Vakantie met kids: sprookjesachtig Funen in Denemarken
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 21-08-2018
Deze zomer bezochten we met de kids het schilderachtige Deense eiland Funen, het middelste eiland van Denemarken. Misschien ken je het van de stad Odense en van Hans Christian Andersen, een ideale vakantiebestemming met kinderen. Ik neem je mee naar sprookjesstad Odense, het aan zee gelegen stadje Bogense, naar de strandcamping daar, de piratentocht die we er deden, de huifkartocht naar het schiereiland Enebærodde en bizonfarm Ditlevsdal, waar we op safari gingen en sliepen tussen de bizons. Natuurlijk sloegen we ook Legoland niet over tijdens deze kindvriendelijke vakantie.
Algemene informatie voor een vakantie met kids naar Funen in Denemarken
Funen heeft een glooiend groen landschap en mooie stadjes met gekleurde huizen. Het is dunbevolkt en heel gemoedelijk. Het viel ons op hoe relaxed de sfeer in Denemarken is en dat Denen ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn. Denen houden zich netjes aan regels, je ziet niemand door rood lopen. Ze hebben geen haast, wellicht zijn ze daarom ook zo gek op krabbetjes vangen tussen de stenen in zee, een heel ontspannen bezigheid 🙂
We spraken Nederlanders die net naar Funen geëmigreerd waren. Zij vertelden dat Nederlanders vaak niet verder dan Jutland komen, op Funen zie je veel minder Nederlanders, terwijl je er in een dag heen kunt rijden.
De Deense taal is niet moeilijk te begrijpen, zeker als je een paar basics kent zijn simpele dingen goed te lezen en als je intensief luistert begrijp je ook gesproken Deens wel enigszins. Veel woorden lijken op Nederlandse, Engelse of Duitse worden. Handige woorden om te leren zijn hej (hoi), tak (dank), ja (ja), nej (nee), ingen (nee), born (kind), vej (weg) en legeplads (speeltuin). Funen heet in het Deens Fyn, dat spreek je uit als “Fuun”. De letter “y” wordt veel gebruikt en als “uu” uitgesproken.
In Denemarken betaal je met de Deense Kroon, die kun je ter plekke bij banken pinnen. Niet overal kun je met pin betalen, dus het is wel handig wat contant geld bij de hand te hebben. Denen betalen met MobilePay, maar het is ons niet gelukt deze app te laten werken met een Nederlandse mobiele telefoon.
Eten in Denemarken
In Denemarken zie overal picknickplekken, waar veel mensen hun meegebrachte lunch opeten. Ook zijn er overal zeer schone openbare toiletten, heel fijn met kleintjes.
Ik vroeg een Deense kennis wat nou typisch Deens eten op Funen is. De ijsjes en kersen, antwoordde hij. Langs de weg zie je veel groente- en fruitstalletjes, niet alleen met kersen trouwens. Daarnaast viel het me op dat er veel vis gegeten wordt. Een broodje zalm, of een broodje gezond met kaas en garnalen.
Deense ijsjes die je bij een Vaffelhus koopt zijn gigantisch, je kunt er beter met lege maag heen gaan, waarschuwde Joyce van @zjojes ons. Doorgaans zit er onderin guf (een soort schuim met aardbeiensmaak), daarbovenop drie gigantische bollen ijs, chocolade, softijs en een flødebol (een bol van caramel met stukjes hazelnoot). Wij gingen toch voor iets kleinere ijsjes, waarbij één bolletje nog steeds vaak meerdere bolletjes betekent 😉
Op deze kaart zie je waar alle plekke zich bevinden die ik in dit artikel laat zien. Verderop in het artikel vind je nog kaarten van Bogense en Odense. In de rest van het artikel laat ik je per plek de bezienswaardigheden zien.
Bogense aan zee
Bogense is een lieflijk stadje aan zee, met kleine stranden tussen inhammen, een leuke haven en een mooie oude stad vol gekleurde huizen. Sankt Annagade is de oudste straat van het stadje, daaraan ligt de markt met oude huizen, vlakbij de witte kerk Bogense Kirke.
Op de Østergade zit het zwartwitte voormalige koopliedenhuis, waar nu een meubelwinkel in zit. Op in de winkelstraat Adelgade staan veel mooie oude gebouwen. Tussen de handwerkwinkels, antiekwinkels, restaurants en ijswinkels vind je ook speelgoedwinkel Legekæden, met heel veel Lego. Naast Café Solo loopt de oude stadsbeek, dit café heeft trouwens een mooi terras waar je de bekende grote Deense ijsjes kunt eten.
