H’ART Museum voorheen Hermitage en de Hoftuin met kinderen
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 01-10-2023
Het centrum van Amsterdam in hartstikke druk, niet ideaal met kinderen. Maar aan de randen van het centrum is het een stuk rustiger. Zo is de omgeving van H’ART Museum in Amsterdam heel leuk om met kinderen heen te gaan. Na een bezoek aan H’ART Museum kun je idyllisch lunchen in het groen van de Hoftuin. En ook nog even wandelen langs de Amstel.
H’ART Museum in Amsterdam heeft soms leuke tentoonstellingen voor kinderen en tieners. Daarnaast is het een prachtig gebouw aan de Amstel, aan de oostkant van het centrum. Het ligt niet ver van de Magere Brug, het Waterlooplein en de Stopera.
De expositie wisselt eens in de zoveel tijd. Mijn tip is wel om even te kijken welke tentoonstelling er is en of die je kind aanspreekt. In dit artikel laten we af en toe een tentoonstelling zien en geven we kindvriendelijke tips in de buurt.
De Museumkaart is bij H’ART geldig, maar je moet soms wel wat bijbetalen. In het gebouw van H’ART Museum zit ook Museum van de Geest en tijdelijk het Amsterdam Museum.
Voorheen was H’ART Museum de Hermitage. Maar nadat Rusland Oekraïne binnenviel heeft het museum de banden met de Hermitage in Sint Petersburg verbroken.
Julius Caesar in H’ART Museum (2023-2024)
Zoonlief had opeens een dagje vrij vanwege lerarentekort. Op school heeft hij een project over de Grieken en Romeinen. Toen we zagen dat H’ART Museum een tentoonstelling over Julius Caesar heeft, besloten we erheen te gaan.
Voor kleintjes is er een doeboekje, waardoor je ze mee kunt nemen naar deze tentoonstelling. Er is helaas geen audiotour, dat vind ik altijd wel fijn met wat oudere kinderen en tieners.
Onze tip: begin halverwege de tentoonstelling. Daar hangt een chronologische landkaart van het Romeinse Rijk. Ook zie je er de stamboom van Julius Caesar en de tijdlijn van het leven van Julius Caesar. Daarmee is de tentoonstelling een stuk makkelijker te plaatsen. Zeker als de geschiedenis een beetje weggezakt is, zoals bij mij 😉
Heb je oudere kinderen of tieners die geïnteresseerd zijn in geschiedenis? Dan is de tentoonstelling een aanrader, ik zou zeggen vanaf een jaar of 10 kunnen ze het echt volgen. Voor zoonlief komt hiermee de geschiedenis tot leven, voor mij kwam het weer helemaal terug. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.
Outsider Art (2022)
In het gebouw van H’ART Museum zit ook Outsider Art, een kleine dependance van van Het Museum van de Geest. Met kunst gemaakt door mensen in psychiatrische instellingen en andere bijzondere achtergronden.
De tentoongestelde kunst is inspirerend. Maar wat onze kids vooral erg leuk vonden: ze mochten er met stiften overal op tekenen en schrijven. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.
Juwelen in de Hermitage (2020)
In 2020 was de expositie Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof. Dat sprak mijn kleine fashionista wel aan. Naast juwelen en chique gebruiksvoorwerpen waren er heel veel kledingstukken en schilderijen.
Dochterlief was enorm onder de indruk van al die pracht en praal. Maar ze vond het wel zielig dat vrouwen zo ingesnoerd werden in jurken. Ze vond het onbegrijpelijk dat vrouwen vroeger weinig te zeggen hadden. Dat is gelukkig niet meer zo besloot ze. Dat soort gesprekken zijn zo mooi! Klik rechts op de foto voor meer foto’s.
Achterin een van de zalen is voor deze tentoonstelling een levensgroot juweel gemaakt. Van dichterbij zijn de spiegels fascinerend, pas vanaf een afstandje zie je dat het de vorm heeft van het juweel. Vanaf het balkon boven kun je dat prachtig zien.
Bij de tentoonstelling kregen we een speurtocht. Op de vitrines moest je zoeken naar een nummer. Bij die nummers horen opdrachten. Zo moest je deze vlinder natekenen in het speurtochtboekje. Bij andere voorwerpen moest je juist goed kijken en zoeken naar bepaalde details. Wij liepen eerst gewoon een rondje over de tentoonstelling. Daarna deden we nog een rondje voor de speurtocht. Dan zie je opeens weer heel andere dingen.
Lunchen in het groen van de Hoftuin
Naast H’ART ligt de ommuurde Hoftuin. Dit verborgen stukje groen ligt achter de drukte van de Weesperstraat. In de zomer kun je hier picknicken aan de picknickbanken.
Daarnaast zit er een leuke lunchplek: Dignita de Hoftuin. In de zomer kunnen kinderen lekker buitenspelen in het gras. Maar ook binnen zit je heerlijk, er is een speelhoek voor kinderen. Bovendien heb je overal in het glazen gebouw uitzicht op de tuin. Op de kaart staan zo veel mogelijk scharrel- en lokaal geproduceerde ingrediënten.
Inmiddels is naast de Hoftuin ook het Nationaal Holocaust Namenmonument. Super indrukwekkend vond zoonlief het, iedere steen staat voor een mens. Hij ging op zoek naar Anne Frank, ze heet voluit Annelies.
Shoppen in de Utrechtsestraat
Als we in de stad zijn gaan we natuurlijk ook gelijk even shoppen. Zoonlief vind het heerlijk om door de stad te struinen, maar winkelen hoeft van hem niet. Met hem wandelde ik een tijdje geleden in deze buurt langs de Amstel. Deze foto nam ik toen, zulk mooi weer was het dit keer niet 😉
Kleine meis vindt shoppen daarentegen heel gezellig. Als je over de Magere Brug loopt zit je al bijna in de Utrechtsestraat. De Magere Brug en de Amstel zijn sowieso al een pareltje.
Verder lezen
Ga je naar Amsterdam en zoek je naast H’ART museum nog meer leuke dingen voor kinderen? Kijk dan even op mijn overzichtspagina over Amsterdam met kids.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Sinterklaas tips
Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.