50 organizing tips voor een opgeruimd huis met kinderen
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 18-01-2024
Een huis met kinderen wordt al snel een grote chaos. Het helpt als je de boel goed organiseert. De beste organizing tips voor een opgeruimd huis met kinderen vind je hier.
Algemeen: een opgeruimd huis met kinderen
*Ruim een paar keer per jaar uitgebreid op. Je moet je er even toe zetten, maar uiteindelijk is het heel fijn om allerlei rommel kwijt te zijn. Bekijk wat je echt wil bewaren en wat niet, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Dat wat je niet wil bewaren geef je weg aan vrienden, verkoop je via Marktplaats of breng je naar de plaatselijke kringloop.
*Als je kinderen hebt verandert de manier waarop je je huis gebruikt telkens. Door je huis daar op aan te passen blijft het opgeruimd. Extra of andere kastruimte kost misschien geld, maar is vaak onmisbaar om je huis opgeruimd en gezellig te houden.
*Koop multifunctionele meubels die je makkelijk kunt aanpassen of een andere plek geven. Deze trolley van Ikea vind ik bijvoorbeeld ideaal (en heel mooi).
*Opruimen moeten kinderen leren. Leer de kinderen om aan het einde van de dag op te ruimen. Ook als ze aan iets nieuws beginnen kun je ze vragen eerst wat anders op te ruimen. Als je ze leert dat het leuk is, of het er in ieder geval bij hoort, dan zijn ze best bereid op te ruimen. En als ze weten dat papa of mama zo thuiskomt, dan willen ze hem of haar graag verrassen met een opgeruimd huis. Kinderen willen pleasen, daar kun je gebruik van maken.
*Zorg dat alles een plek heeft en zeker speelgoed. Dan weten de kinderen waar ze het moeten opruimen. Van een oude legerkist kun je bijvoorbeeld een speelgoedkist maken. Als je spullen in dozen stopt, vergeet dan ook niet om er een label op te zetten, zodat je weet wat waar in zit.
*Neem een NEE-NEE sticker op de brievenbus, dat scheelt enorm veel rommel. Wil je weten of een product ergens in de aanbieding is? Je kunt je digitaal abonneren op de folders die je echt interessant vindt.
De hal opruimen
*Maak een vaste plek voor sleutels in de hal, ergens hoog, zodat de kinderen er niet bij kunnen. Er is niks zo irritant als verstopte sleutels…
*Als de kinderen een kapstok hebben waar ze bij kunnen, dan kunnen ze zelf hun eigen jas op hangen. Hetzelfde geldt voor sjaals, mutsen en schoenen: die kunnen ze zelf in een bak of lade stoppen. Een kapstokje met een bak voor sjaals en mutsen is ook ideaal, zoals deze kapstokjes.
*In de meterkast kun je ook van alles kwijt, bijvoorbeeld aan haakjes aan de deuren en zijkanten. Let wel op dat de spullen niet tegen de apparaten in de meterkast hangen.
*Wat kunnen schoenen ontzettend stinken en sportschoenen waarschijnlijk het allerergst. Maar ook na een lange werkdag of schooldag ruiken schoenen bepaald niet fris. Een Nederlandse vader heeft daar wat op bedacht: Shoefresh, een apparaat dat je schoenen opfrist.
De woonkamer en keuken
*Organizing is met kinderen is misschien wel het belangrijkste in de woonkamer. Is je woonkamer opgeruimd, dan voelt je huis ook al snel netter.
*Mooie opbergmanden, zakken en bakken zijn onmisbaar. Hier verzamelen we de leukste opbergers.
*Investeer in voldoende opbergruimte in dichte kasten. Eens in de zoveel tijd moet je misschien investeren in extra of andere kasten. Met flexibel in te richten kasten kun je eens in de zoveel tijd herinrichten.
*Zorg dat je ook opbergruimte in hoge kasten hebt, waar de kinderen niet bij kunnen.
*Maak een bakje voor de post, zodat er geen onbetaalde rekeningen en andere belangrijke dingen per ongeluk tussen het oud papier belanden. Niet belangrijke post kan direct bij het oud papier. Eens in de zoveel tijd kun je de post in het bakje verwerken. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je ook voor hun een apart bakje maken.
*Verwarmingen maken je woonkamer vaak heel rommelig. Hier maakten we een verwarmingsombouw en dressoir van het Ikea Eket systeem. Achter de deurtjes zit heel veel rommel opgeborgen.
Organizing in de keuken
*In de keuken zet je de kinderspullen op hun eigen hoogte, zodat ze die zelf kunnen pakken. Het zal je verbazen hoe snel ze zelf hun bord of slab uit de kast kunnen pakken, of die voor hun broertje of zusje. Gevaarlijke dingen staan natuurlijk hoog of in kasten met kinderslot.
*Het kinderkeukentje zet je ook in de keuken, als jij kookt doen de kinderen gezellig mee, zij koken in hun eigen keukentje. Ook handig: achter de deurtjes van het keukentje kun je mooi wat speelgoed opruimen. Of zoek of maak een leuk kinderkeukentje.
*Hoe houd je de koelkast een beetje netjes en schoon? Met deze tips voor een koelkast organizing helpt het hele gezin mee met opruimen en opgeruimd houden.
*Toen we onze keuken uitzochten hadden we nog geen kids. Met de komst van de kids kwam er natuurlijk van alles bij in de keukenkasten. Daarom gingen we op zoek naar ruimtewinners. We vonden deze schuiflades die je zelf kunt monteren, om zo ruimte te winnen in de keuken.
De kinderkamer
*Wil je je huis met kinderen opgeruimd houden, dan is de kinderkamer waarschijnlijk de grootste uitdaging. Zorg dat alle spullen van je kind een eigen plek hebben, zodat ze niet rondslingeren. Zoek de kinderkamer regelmatig uit. Speelgoed, kleding, beddengoed en andere spullen waar de kinderen te oud voor zijn geworden kunnen weg.
*Vinden de kinderen het moeilijk om spullen weg te doen? Vlak voor hun verjaardag of voor Sinterklaas is een goed moment, pas als er opgeruimd is, is er ruimte voor nieuwe spullen. Ook willen ze het misschien wel weggeven aan een neefje of buurkindje. De jaarlijkse Koningsdagmarkt is ook ideaal: oud speelgoed wordt verkocht en van de opbrengst mogen kinderen iets leuks kopen in de speelgoedwinkel.
*Leer de kinderen om iedere avond hun kamer ’s avonds op te ruimen. Vanaf het moment dat een kind kan praten kun je samen opruimen. Veel kleine kinderen vinden het leuk om op te ruimen, laat ze zien dat ze jou er blij mee maken, daar wordt ieder kind vrolijk van.
*Van die felgekleurde kratjes van de Hema zijn ideaal op een kinderkamer. Ze zijn er in verschillende maten.
De speelgoedkast
*Een kast aan de muur is ideaal, want er is meer ruimte aan de kast. Bij zoonlief aan de muur hangt een open kast, met verstelbare planken. Nu is het een speelbureau, later kunnen we er een tiener bureau van maken. De kast is Algot systeem van Ikea. Het doet een beetje denken aan de de String systeem kasten, maar het is een beter betaalbaar alternatief. Het krukje bij het bureau komt van een kringloop. Op het speelbureau staat een een halve Lego stad, compleet met Lego trein, politiebureau en brandweer.
*De prikborden in de kast zijn de pegboards van Ikea. Die zijn ideaal om allerlei kaartjes en tekeningen aan op te hangen. Maar ook voor verkleedspullen en sieraden zijn ze ideaal.
*Kleine meis heeft niet zo’n grote kamer, maar we wilden toch een mooie plek maken voor al haar speelgoed. Daarom maakten we een speelgoedkast met een LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis. Een Ikea hack speelgoedkast dus. Zo blijft haar kinderkamer veel makkelijker opgeruimd en kan ze altijd met haar speelgoed spelen.
*Geef de verkleedkleding een mooie plek. In een doos wordt het al snel ontoegankelijk.
*Ook prullen kun je een mooie plek geven, zoals in dit kastje. Dan staan ze opeens heel decoratief.
*Hetzelfde geldt voor kinderboeken. De mooiste kun je een plek geven op dit boekenplankje.
Het bed in de kinderkamer
*Onder het bed kun je van alles opruimen. Denk aan speelgoed, beddengoed of een logeerbed, zoals onder dit bed.
*Voor wat oudere kinderen is een (half)hoogslaper handig, eronder is plek voor speelruimte, een bureau, een logeerbed en/of kastruimte.
De kledingkast van de kinderen
*De kinderkast wordt een stuk overzichtelijker als je alles op hangertjes hangt. Bijkomend voordeel: als de kleding uit de wasmachine komt hang je het op hangertjes en als het droog is kan het zo de kast in. Als je bij grote ketens kinderkleding koopt kun je de hangers meenemen en vaak kun je er nog wat extra vragen.
*Aan de binnenkant van de kledingkast kun je haakjes ophangen of een opberger met insteekvakken. .
*Hang boven de commode of aan de kast een rekje. Daaraan kun je gedragen kleding ophangen die nog niet in de was hoeft. Ook kun je er de kleding voor de volgende dag alvast klaar hangen.
*Om de ochtendspits te versnellen kun je deze DIY kleding organizers gebruiken. Je hangt een paar kledingstukken bij elkaar, organizer er omheen en klaar!
*Zoek de kinderkasten regelmatig uit, kijk wat te klein is en wat eerst te groot was en nu past. Te kleine dingen haal je uit de kast, dat neemt alleen maar ruimte in. Bewaar je spullen van grote broer of zus voor jongere kinderen, krijg je vaak spullen van anderen of koop je vooruit? Sorteer het dan zodra je het uit de kast haalt of zodra je het krijgt. Doorzichtige boxen zijn ideaal om zulke kleding te bewaren, voorzien van een label voor welke maat het is.
De badkamer
*Rondslingerende was is een uitdaging in een opgeruimd huis met kinderen. Maak voor iedere soort was een aparte mand. Bijvoorbeeld 60 graden wit, 60 graden bont, 30 graden wit en 30 graden bont, misschien heb jij nog andere kleuren.
*Markeer je wasmanden met een kleur masking tape. De meeste kinderen willen heel graag hun eigen kleding in de wasmand gooien, maar de juiste wasmand kiezen is best ingewikkeld. Maar als je ze zegt “de wasmand met de roze streep”, dan is het opeens wel duidelijk! Of maak speciale labels waarop je kinderen kunnen zien welke was in welke wasmand hoort.
*Hang de handdoeken voor de kinderen op hun hoogte. Eventueel met haakjes aan zuignappen, zodat ze zelf hun handdoek kunnen ophangen.
*Met de komst van kinderen verdubbelt de hoeveelheid was en altijd hangt er wat te drogen. Met een wasrek boven het bad of het trappengat hangt de was nooit meer in de weg. En door de steigerbuis blijft het stijlvol!
Knutselwerkjes
*Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? Wil je een opgeruimd huis met kinderen, dan is dit een van de eerste dingen om iets aan te doen. Daarom zoeken we eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op. In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag.
*Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten. Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.
*Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, ik maakte er een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen van. Ik plakte lichtgekleurd behang aan de binnenkant, daardoor wordt alles wat in het kastje staat uitgelicht.
Organizing in de werkkamer
*Op een werkplek heb je veel opbergruimte nodig en dat geldt ook voor een kinderbureau Zo kun je van je een Lundia kast met bureau maken. Met veel opbergruimte rondom je werkplek.
De tuin
*Een groene tuin oogt veel opgeruimder en gezelliger. Zo creëer je een groene tuin, ook in de winter.
Ten slotte
*Denk ook eens aan Marktplaats om spullen te kopen, dat scheelt een boel geld. Eerder verscheen op Leuk Met Kids een artikel met allerlei tips en trucs voor zoeken op Marktplaats. Want dat is misschien wel een van de beste organizing tips voor een opgeruimd huis met kinderen: ruim regelmatig op. Spullen die je niet eens meer kunt vinden heb je niks aan 🙂
*Op Leuk met kids vind je nog meer artikelen over organizing en heel veel kinderkamer inspiratie. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.