DIY: zelfgemaakte LEGO City treintafel bureau
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 27-12-2017
Voor onze grote Lego fan hebben we een heuse LEGO City treintafel gemaakt van zijn bureau. De LEGO trein stond al heel lang bovenaan zijn verlanglijstje en met zijn zesde verjaardag kreeg hij hem dan eindelijk. Om de trein dan vervolgens in een koffer te stoppen om er af en toe mee te spelen vonden we een beetje zonde en een LEGO trein die altijd op de grond ligt is ook niet praktisch. We besloten daarom een LEGO tafel te bouwen. Ik laat je hier zien wat je nodig hebt voor een LEGO bureau en welke maten het minimaal moet zijn.
Dit heb je nodig
Een tafel of een bureauplank, wij lieten bij de bouwmarkt een 9mm MDF plaat van wit lakdraagfolie op maat zagen.
LEGO rondplaten van 32×32 noppen, dit is ongeveer 25,6 bij 25,6 centimeter. Je kunt grondplaten met alleen noppen kopen en 2 verschillende sets van 2 wegenplaten, kijk daarbij van tevoren even wat je nodig hebt om een mooie weg te vormen. Grondplaten zijn te koop bij Bol.com.
Een witte kunststof hoekprofiel om tegen de voorkant te monteren.
Wij gebruikten een Bosch multitool om de LEGO grondplaten op maat te maken. We maakten een muurtje van LEGO om langs te zagen, dat maakt recht zagen makkelijker.
Een LEGO trein met rails en andere LEGO City onderdelen.
Wij hebben het bureau gemonteerd op een 60 centimeter diepe plank in onze Ikea Algot wandkast, dat is vervangen door In een eerder artikel schreef ik meer over de jongenskamer van zoonlief.
Zo maak je het LEGO City treintafel bureau
De LEGO trein heeft een minimale diepte nodig van 72 centimeter. De LEGO grondplaten zijn ongeveer 25,6 bij 25,6 centimeter breed. Als je de ruimte hebt kun je daarom het beste een bureau nemen van 76,8 centimeter diep, dan kun je hele grondplaten gebruiken. Wij maakten de grondplaten op maat, omdat we de diepte wilden beperken. Meet het altijd even na, want de maat van de grondplaten kunnen net wat afwijken.
De breedte is natuurlijk afhankelijk van de ruimte, bij ons is het 190 centimeter. Om de trein een rondje te laten rijden heb je minimaal 150 centimeter breedte nodig, maar meer is beter.
Wij gebruikten voor een bureau van 72 bij 190 centimeter 21 grondplaten (3 rijen van 7), aan de zijkant hielden we een stukje over en legden we nog een extra stukje grondplaat. We hadden nog een aantal oude grondplaten over, daarbij kochten we verschillende combinaties van wegenplaten. We gebruikten ook platen zonder wegen, omdat je daar meer ruimte hebt om gebouwen neer te zetten.
De LEGO City trein die zoonlief kreeg is de hogesnelheidstrein (60051) en we kochten er gelijk een setje flexibele rails bij (7499), dat is vaak als voordeelset te bestellen. Hij is ook te koop bij Bol.com. Op het wensenlijstje staan nog de vrachttrein en een station, wellicht krijg hij die de komende jaren. Voorlopig bouwde zoonlief zelf een stationnetje, dat zal hij de komende tijd wel steeds groter gaan maken 🙂
En dan nog inrichten
Op Facebook kreeg ik gelijk al een vraag waar die leuke gele, turkooise en grijze kratjes vandaan komen. Ze zijn van Kidsdepot, ik vind ze de ideale combinatie van mooi en praktisch. Zoonlief kan de LEGO boekjes, auto’s, treintjes, Donald Ducks en andere spullen er makkelijk uitpakken én makkelijk weer opruimen. Ze zijn in verschillende kleuren te koop bij I love speelgoed.
De gele en blauwe LEGO Brick opbergdozen zijn te koop bij Bol.com, ze zijn er tegenwoordig ook met een lade.
Op een LEGO tafel hoort natuurlijk niet alleen een trein, maar ook een stad. Het politiebureau kreeg hij vorig jaar al voor zijn verjaardag, de brandweerkazerne vonden we op Marktplaats. Voorheen vielen het politiebureau en de brandweerkazerne regelmatig op de grond, waarna de mannen uren bezig waren om de boel te herstellen. Doordat de gebouwen nu goed vast staan vallen ze er niet meer af, wel zo fijn.
Aan de bovenplank hing ik flexibele bouwstrips van Bol.com. Daar hangt nu soms een vliegtuigje met lichtjes op de kop aan (Laser Pegs zijn onder meer te koop bij Bol.com), maar het leukst zouden misschien wel lampjes zijn. Met die strips ga ik de komende tijd nog meer maken, dus daarover binnenkort meer op Leuk Met Kids!
Achter de treintafel hangen pegboards van Ikea. Zoonlief hangt er van alles op, het is een soort wisselexpositie van kaartjes, zelfgeschreven teksten en herinneringen.
We zijn natuurlijk nog lang niet klaar, vader en zoon bouwen de komen tijd nog flink aan de LEGO stad. Ook zetten we misschien nog één of twee ladeblokken onder het bureau, wel zo handig om als die losse LEGO spulletjes bij de hand te hebben.
Update: nieuwe kamer, weer met LEGO bureau
Inmiddels zijn we verhuisd, maar ook de niewue kamer moest er natuurlijk een LEGO City treintafel bureau komen. Ben je benieuwd naar de rest van de kamer? We laten je hier de retro jongenskamer met hout, blauw, rood en geel zien.
En inmiddels nog een LEGO bureau
Dochterlief heeft inmiddels ook een LEGO bureau. Bij haar ligt de nadruk veel meer op de gebouwen dan op de voertuigen. Ze heeft op haar LEGO bureau een combinatie van LEGO Friends, LEGO City en onze Fabuland van vroeger.
Voor dit bureau gebruikten we ook de nieuwe flexibele straatplaten van LEGO. Je kunt zelf bepalen waar je de stukken aan elkaar klikt en zelfs de streepjes in het midden kun je (deels) aanpassen met gladde tegels. De flexibele LEGO straatplaten kun je los gebruiken, maar ook in combinatie met de traditionele grondplaten. De straatplaten zitten in een aantal nieuwe LEGO City sets, maar zijn ook los te koop. Wil je meer weten? In onze review van het LEGO City stadscentrum vertellen we er meer over.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Camping tips
Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.