10 must have apps voor drukke ouders op iPhone en Android

Met de komst van de kinderen is je leven er niet rustiger op geworden. Gelukkig zijn er apps die je helpen om tijd te besparen. Ik zette de beste apps voor drukke ouders voor je op een rijtje, op iPhone, iPad en Android.

1. Lijstjes, lijstjes, lijstjes

De tijd dat je dingen gewoon onthield is voorbij, alles moet je opschrijven. Het is wel zo handig om dat digitaal te doen, zodat je je lijstjes altijd bij de hand hebt. Ik vind Evernote een fantastisch systeem voor notities. Je kunt je lijstjes ordenen in voor jou handige notitieboeken, zoals “kids”, “boodschappen”, “werk”, “crea” en “vakantie”, ik heb zelf zo’n tien notitieboeken. Daarnaast kun je notities tags geven, foto’s invoegen en herinneringen zetten. Evernote heeft een gratis versie en een betaalde premium versie, in de laatste kun je bijvoorbeeld meer opslaan, je notities offline bekijken (wel zo handig, in de supermarkt is er bijvoorbeeld doorgaans geen bereik) en uitgebreider zoeken. Evernote kun je op je computer gebruiken en er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

Om bij te houden wat er allemaal in je huishouden moet gebeuren is er een speciale app: Tody. Je kunt instellen hoe vaak je dingen moet doen en herinneringen zetten. Tody is er alleen voor iPhone en iPad.

Lijstje.nl is een hele handige website om verlanglijstjes bij te houden, zodat je met verjaardagen weet wat je kids (en jijzelf) willen hebben. Er is geen app, maar wel een goede mobiele website.

2. Je agenda

Als je een afspraak wil maken is het wel zo handig als je ook even in de agenda van je partner kunt kijken. Google Agenda is daar ideaal voor, ieder houdt zijn eigen agenda bij en kan de agenda van de ander bekijken. Dat kan via de website of op Android met de app die standaard geïnstalleerd is. Er is geen iOS app, je kunt je agenda wel inlezen via de standaard agenda app, of lezen via de mobiele website, maar de mogelijkheden daarvan zijn zeer beperkt. Een speciale agenda app waarin je Google Agenda inleest is veel handiger, zoals de iOS app Calendars5 van Readdle. Deze app biedt veel meer mogelijkheden voor herhalingafspraken, het uitnodigen van anderen (zoals je partner) en herinneringen. Daarnaast kun je afspraken koppelen aan Google Maps.

3. In de auto

Voor je naar huis rijdt met de auto, is het handig even je route op Google Maps te bekijken. Daar kun je namelijk zien hoe lang je er over doet, staat er file, dan suggereert Google een andere route. Op Android is deze app standaard geïnstalleerd, voor iPhone en iPad moet je dat zelf doen. Na gebruik kun je Google Maps het beste helemaal uitzetten, want de app verbruikt veel batterij en data, ook als de app alleen nog maar op de achtergrond draait. Google Maps als routeplanner gebruiken is om die reden ook niet zo handig, dan ben je binnen korte tijd door je MB bundel heen.

Als je ergens wil parkeren is een betaalapp onmisbaar. Je betaalt doorgaans per parkeeractie wel iets voor de service, maar je betaalt nooit te lang, dus uiteindelijk scheelt het geld. Er zijn allerlei verschillende apps, zoals Parkmobile, Park-line en Yellowbrick.

4. Up to date blijven

Nederland heeft een primeur voor kranten lezen: Blendle, waarmee je losse artikelen uit kranten en tijdschriften kunt lezen. Dit is ideaal als je niet de tijd hebt om iedere dag uitgebreid de krant te lezen, of graag verschillende kranten leest. Als je wil kun je iedere dag de beste nieuwsartikelen in je emailbox krijgen, waardoor het een makkelijke manier is om up to date te blijven. Oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn zijn inmiddels Blendle ook aan het uitrollen naar het buitenland, een mooi Nederlands succes dus! Er is een apps voor Android, die voor iPhone en iPad is onderweg, maar de mobiele website werkt zo goed dat ik die niet mis.

Je komt regelmatig leuke sites en blogs tegen, maar het is onbegonnen werk om ze iedere keer langs te gaan. Door ze in een RSS reader in te laden kun je makkelijk even kijken wat er nieuw is op al jouw favoriete sites. Een fijn systeem vind ik Feedly, het is een soort bookmarking systeem, waarin je alle leuke sites stopt die je graag wil volgen. Als er nieuwe berichten op die sites verschijnen komen ze in je persoonlijke Feedly nieuwsoverzicht. Gebruikte je vroeger Google Reader, dan kun je dat ook in laten lezen. Wat ik ook heel handig vind is dat je makkelijk berichten voor later bewaart. Er is een gratis versie en een Pro versie, waarmee je kunt zoeken en Evernote en Pocket integreren. Er zijn apps voor Android en voor iPad en iPhone.

Flipboard is een vergelijkbaar systeem, hierin lees je in een soort magazine nieuwsberichten en social media updates. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

5. Later lezen

Kom jij ook zo vaak leuke artikelen online tegen, terwijl je dan net even geen tijd hebt om ze te lezen? Dan kun je ze opslaan in Pocket om ze later een keer rustig terug te lezen. Er is een gratis versie en een Premium versie, waarin je onder meer kunt zoeken en artikelen offline opslaan. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

10 must have apps voor drukke ouders

6. Muziek en filmpjes

Sommige apps hebben geen uitleg nodig. Voor muziekliefhebbers is Spotify onmisbaar, voor iPhone en iPad en voor Android. En natuurlijk YouTube, voor iPhone en iPad en voor Android.

7. Ideeën vastleggen

Pinterest is een digitaal prikbord voor alle leuke ideeën die je tegenkomt. Je kunt foto’s, filmpjes en hele sites “pinnen”, oftewel bookmarken. Je maakt zelf je prikborden (pinboards) aan, met onderwerpen die je zelf handig vindt, bijvoorbeeld “kinderkleding DIY”, “kinderkamer”, “verjaardag”, “leuke plekken”, “knutselen”, etc. Als je dan later leuke knutsel ideeën zoekt, kijk je gewoon even in je Pinterest app. Die app is inmiddels erg gebruiksvriendelijk, je kunt makkelijk pinnen vanaf websites en de database van Pinterest heeft een goede zoekfunctie. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android. Er is natuurlijk een Leuk Met Kids account op Pinterest.

8. Foto’s

Eigenlijk kun je niet een of twee foto apps noemen, ik schreef er eerder al eens een heel artikel over, maar ik noem er hier toch een paar.

Social medium en foto app Instagram behoeft voor veel mensen geen toelichting, maar voor wie hem nog niet gebruikt: de app is niet alleen leuk om foto’s te delen, maar heeft ook hele mooie filters. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

Je moet er toch niet aan denken: doordat je telefoon kapot gaat, kwijtraakt of een fout maakt tijdens een update, ben je opeens je foto’s kwijt… Maar ook ik maak te weinig handmatige backups van de kinderfoto’s. Daarom heb ik op mijn telefoon een automatische backup met OneDrive. Ik vertel er meer over in dit artikel.

9. Eerste hulp bij ongelukjes

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan weet je niet altijd wat je moet doen. Als het heftig is bel je natuurlijk 112, maar anders is de EHBO app van het Rode Kruis handig. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

10. Leuke plekken

Al die leuke winkels en fantastische restaurant die je tegenkomt, in real life of in media, wil je graag onthouden. En dan wel digitaal, zodat je kunt opzoeken als je in de stad bent en net even je notitieboekje vergeten bent (maar je telefoon natuurlijk niet). Daarvoor zijn verschillende apps beschikbaar. Een tip vooraf: zet de app na gebruik uit, want ze gebruiken je locatie en dat verbruikt veel batterij en data, ook als de app alleen nog maar op de achtergrond draait.

Met Everplaces kun je het ter plekke (of thuis) een adresje opslaan op je telefoon of computer. Daarbij kun je aangeven in welke categorie de plek hoort, zoals een drink, food, sleep, shop, enzovoorts. Als je ergens bent en iets zoekt, dan kun je snel kijken of je er iets in de buurt hebt opgeslagen. Als je al favorieten in Google Maps hebt dan kun je die inlezen. Everplace heeft ook een zoekfunctie voor plekken die anderen hebben opgeslagen, maar die zoekfunctie is niet erg specifiek. Er is alleen een app voor iPhone en iPad, er is ook een goede mobiele website die je voor Android kunt gebruiken.

Yelp is een vergelijkbare syteem met website en app. Het grote voordeel van Yelp is de goede zoekfunctie. Stel, je bent in Amsterdam Zuid en zoekt een winkel met kinderkleding, dan kun je met je mobiel adresjes zoeken, al zijn niet alle steden even goed vertegenwoordigd. De vormgeving is echter veel minder mooi dan Everplaces. Er zijn apps voor iPhone en iPad en voor Android.

11. Chromecast

OK, bij 10 apps voor drukke ouders kan ik het natuurlijk niet houden…. Absoluut een van onze beste aankopen van de afgelopen jaren is de Chromecast, een betaalbaar apparaatje waarmee je van je gewone televisie een smart tv maakt. Je plugt het in je televisie, zet de app op je smartphone of tablet en vervolgens kun je bijvoorbeeld YouTube filmpjes of hele playlists op je televisie kijken. Ideaal om kinderfilmpjes op je televisie af te spelen, maar ook voor papa en mama natuurlijk heel fijn. Je koopt het bijvoorbeeld Bol.com. Wil je meer weten? Lees dan eerst even mijn review.

Nog meer apps

Handige apps over de ontwikkeling van je baby voor iPhone en Android De beste foto apps voor Android, iPhone en iPad Mama apps op je smartphone: zwangerschap Goede apps voor baby’s, peuters en kleuters op je tablet en smartphone (iPad, iPhone, Android)

 

Sinterklaas tips

Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids