Boekentip: What the hack, een boek dat kinderen leert over hacken

Het zal je maar gebeuren: je laat je kind een spelletje spelen op je laptop en opeens is alles geblokkeerd. Bam. Je schrikt je naar! Betalen of je bent al je bestanden kwijt. What the h@ck! Dat gebeurt alleen in een Netflix serie, maar niet bij jou thuis. Toch? Marijke las met haar zoon het boek What the hack. Een kinderboek dat vertelt hoe hackers werken en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hackers. 

Onze kids groeien op met tablets, smartphones en computers. Het is een onlosmakelijk deel van hun wereld. In deze ‘nieuwe’ wereld heb je geen lesboeken maar een Chromebook, zoek je antwoorden met Google en Wikikids en krijg je de uitnodiging voor een feestje digitaal. In die wereld kun je ook zomaar een klein foutje maken. Meestal is fouten maken niet erg, maar als je eenmaal online bent is een klein foutje de open deur voor een hacker. Niet dat het dagelijks gebeurt, maar als het gebeurd is het wel enorm vervelend!

Wij hebben ingesteld dat er tot 13 jaar voor elke app toestemming moet komen van ons als ouders. We hebben we de kinderen aangeleerd dat je nooit zomaar je e-mailadres of telefoonnummer geeft en al helemaal nooit je inlog voor een onlinedienst.

Boekentip: What the hack, een boek dat kinderen leert over hacken

Boekentip: What the hack, een boek dat kinderen leert over hacken

Het boek What the hack!

Deze tips staan ook in het boek, maar daarnaast nog veel meer feiten en tips die wij ouders niet hadden besproken. What the hack! bereidt je kids voor op het zelfstandig gebruik maken van digitale diensten. Hoe genereer je een extra veilig wachtwoord? Waarom en hoe sla je je wachtwoorden op? En waarom kunnen die leuke “gratis” games dat zijn? Wat gebeurt er met jouw gegevens zodra je de voorwaarden van een app of website accepteert? Weet jij zelf het antwoord op deze vragen? Wij niet, dus gelukkig vonden we dit boek.

Marijke vroeg haar zoon waarom het een goed boek is: “Ik wist natuurlijk al dat je gehackt kan worden, maar van het boek leerde ik dat het op nog veel meer manieren kan gebeuren dan je denkt. Bijvoorbeeld door slechte apps. Je klikt heel snel op cookies toestaan, omdat je wil dat een app optimaal werkt. Maar bij slechte apps kan er bijvoorbeeld staan dat toegang geeft tot je documenten. Nou, dat is niet handig, dan geef je een hacker toegang tot al je gegevens!”

Door het lezen van het boek kun je veel leren, want hackers kunnen je eigenlijk alles afnemen. Als je beter weet wat je online wel of niet moet doen, kun je dat voorkomen. Allemaal lezen dus! En voor als je het boek uit hebt, dan is er een toffe website waar je kunt testen of je alles goed hebt onthouden: What the hack online.

Mijn tip: lees het boek eerst zelf of laat je verbazen over wat jouw kind al weet… Ik zou het boek aanraden vanaf 8 jaar.

Titel: What the h@ck

Auteurs: Maria Genova

Uitgever: Kluitman

Te koop bij o.a. Bol.com, ook als (Kobo) e-book en luisterboek.

Verder lezen

Kinderen leren hoe ze verstandig met digitale media omgaan, kan alleen als je er zelf voldoende kennis over hebt. De auteur van dit kinderboek is Maria Genova, journalist en schrijver. Ze schreef voor volwassenen het boek “Komt een vrouw bij de h@cker” (te koop bij Bol.com). Voor dit boek liet ze zich hacken en verdiepte zich in de wereld van privacy en cyber crime. Bij de lezingen over dit onderwerp vroegen veel mensen waarom er niet zo’n boek was voor ouders. Zo ontstond het idee voor What the hack!

Een ander recent boek over dit onderwerp is “Het is oorlog maar niemand die het ziet”, van Huib Modderkolk (Bol.com). Je kent de auteur misschien van De Wereld Draait Door, waar hij regelmatig over digitale media vertelt. Als journalist voor landelijke kranten verdiepte hij zich steeds meer in de schaduwkant van internet. In dit boek deelt hij zijn kennis, maar ook zijn professionele zoektocht naar die kennis.

Die digitale wereld waarin onze kids opgroeien, vraagt om een nieuw onderdeel in de opvoeding. Op school noemen ze het heel netjes ‘digitale geletterdheid’, maar kinderen zal die term niet direct iets zeggen. Waar je als ouders tegenwoordig al vroeg moet nadenken over welke spelletjes geschikt zijn voor welke leeftijd, zijn je kinderen je vaak al drie stappen voor. Ze kunnen al YouTube aanzetten en apps downloaden voor ze naar de basisschool gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig al goeie opvoedtips hoe je als ouders je kinderen op een verantwoorde manier leert omgaan met digitale media. Kijk bijvoorbeeld eens op sites als Mediawijsheid, Veilig Internetten, KPN, JM Ouders, Digitaal Opvoeden, Ouders van Nu en Mediawijzer.

Op Leuk met kids delen we regelmatig boekentips, waaronder veel weetjesboeken voor kinderen in allerlei leeftijden.

Sinterklaas tips

Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids