Gemakkelijk en goedkoop energie besparen: 10 snelle tips
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 21-11-2022
Energiebesparen hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Ook met kleine aanpassingen kun je al heel veel stroom, gas en geld besparen. Zo maak je je huishouden veel goedkoper en veel duurzamer. Daarom deel ik hier onze snelle tips om gemakkelijk en goedkoop energie te besparen.
We weten allemaal dat grote duurzame investeringen als zonnepanelen, dubbel glas, dakisolatie en vloerverwarming je heel veel elektriciteit en gas en dus ook geld kunnen besparen. Als het kan, moet je dat zeker doen.
Maar deze maatregelen kosten ook veel geld, dat is niet voor iedereen haalbaar. Daarnaast kan niet alles in ieder huis, bijvoorbeeld door de ligging, omdat het een appartement is of omdat het een huurhuis is. Ook is het vaak moeilijk een klusjesman te vinden. Of misschien heb je alle grote maatregelen al toegepast of een nieuw energiezuinig huis en wil je toch nog meer besparen. Daarom ging ik op zoek naar manieren om gemakkelijk energie te besparen en deel ik hier onze tips.
Weten hoeveel energie je verbruikt
1. Inzicht in je verbruik
Het helpt als je weet hoeveel elektriciteit en gas of stadswarmte je verbruikt. Daarvoor kun je natuurlijk een slimme meter installeren. Maar je kunt het verbruik van veel losse apparaten ook meten met een energiemeter op het stopcontact (bij Bol.com).
Daarnaast kun je de facturen van je energieleverancier(s) van de afgelopen jaren eens bekijken. Veel energieleveranciers nemen in je jaaroverzicht een handige vergelijking op. Zo kan ik zien hoeveel energie we de afgelopen 3 jaar gebruikt hebben, ik zie daar echt onze energiebesparende maatregelen in terug. Bovendien zie ik of we meer of minder gebruiken dan vergelijkbare woningen en gezinnen. Nou verschillen huizen enorm, dus je kunt dat jaaroverzicht ook eens met buren in vergelijkbare huizen vergelijken.
Elektriciteit en stroom: tips om gemakkelijk energie te besparen
2. Apparaten die veel stroom gebruiken
Je weet waarschijnlijk dat een wasdroger veel stroom gebruikt. Het scheelt dus flink om de droger minder vaak aan te zetten. Stop zo min mogelijk in de droger (ook beter voor je kleding), en probeer alles in één sessie te doen.
Maar er zijn natuurlijk nog meer energieslurpers. Zo gebruiken je vaatwasser, wasmachine, vriezer en koelkast ook flink wat energie. Dat een airconditioning veel energie gebruikt wist je waarschijnlijk ook al.
Apparaten als een vaatwasser en wasmachine hebben een eco stand, die veel stroom en water bespaart. Een snel programma verbruikt juist meer. Ook kun je beter één volle trommel draaien in plaats van een paar keer een halfvolle.
Moet je eten laten ontdooien en heb je tijd? Laat het eten dan ontdooien in de koelkast. Zo komt de kou in de koelkast terecht.
Twijfel je of een apparaat veel electriciteit gebruikt? Je kunt het verbruik van losse apparaten zoals gezegd meten met een energiemeter op het stopcontact (bij Bol.com).
Oude apparaten gebruiken vaak veel meer energie dan nieuwe apparatuur. Het is soms duurzamer en goedkoper om een oud apparaat te vervangen.
3. Voorkom sluipverbruik
Apparaten die standby staan gebruiken stroom. Die kun je dus het beste uitzetten.
Ook stekkers die ongebruikt in je stekkerbak hangen kosten energie. Die kun je er dus beter uittrekken.
Maar zo eenvoudig is het natuurlijk allemaal niet. Veel apparaten zoals televisies kunnen vaak niet eens volledig uit. En die stekkers er iedere keer uithalen is gedoe en bovendien slijten ze ervan. Daarom hebben we een aantal stekkerbakken met schakelaar (bij Bol.com). Heel simpel, met zo’n rood knopje dat aan en uit kan. Die van ons op de foto is van Voomy bij Bol.com en heeft naast stopcontacten ook usb poorten voor laders.
Daarnaast kun je een slimme stekker gebruiken (bij Coolblue en bij Bol.com). Zo’n stekker kun je inprogrammeren om automatisch aan en uit te gaan. Maar je kunt ze vaak ook vanaf je mobiel bedienen. Zo kun je ’s avonds in een keer alle stekkers uitzetten, zonder in de kast te hoeven kruipen. Zo’n slimme stekker is ook handig voor een lamp die je automatisch aan en uit wil laten gaan.
Lampen die huisgenoten de hele dag aan laten staan, zijn voor veel mensen een bron van ergernis. Toch kan het ook vervelend zijn om een donkere ruimte ruimte in te lopen. Zo heeft onze hal geen ramen, niet handig als je met je handen vol spullen rondloopt. Daarom hebben we een lamp met bewegingssensor opgehangen (bij Lampenlicht.nl en bij Bol.com), gewoon op het lichtpunt aan het plafond.
Check daarnaast of er in je lampen allemaal ledlampen zitten. Het is duurzamer en goedkoper om een oude lamp te vervangen voor een ledlamp.
Besparen op het energieverbruik van kerstverlichting
Over lampen gesproken… Er verschijnen allemaal overzichten met wat kerstverlichting verbruikt en wat dat kost. Aangezien iedereen een ander energietarief heeft, zegt dat niks over jouw kosten. Bovendien betaal je onder het prijsplafond minder dan daarboven. Maar je kunt wel energiezuinige keuzes maken.
Kies ledverlichting, dat is veel zuiniger. Als ik de overzichten mag geloven, kost traditionele kerstverlichting 3 à 4 keer zo veel stroom als ledverlichting.
Gebruik kerstverlichting in plaats van je andere verlichting. Als je kerstboom dan staat te stralen, hoeft de rest van de verlichting niet aan. Of in ieder geval niet alle sfeerverlichting. Dan kost kerstverlichting opeens (bijna) niks extra.
Wil je kerstverlichting buiten? Plaats het dan op een plek die je van binnenaf kunt zien. Of hang kerstverlichting voor het raam. Dan geniet je er binnen en buiten van.
Zet kerstlampjes uit als je gaat slapen of weg bent. Wil je niet laten zien dat je niet huis bent, zet dan een timer op je kerstverlichting.
Wil je precies weten wat de kerstverlichting je kost, dan kun je dat meten met een energiemeter op het stopcontact (bij Bol.com). Dan weet je precies hoeveel die oude lichtslang meer verbruikt dan die nieuwe ledkerstlampjes, of misschien valt het mee. Berekenen wat het kost is dan wel weer een stuk ingewikkelder, zeker als je nog niet weet of je boven het energieplafond uitkomt. Maar dan is de meest zuinige keuze maken juist belangrijk.
Gas en warmte: tips om gemakkelijk energie te besparen
4. Tocht van buiten voorkomen
Je kent het wel, dat je tocht voelt als je langs een raam of deur loopt. Dat kost veel gas of stadswarmte. Toch kun je dit heel makkelijk verbeteren.
Allereerst met tochtstrips (bij Bol.com). Die plak je tussen een deur of raam en het kozijn.
Onze voordeur bleek desalniettemin nog steeds behoorlijk wat tocht door te laten. Daarom hebben we een dik gordijn achter de voordeur opgehangen.
Ook kun je een tocht-kussentje tegen de onderkant van een raam of deur leggen. Zo’n kussentje kun je zelf maken, leuk klusje om samen met de kids te doen. Je kunt het ook kopen bij Bol.com of bij Xenos.
Daarnaast kun je ook een tochtrol voor een deur kopen (bij Bol.com). Die zet je aan de onderkant van de deur vast.
Van lezers op Instagram kreeg ik nog een fijne tip. Plaats radiatorfolie achter verwarmingen die op een buitenmuur zitten (bij Bol.com). Dit kost afhankelijk van het formaat verwarming tussen tien en twintig euro. Je kunt ze vaak met magneetstrips monteren.
Een radiatorventilator is een iets grotere investering (bij Coolblue en bij Bol.com). Die plaats je aan de onderkant van je radiator en blaast de warmte je kamer in. Een radiatorventilator slaat aan als je verwarming warm wordt.
5. Alleen ruimtes verwarmen waar je bent
Je hoeft natuurlijk niet het hele huis evenveel te verwarmen. Waarschijnlijk wil je vooral de woonkamer lekker warm hebben. En misschien de werkkamer en de kinderkamer.