Kenmerkend voor Bogense zijn de vrolijk gekleurde huizen, in alle kleuren van de regenboog. Deze roze is mijn favoriet!
Tot onze grote verbazing en tot grote hilariteit van de kinderen kwamen we hier ook Manneke Pis tegen, aan de westkant van de Adelgade.
De haven van Bogense
Direct naast de oude stad ligt de haven, of beter gezegd twee havens. De langgerekte smalle haven ligt tussen de Østre Havnevej en de Vestre Havnevej. Helemaal aan het einde van Østre Havnevej ligt een zwempier, compleet met “strandje”. Erachter liggen verschillende mooie restaurantjes, zoals Dampskibshuset en Lunds Hotel.
Even verderop ligt een wat grotere vierkante haven, Bogense Havn og Marina. Hier zit het havengebouw, met alle bijbehorende voorzieningen en ernaast een leuke speeltuin. In de haven zit ter hoogte van de pier langs het strand ook een soort trekpontje waar kinderen mee kunnen spelen. Achter het havengebouw staan bolderkarren, die je kunt lenen met een supermarktmuntje.
Naast de haven ligt het strand, of eigenlijk een verzameling kleinere strandjes tussen inhammen. Op het meest zuidelijke deel zie je op winderige dagen kitesurfers met hun gekleurde kites. Als je wat verder de pier afloopt kom je bij een leuk strandje om te zwemmen en krabbetjes te vangen. Heel handig, hier is een openbaar toilet, maar die vind je sowieso overal in Bogense.
Krabbetjes vangen blijkt een typisch Deense bezigheid, iedereen heeft het er hier over, ook de Nederlanders die hier al jaren komen. Terwijl Nederlandse kinderen in de weer zijn met schepnetjes, vangen de Deense kinderen de krabben met hun blote handen. Onze oudste bleek er dol op te zijn, samen met zijn nieuwe vriendjes.
Activiteiten in Bogense
In de zomer kun je bij mooi weer iedere dinsdagavond vanaf zes uur klassieke auto’s bekijken in de haven van Bogense, leuk voor kleine en grote autofans.
Het eerste weekend van augustus is het Rozenfestival in Bogense, dan staan er overal in het stadje kunstwerken van rozen en oh wat ruikt het er lekker. Daarnaast worden er natuurlijk ook heel veel lekkere dingen verkocht en ook veel brocante aangeboden. In en rond Bogense worden veel rozen gekweekt, onze Nederlandse buren op de camping namen zelfs een bijzondere rozenstruik in de auto mee naar huis.
Nog een paar tips in en rond Bogense:
*Het Nordfyns Museum heeft vaak leuke tentoonstellingen, momenteel bijvoorbeeld over tractors.
*Harridslevgaard Slot is een kasteel met landgoed vlakbij Bogense, compleet met trotse pauwen die om het gebouw lopen. Je kunt het slot bezoeken, maar je kunt er ook blijven slapen, dit is te boeken via Booking.com.
*Varbjerg Isbutik in Brenderup is een ijsbar annex strandtent, waar kinderen ook leuk kunnen spelen met houten speelgoedijsjes. We kregen deze tip van onze buren op de camping, maar hadden helaas geen tijd meer om erheen te gaan.
Bogense ligt in de gemeente Nordfyn. Kijk even op de website van Visit Nordfyn (de lokale VVV) voor nog meer tips in en rond Bogense. Op deze kaart staan alle plekken in Bogense die ik bespreek. De plekken buiten Bogense heb ik niet opgenomen op de kaart.
Bogense Strand Camping
Bogense Strand Camping ligt op een paar minuten lopen van het strand, de haven en de oude stad van Bogense. Je ruikt er de zee. De camping heeft allerlei voorzieningen, zonder dat het massaal voelt. De camping heeft twee grote speeltuinen en een midgetgolf, een speelkamer binnen, een mooi buitenzwembad met glijbaan en een binnenzwembad met kronkelglijbaan, duikplank en waterspeelgoed. Daarnaast is er bij het binnenzwembad een sauna en een ruimte voor fitness. Wij verbleven in een houten cottage naast een van de speeltuinen, ideaal. Op de kampeervelden staan picknickbanken en op sommige plekken ook speeltuintjes tussen de kampeerplaatsen. Op de camping staat op meerdere plekken een servicehuis, hierin zit het schone toilethuis met goede voorzieningen, maar ook een keuken en picknicktafels. Ik schreef ook een review over deze camping.
