Bloemen knutselen en knutselen met bloemen
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 11-06-2021
Zijn jullie ook zo gek op bloemen? In dit artikel vind je heel veel inspiratie voor bloemen knutsels. Met bloemen kun je heel leuk knutselen en de mooiste dingen maken. Maar je kunt natuurlijk ook kuist bloemen knutselen van papier, strijkkralen, stoepkrijt, schelpen, stof en andere materialen.
Knutselen met droogbloemen
Bloemen zelf drogen
Met gedroogde bloemen kun je de mooiste dingen maken. Je kunt bloemen tijdens het drogen platdrukken of juist in hun vorm laten. Platte droogbloemen kun je op papier plakken. Gewone droogbloemen kun je bijvoorbeeld in een vaas zetten.
Bloemen plat laten drogen kan tussen twee keukenpapiertjes in een oud schrift. Eerst leg je ze netjes tussen de blaadjes in het schrift. Daarna leg je een dik boek op het schrift. Dit laat je vervolgens een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit.
Wil je een grote dikke bloem drogen, dan is een bloemenpers handig. Hierin leg je de bloem netjes neer en draai je de vleugelmoeren steeds strakker aan. Zo wordt zelfs een dikke bloem mooi plat, zoals de gerbera op bovenstaande foto. Ik kreeg deze bloemenpers van de buurvrouw. Zo’n bloemenpers is ook te koop bij Dille & Kamille, Pipoos en Bol.com.
Wil je een bloem in zijn eigen vorm laten drogen, doe dit dan ondersteboven. Wacht niet te lang, maar laat de bloem drogen als hij nog mooi is. Mijn moeder hing altijd bossen bloemen te drogen aan spijkertjes boven het toilet, dat zag er heel gezellig uit. Niet alle bloemen drogen even mooi, dus als je een gemengde bos hebt kun je het beste kleine bosjes maken van gelijke bloemen. Losse bloemen kun je met knijpertjes aan een koordje hangen.
Een kunstwerk van droogbloemen
Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.
Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Hiervoor droog je bloemen plat. Als ze goed gedroogd zijn, plak je ze met doorzichtige knutsellijm in een boekje. Omdat het mooi was voor de foto heb ik het op twee bladzijdes geplakt, maar je kunt beter één zijde leeglaten, dan gaan de bloemen niet aan elkaar plakken.
Eigenlijk kun je iedere notitieboekje gebruiken als herbarium. Bij Bol.com en bij I love speelgoed vind je altijd leuke notitieboekjes die je kunt gebruiken voor een herbarium. Je kunt ook een speciaal herbarium boekje kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com.
Van gedroogde bloemen kun je ook een bloemenhanger knutselen. Leuk voor aan de muur of in het raam. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.
Ook leuk: een kunstwerkje knutselen van droogbloemen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei (Bol.com) om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.
Knutselen met bloemen
Deze zoutdeeg bloemenhangers maakten we voor de juffen en meesters aan het einde van het schooljaar. Voor zoutdeeg kneed je deze ingrediënten tot een stevig deeg: 3 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water en 1 theelepel olie. Hoe groot je het zoutdeeg rondje maakt ligt aan hoe groot je bloemen zijn. Ik gebruikte een hamburgerpers om het rondje te maken, maar het kan ook met de hand.
Vervolgens leg je de rondjes op bakpapier op de bakplaat. Op het rondje leg je een aantal mooie verse bloemen. Als je tevreden over bent de compositie, dan druk je de bloemen voorzichtig aan, bijvoorbeeld met een plat dienblad of tijdschrift. Daarna maak je een gaatje in het deeg, om het later op te kunnen hangen. Vervolgens dek de je hangers af met bakpapier en zet je ze op 100 graden in de oven. Hoe lang ze in de oven moeten ligt aan hoe dik je ze hebt gemaakt. Die van ons hebben alles bij elkaar ongeveer zes uur in de oven gestaan.
Leuk op een mooie dag: een woord maken van bloemen. Daar kun je vervolgens een mooie foto van maken, voor een persoonlijke ansichtkaart. Dit woord maakten de meiden van paardenbloemen in het gras.
Ook leuk: een woord van takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen. Voor school moest kleine meis de B maken, want dit was de letter van de week. Je kunt ook allerlei andere figuren maken.
Knutselen met kruiden
Roos maakte een eetbaar plantje, dat er uitziet als echt plantje, maar ook super lekker smaakt. Taik vertelde ook dat de juf niet geloofde dat het eetbaar was. Hij gaf echter niet op en bleef ernaast staan: “Neem nu maar een hap!” Haha….
Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit? Met een leuke kaart er aan is het cadeau compleet.
Bloemen knutselen
Echte bloemen zijn leuk, maar je kunt ook mooie bloemen knutselen van papier en andere materialen. Dennis knutselde met de kinderen deze prachtige bloemen van papier en karton. We gebruikten daarvoor gekleurd karton (Hema) en tuinstokjes.
Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos. Prachtig als raamhanger!
Deze mooie passiebloem van papier knutselde ons meisje in groep 6 op school. Ze knipte eerst drie rondjes van paars, blauw en geel papier. Die rondjes knipte ze in. Daarna plakte ze een voor een op een wit vel, op elkaar. Vervolgens plakt ze de flappen van bovenste gele naar binnen. Tot slot knipte ze nog drie rondjes in dezelfde kleuren en plakte die in het midden.
Al weken zong kleine meis: “Als de lente komt, dan stuur ik jou, tulpen uit Amsterdam.” Dat had ze op school geleerd. Als je dan een bloem voor de juf moet maken, dan is een tulp wel zo toepasselijk. Dus ze ging aan de slag om tulpen te knutselen, het werden bloemen van vilt en chenilledraad.
De Zonnebloemen van Vincent van Gogh kun je prachtig namaken met strijkkralen. Ze hebben veel detail, maar je kunt ze toch relatief makkelijk terugbrengen tot simpele lijnen. Bij de meeste strijkkralenwerkjes gebruiken we de achterkant, die niet gestreken is. Bij dit kunstwerk gebruiken we juist de kant die wel gestreken is, omdat de kleuren daarbij mooi in elkaar overlopen. Bekijk hier onze voorbeelden om te knutselen met strijkkralen.
Leuk om op je bureau of in het raam te leggen: een oesterschelp met bloempatroon. Dit patroon lijkt geschilderd, maar is er opgeplakt met Mod Podge (Bol.com). Bekijk hier hoe we deze en andere schelpen maakten.
Bloemen tekenen
Met bloemetjes kun je de hele stoep vol kleuren. Gezellig om met de hele straat te doen, ieder voor zijn deur. Of bij de buren op leeftijd voor de deur.
Bekijk ook onze andere ideeën voor stoepkrijt tekeningen en wat handige tips
Het raam wordt veel vrolijker met een tekening er op. Met een raamstift kun je prachtige dingen op het raam maken en als je er klaar mee bent haal je het er weer af. Ik gebruikte voor deze foto een krijtmarker van Edding bij Bol.com.
Van een foto kun je een kleurplaat maken. Het leukste is natuurlijk om eerst samen op pad te gaan om foto’s te maken van bloemen. Je kunt kiezen voor een close-up of juist een mooi veld vol bloemen.
Bloemen stempelen
Een bloem kun je ook mooi stempelen, deze maakten de kinderen op onze school. Hiervoor kun je foam gebruiken, of een aardappel. Snijd uit de aardappel een aantal stukken. Zorg dat je voldoende aardappel overhoudt om vast te houden. Doop je “aardappel stempel” in inkt of verf en stempel het op een vel. Door een aantal verschillende stempels te maken, krijg je een prachtige plant met bloem. Hier werd eerst gele verf gebruikt, nadat gedroogd die was, werd blauwe er overheen gestempeld.
Bloemen op kleding maken
Met een Marimekko achtige bloem maak je kleding vrolijk. Deze bloem applicatie maakte ik van spijkerstof, voor op een pet of hoed of vestje. Door zo’n bloem te knutselen, kun je een hoed, pet of vestje weer mooi maken.
Met een bloem en een paar lintjes pimp je een oud vestje in een half uurtje . Kies een bloem en lintjes in een aantal bijpassende kleuren of kleurtinten. Maak de lintjes 10 tot 15 centimeter lang. Naai de lintjes tegen de achterkant van de bloem en naai de bloem vervolgens op het vestje. De uiteinden van de lintjes werk je af door ze heel kort (minder dan een seconde) in een vlam van een aansteker of lucifer te houden.
Lekkere dingen knutselen met bloemen
Zoete recepten knutselen met bloemen
Leuk voor de lente of zomer: taart met bloemen. Je kunt eetbare viooltjes gebruiken, maar er is ook altijd wel een kruid dat bloeit. In dit geval gebruikte ik bloeiende tijm, dat combineert heel lekker met de zoete taart.
Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen… of een strijkkralenslinger en een lekkere verjaardagstaart maken! Met een mooie bloemetjestaart van cheesecake, maar dan vegan en dus lactosevrij. Op de taart zit een laagje zelfgemaakte bosbessenjam. De zachte kaas is vervangen door cashewnoten. In plaats van boter gebruik je kokosolie, waardoor je een lichte kokossmaak krijgt. De bloemetjes zijn van Dr. Oetker bij Albert Heijn.
De kinderen vinden het heel leuk om cupcakes te versieren, gegarandeerd uren vermaak dus. Als basis gebruik ik meestal een pak Koopmans Citroencake (Albert Heijn) of zelfgemaakt bananenbrood. In de cake of de cakejes bakken we vaak ook zwarte bessen of stukjes appel mee, om het geheel niet te zoet te laten worden. Cakejes met versiering kunnen namelijk erg zoet worden.
Als bedekking van de cakejes gebruiken we fondant (Albert Heijn) of glazuur. Glazuur kun je kant en klaar kopen van Dr. Oetker (Albert Heijn) of zelf maken. Daarvoor meng je 100 gram poedersuiker, een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroen. Voor de roze kleur kun je eventueel siroop gebruiken. Versiersels kun je vastplakken in warm glazuur. Of met topping van Dr. Oetker (Albert Heijn). De bloemetjes van snoeppapier en andere versiersels (Albert Heijn) maken het af.
Mmmm kruidensiroop, net als op vakantie! Op vakantie kochten we zo’n lekkere siroop, dat wilden we thuis ook wel maken. We bedachten daarom een recept voor limonadesiroop met lavendel, rozemarijn, tijm en citroenmelisse.
Hartige recepten knutselen met bloemen
Ook lekker: hartig brood met bloemetjes er op. Voor dit paasbrood gebruikte ik een een pak volkoren broodmix en mengde olijven en kruiden door het deeg. Het paashaasbrood bakte ik in een bakvorm van de Hema. Brood rijst nog behoorlijk, dus de vorm moet niet te vol zitten. Nadat het gebakken en afgekoeld was, smeerden we het in met pesto. We versierden het konijn met eetbare bloemen en kruiden: longkruid, vergeet-me-nietjes, duizendblad en rozemarijn.
Deze eitjes zijn heel makkelijk om te maken. Gezellig met Pasen, maar ook de rest van de lente en zomer. Is het geen Pasen, dan laat je de oortjes weg en heb je mooie zomerse eitjes.
Kook 8 eieren, laat ze afkoelen en pel ze. Snij ze netjes doormidden en haal voorzichtig het eigeel er uit. Meng het eigeel met 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel truffelmayo en peper en zout tot een smeuïge vulling. Stop de vulling voorzichtig met een theelepel terug in de halve eitjes. De paashaasjes zijn versierd met eetbare viooltjes en oren van geitenkaas. Op de andere eitjes zit een eetbaar vergeet-me-nietje.
Lees ook: bakken met kids, heel veel leuke recepten voor kinderen
Bloemen leren herkennen
Ik wil de kinderen graag leren over tuinieren en planten, maar van veel bloemen en planten weet ik de naam zelf ook niet. Daarvoor is de PlantNet app ideaal. Ik had de app gedownload om onbekende planten in onze tuin op te zoeken. Maar we gebruiken hem ook heel vaak tijdens een wandeling. Dan heeft het voor kinderen ook een spel element, waardoor het extra leuk wordt om plantennamen te leren. Zo leren we samen steeds meer planten kennen.
Je maakt een foto en de app noemt één of meer planten die het kunnen zijn. Ook al herken ik een deel van de planten wel, toch laat ik de kids ze allemaal opzoeken. Dat dat maakt het voor hem extra leuk. De PlantNet app is beschikbaar op iOS en Android.
De vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten en hun namen. Heel veel planten, meer dan 750 namelijk.
De planten zijn ingedeeld in “plantenfamilies”. Zo zie je de plant dus samen met vergelijkbare planten. Denk aan “de waterminnaars”, “de smaakmakers”, “de klimmers”, “de stekeligen”, “de geneeskrachtigen” en nog heel veel meer. Dit is echt zo’n boek om naast de bank te leggen en iedere dag even in te bladeren. De vrolijke plantenencyclopedie is uitgegeven door Querido en te koop bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.
Door op straat zaadjes te planten maak je de buurt voor iedereen vrolijker. Dit heet guerrilla gardening. Erg leuk om samen met de kids te doen. Dan worden de buurt en de bijen verrast met wilde bloemen!
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.