De deur achter je dicht doen is bij ons een uitdaging, zoals in veel gezinnen. Daarom hebben we in de woonkamer een simpele dranger op de deur (van Bol.com). In de werkkamer hebben we ook een deurdranger veer. Dat voorkomt veel warmteverlies. Om ons behang te beschermen hebben we er wel vilt tussen geplaatst. Dit is absoluut een van mijn favoriete tips om gemakkelijk energie te besparen, dit scheelt bij ons veel energieverbruik.
Iets minder gemakkelijk dan mijn andere tips om energie te besparen: laat een thermostaat op al je verwarmingen installeren. Of doe het zelf, als je handig bent. Dan kun je per ruimte bepalen hoe warm je het wil hebben.
Veel elektrische kacheltjes gebruiken behoorlijk wat energie, zeker als ze oud zijn. Dat is dus niet altijd een zuinige optie als je één kamer wil verwarmen. Veel lezers tipten me een infrarood kacheltje, bijvoorbeeld bij je benen als je werkt. Bij Coolblue en bij Bol.com vind je er veel. Bovendien kun je in hun filters aangeven hoe groot de ruimte is die je wil verwarmen.
We hebben een vide, daar trekt veel warmte heen. Om dat te voorkomen hebben we op het lichtpunt een plafondventilator met lamp geïnstalleerd (besteld bij lampenlicht.nl). Dit is fijn in de winter én in de zomer. De ventilator en de lamp kunnen zowel tegelijk als los van elkaar gebruikt worden.
6. Warme kleding
Je kunt je ruimte verwarmen, maar je kunt ook jezelf verwarmen. Dat is doorgaans veel energiezuiniger.
Sinds ik fulltime thuiswerk, heb ik een flinke verzameling dikke truien en vesten. ’s Ochtends is het wat frisser in huis, dan draag ik een vest. In de loop van de dag staat de middagzon vaak op mijn werkkamer, dan kan het vest uit.
Je raakt de meeste warmte kwijt via je hoofd en voeten. Nou gaat een muts in huis misschien wat ver, maar sloffen zijn wel praktisch. Daarom heb ik geïnvesteerd in mooie sloffen. Deze Ugg sloffen (bij Bol.com en bij Omoda) hebben een super lekkere warme voering. Daarnaast hebben ze een rubberen onderkant, dus je kunt er even mee naar buiten lopen. Bovendien zien ze er niet echt uit als sloffen. Bij Scapino vind je ook mooie sloffen voor het hele gezin. Onze kinderen vinden antislip sokken fijn (bij Bol.com of bij Scapino).
7. Warm op de bank, achter je bureau of in bed
In de winter hebben we een stapel dekentjes op de bank liggen. Als je ’s avonds op de bank stil zit krijg je het snel wat kouder, dan is zo’n dekentje fijn. Leuke dekentjes vind je bij Dille & Kamille en Bol.com.
Van verschillende kanten kreeg ik de tip voor een duurzame oplaadbare warmtedeken of warmtekussen. Die van Stoov (bij Bol.com) is bijvoorbeeld ideaal op je bureaustoel. Maar je kunt hem ook op de bank of in bed gebruiken. Zeker als je zo’n mooi jaren ’30 huis hebt, dat vaak wat minder goed geïsoleerd is, is dat ideaal. We hebben deze zelf nog niet, maar twee van mijn vriendinnen zijn er heel blij mee. Bij Bol.com vind je daarnaast allerlei elektrische warmtekussens en warmtedekentjes.
Een kruik is fijn in bed. Je kunt voor een gewone kruik gaan (bij Bol.com), daarbij moet je natuurlijk wel goed oppassen met heet water. Een alternatief is een kersenpit kussentje (bij Dille & Kamille en bij Bol.com). Daarnaast heeft Stoov allerlei oplaadbare warmtekussens (bij Bol.com).
Een sprei op bed helpt natuurlijk ook. Net als warme sokken en een extra dikke pyjama. Zeker als je een huis hebt dat wat minder goed geïsoleerd is.
8. Maximaal 5 minuten douchen
Je kunt er voor kiezen om in de winter niet ’s ochtends, maar voor het slapen gaan te douchen. Na een warme douche is het makkelijker om warm te worden in dat koude bed.
Het is heerlijk om lekker lang onder de douche te staan, maar het kost natuurlijk ontzettend veel gas en water. Wil je korter douchen, dan kun je een simpele douche timer kopen. Wij hebben een zandloper, zonder batterijen dus (van Bol.com).
Oh ja en een bad nemen kost meer gas en water dan vijf minuten douchen. Maar na een bad houdt je lichaam dan wel weer lekker lang warmte vast.
9. Iets warms eten of drinken
Als ik het koud heb, neem ik vaak iets warms. Door een warme kom soep of een flinke kop thee, warm je enorm op. Zeker als je dan ook nog even je handen om die kop of kom vouwt.
Het is handig als je een thermoskan met warme thee of koffie bij de hand hebt. Bovendien is het veel duurzamer om in een keer een grote pot thee te zetten, want dan hoeft de waterkoker niet iedere keer aan. Van Mepal kreeg ik deze mooie isoleerbekers en isoleerflessen, ook thuis. Er zijn isoleerflessen voor volwassenen en kids (bij Mepal en bij Bol.com), want ze zijn ook fijn op school.
Even een huishoudelijk klusje doen helpt ook om op te warmen. Dat voorkomt bovendien dat je de hele dag stil zit, fijn voor je lijf en je concentratie.
10. Ventileren
Natuurlijk zet je in de winter niet de deuren en ramen een uur wagenwijd open, maar ventileren is wel belangrijk voor je gezondheid. Sterker nog, een goed geventileerd huis warmt makkelijker op. Je goed geïsoleerde huis volledig potdicht houden is daarom niet verstandig.
Die ventilatieroosters zitten er niet voor niks, die moet je dus gebruiken. Komt er veel tocht vanaf, kijk dan eens naar zelfregelende roosters.
Over het algemeen wordt aangeraden om iedere dag even te luchten. Als het mogelijk is, ventileer dan midden op de dag, als de buitentemperatuur het hoogst is.
Wennen aan kou
Als het net zomer is geweest, dan kan de herfst opeens heel koud aanvoelen. Toch is het goed om je te beseffen dat je kunt wennen aan kou. Zet die verwarming dus niet meteen torenhoog. Door de verwarming lager te zetten kun je echt ontzettend veel energie en geld besparen.
Inmiddels verzamelen Wim Hof en zijn collega’s steeds meer bewijs dat koudetherapie gezond kan zijn. De diehards gaan voor een ijsbad, maar er zijn minder heftige opties. Dankzij onderzoek van het AMC weten we dat koud afdouchen je weerstand verhoogt (lees hier meer). Als je er eenmaal aan gewend bent, is met een wat dunnere jas buiten wandelen ook fijn. En ook je huis wat minder warm opstoken is een vorm van koudetherapie (Linda.nl vat het samen). Maar, doe dit alles met mate en natuurlijk alleen als je gezond bent.
Hoe werkt dat prijsplafond?
Energie besparen is nodig omdat het duurzamer is. Maar door de hoge energiekosten is het voor veel mensen nu ook echt noodzakelijk. Hopelijk heb je daarbij wat aan dit artikel met tips om gemakkelijk energie te besparen!
Gelukkig is er vanaf 2023 een prijsplafond voor je energierekening. Dat betekent dat je tot een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit een maximum tarief betaalt (leer hier meer). Deze hoeveelheid gas wordt berekend per kubieke meter (kuub) en elektriciteit wordt berekend per kilowattuur (KWh).
De overheid heeft die hoeveelheid bewust niet al te hoog gemaakt, zodat het lonend blijft om energie te besparen. Daarbij moet je dus zowel naar warmte als naar electriciteit kijken. Misschien ben je al super zuinig met gas, maar gebruik je relatief veel stroom, of andersom.
Wil je een inschatting maken of en hoeveel je boven het energieplafond uitkomt? Bekijk dan je de facturen van je energieleverancier(s) van de afgelopen jaren.
Inmiddels is er ook een energieplafond voor stadsverwarming. Bij stadswarmte is dat per Gigajoule oftewel GJ en voor elektriciteit per KWh.
Verder lezen
Naast deze tips om gemakkelijk energie te besparen, vind je hier nog veel meer duurzame ideeën. Of kijk eens naar de blogs onder dit artikel. Ook op Instagram delen we regelmatig tips.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Kerstvakantie bucketlist
Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Natuurlijk hebben we weer een kerstvakantie bucketlist. Met leuke activiteiten voor binnen en buitenshuis. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.