Piratentocht op zee langs Æbelø
Vanuit de haven van Bogense maakten wij een piratentocht met het zeilschip de Castor. Hoe stoer is dat: met piraten de zee op met een heus zeilschip? Het schip voer overigens op de motor, gelukkig maar, want met zo’n schip zeilen is best heftig 😉
Al voor we het schip op gingen mochten de kids zich verkleden als piraat, met doeken, ooglapjes en zwaarden. Niet alleen de kids trouwens, heel veel vaders ook zagen er ook uit als echte piraten 😉
Gedurende een twee uur durende tocht over de zee gingen de kinderen op zoek naar de piratenschat en dronken “rum” en aten scheepscrackers.
Wij konden ondertussen genieten van het uitzicht op zee, heerlijk. Het schip ging ook langs Æbelø, het eiland waar je met eb ook naartoe kunt wandelen, terwijl de toegangsweg met vloed onder water staat. Toen ik de “piraat” op onze boot vroeg hoe het op Æbelø was, vertelde hij dat zijn moeder wel eens naar het eiland was gaan wandelen, maar geen rekening had gehouden met eb en vloed en door haar vader met de boot gered moest worden 🙂 Check dus goed de getijdentabel als je naar het eiland gaat lopen.
Schiereiland Enebærodde en Hasmark
Aan de oostkant van Funen ligt een schiereiland genaamd Enebærodde, wij bezochten het met een huifkar, een hele relaxte manier! Onze kleine dame had de dag van haar leven: ze mocht voor op de huifkar zitten, vlakbij de paarden.
De gids, een Deense schrijver, vertelde alles in het Deens en gaf daarna een samenvatting in het Engels. Vroeger was het een moeras, pas recent is het begaanbaar geworden, maar je mocht er niet met de auto op. Aan de overkant van het water zie je de scheepswerven in het achterland van Odense liggen.
Het eiland is begroeid met varens, naaldbomen, riet, grasland, rozenbottels en berken. Vanzelfsprekend zie je ook veel meeuwen. Het eiland is onderdeel van een boerderij even verderop, dus er grazen Galloway runderen. Als ze het warm krijgen nemen ze een bad in zee. De gids vertelde dat Deense boter daarom licht zout is, maar of dat waar is weet ik niet 😉
Onze tocht leidde naar de vuurtoren uit 1895, op de punt van het eiland. Niet ver daarvandaan was een huisje waar de hele groep broodjes en wat drinken kreeg. Op Enebærodde staan maar een paar huizen, er woont niemand, een van de huizen wordt verhuurd als vakantiehuis, dat je het beste met de boot kunt bereiken.
Enebærodde bereik je via de badplaats Hasmark, gelegen aan zee. Er liggen hier prachtige huisjes aan het water en allemaal kleine strandjes gelegen in inhammen.
Ditlevsdal: op bisonsafari of zelfs slapen tussen de bizons
Ditlevsdal is de grootste bizonfarm van Europa, boer Niels heeft een bedrijf opgebouwd met ongeveer 350 bizons, zowel Amerikaanse als Europese bizons. Daarnaast heeft hij een winkel waarin hij bizonproducten verkoopt, een restaurant met bisonvlees en andere zelfgemaakte heerlijkheden, je kunt een bisonsafari doen, prairiespelletjes spelen en sinds kort kun je er ook overnachten. Wij sliepen er in een prairie cottage in Scandinavische stijl, maar avonturiers kunnen er ook in de openlucht slapen in een shelter. De cottage heeft een mooi overdekt terras, vanaf hier kun je heerlijk naar de bizons staren, dat is heel ontspannen. De kinderen vermaakten zich in de natuurspeeltuin in het bos en met allerlei prairie spelletjes op het terrein van de farm, zoals boogschieten en lassowerpen. Binnenkort lees je op Leuk met kids meer over ons verblijf op deze bizonfarm, maar nu geef ik alvast een sneak preview.
Ditlevsdal ligt aan de rand van het dorp Morud. Daar ligt op ongeveer twee kilometer van de farm Morud Friluftsbad, een mooi klein openluchtzwembad. Een stukje verder ligt Langesø, een landgoed met een golfbaan en Langesø Vaffelhus.
Sproojesstad Odense
Wat een toffe Scandinavische stad is Odense! Aan de ene kant zie je die typisch Deense traditionele huizen die je op heel Funen ziet, aan de andere kant is er moderne architectuur, beide hebben vaak mooie pastelkleuren. Het is een hippe Scandinavische stad, met een geschiedenis vol sprookjes. Sprookjesstad Odense is zo leuk om te bezoeken met kinderen dat ik er een apart artikel over schreef.
Het is geen toeval dat Odense wel sprookjesstad wordt genoemd. Hans Christian Andersen, de schrijver van de bekende sprookjes, komt uit Odense en dat zie je overal terug. Het oude centrum is heel leuk om doorheen te wandelen, alle pastelkleurige huisjes zijn prachtig. Maar je vindt in het oude centrum ook heel veel leuke musea.
In het zomerseizoen wordt in Odense er al meer dan dertig jaar sprookjestoneel opgevoerd. Dit is erg leuk om met kinderen heen te gaan. De voorstelling laat op hoog tempo heel veel verschillende sprookjes van Andersen zien. Daarbij spreekt de verteller zowel Deens als Duits en Engels en na de voorstelling kun je op de foto met acteurs. Dochterlief was werkelijk betoverd, maar ook zoonlief vond het erg mooi.
Naast al die sprookjes, het oude centrum en de leuke musea, heeft Odense een hele fijne Scandinavische sfeer. Met een mooi park met speeltuin en een foodhal om met kinderen te eten. Snel verder lezen over Sprookjesstad Odense dus!
Legoland en Lego House
Een bezoek aan Denemarken met kinderen is ondenkbaar zonder een bezoek aan Legoland. Het attractiepark ligt niet op Funen, maar het is er niet ver vandaan. De kids vonden Legoland echt geweldig en ook voor volwassenen is dit een mooi pretpark. Zelf was ik bijvoorbeeld enorm gecharmeerd door Miniland, een soort Madurodam gebouwd van Lego. De kinderen vonden de attracties waarbij ze zelf aan de slag konden erg leuk, zoals de Lego brandweerauto’s waar je een brandje kon blussen of de tempel waarin je op schatten mocht schieten. Dochterlief was zeer onder de indruk van de spectaculaire shows in de Princess Garden, opgevoerd door ridders en prinsessen, die ook nog eens acrobatische trucs doen en daarbij regelmatig in het water duiken. Op Leuk met kids kun ook een uitgebreid verslag van ons bezoek aan Legoland lezen, met al onze tips.
Vlakbij Legoland is sindskort Lego House, een gebouw in de vorm van Lego blokken, met overal Lego, waar je zo een dag kunt doorbrengen, wij kwamen er helaas niet aan toe. Marijke ging er wel heen en vertelt dat het voor jonge kinderen in de basisschoolleeftijd een paradijs is. Overal heb je de mogelijkheid om zelf iets te maken met Lego, te spelen of te kijken naar mooie bouwwerken. Overal ademt het Lego, tot het restaurant en de kleurrijke dakterrassen aan toe. Marijke vertelt op Leuk met kids alles wat je wil weten over Lego House!
De reis naar Denemarken
Het eiland Funen is vanuit Amsterdam ongeveer 750 kilometer rijden, dat is zonder pauzes ruim zeven uur. Je kunt dat goed in een dag rijden.
Op weg naar Denemarken via Osnabruck, Bremen en Hamburg zijn dit mooie parkeerplaatsen:
*Raststätte Bentheimer Wald Süd net over de grens: heeft een speelrek en goede Italiaanse koffie.
*Raststätte Grundbergsee Süd tussen Hamburg en Bremen: heeft een speelrek, een winkel en meerdere restaurant ketens.
*Raststätte Hüttener Berge Ost : heeft een speeltuin in het bos, een speeltuin voor kleintjes met hek er omheen en een restaurant met speelhoek. Er is naast een restaurant/winkel ook een typisch Duitse kiosk met currywurst en friet.
Op weg vanuit Denemarken via Hamburg, Bremen en Osnabruck zijn dit mooie parkeerplaatsen:
*Raststätte Ellund West: heeft een kleine speeltuin.
*Raststätte Hüttener Berge West: heeft een speeltuin buiten en speelhoek binnen. Er is naast een restaurant/winkel ook een typisch Duitse kiosk met currywurst en friet.
*Raststätte Dammer Berge Ost: met speeltuin en speelhoek.
Ten slotte
Wij vonden Denemarken bij uitstek een vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Het is er mooi, er is veel natuur, het is schoon, gemoedelijk, het verkeer is rustig en overal wordt aan kinderen gedacht. Daarnaast zijn er heel veel leuke attracties en uitjes voor gezinnen. Wij willen zeker nog een keer terug en andere delen van Denemarken met de kinderen gaan bekijken!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisitDenmark, VisitNordFyn en Legoland. Desalniettemin bevat het artikel onze meningen als gezin. Wil je meer weten over Funen, kijk dan eens op de sites van VisitDenmark en VisitNordFyn.
Op de verzamelpagina van Denemarken vind je alle artikelen die op Leuk met kids verschenen over Denemarken, van reizen naar Denemarken tot Deense films.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.