knutselen in de herfst
Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.
Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik leg het hier uit.
De tiener kinderen van Karin maakten deze toffe pompoenen op een regenachtige herfstdag. Dat is het leuke van tieners, als je ze zelf laat knutselen ontstaan de mooiste dingen!
Luci maakte dit pompoen lampje met uitgesneden bloemen. Met een mooi dekseltje er op. Wat een sprookjesachtig plaatje!
Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.
Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.
Fijne knutselboeken voor een koude herfstdag
Op zoek naar meer inspiratie voor herfst knutselen met kinderen? Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek roze, Maak dit boek blauw, Maak dit boek groen en Maak dit boek geel. Hier vertel ik er meer over.
Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken ook heel leuk. Alles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.
Kleine meis kreeg het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van destijds acht jaar kom alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar zocht de makkelijkere dieren uit. Ik vertel er hier meer over.
Verder lezen
Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug! Maar naast tips voor herfst knutselen, vind je hier nog veel meer ideeën om te knutselen met peuters en kleuters, met kinderen en met tieners. Daarnaast delen we op Instagram ook vaak knutseltips.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.
Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.